442
Η Τζόρτζια Μελόνι μιλά στην Πεσκάρα, την Κυριακή | REUTERS/Remo Casilli

Ιταλία: Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Μελόνι!

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2024, 10:28
Η Τζόρτζια Μελόνι μιλά στην Πεσκάρα, την Κυριακή
|REUTERS/Remo Casilli

Ιταλία: Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Μελόνι!

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2024, 10:28

Η Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε από την Πεσκάρα, την Κυριακή, ότι θα είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές με τα «Αδέλφια της Ιταλίας» για να στηρίξει την υποψηφιότητα του κόμματός της.

Η ιταλίδα πρωθυπουργός θα είναι επικεφαλής των ψηφοδελτίων του κόμματος σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Αν βέβαια εκλεγεί, δεν θα πάρει την έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι ευρωεκλογές θεωρούνται ως κριτήριο για το έργο της κυβέρνησής της, που σχηματίστηκε πριν 18 μήνες.

«Αν οι Ιταλοί πιστεύουν ότι εργαζόμαστε αποδοτικά, τους ζητώ να πάνε να ψηφίσουν. Τους ζητώ να ψηφίσουν Αδέλφια της Ιταλίας και να γράψουν στο ψηφοδέλτιο μόνον το όνομά μου, Τζόρτζια», είπε η ιταλίδα πρωθυπουργός. «Θεωρούσα ανέκαθεν τον εαυτό μου έναν “στρατιώτη” και όταν πρέπει, δεν έχω ενδοιασμούς, μπαίνω πάντα στην πρώτη γραμμή», πρόσθεσε.

Η Μελόνι υπογράμμισε επίσης ότι, δεν πρόκειται να αφαιρέσει «ούτε ένα λεπτό» από την κυβερνητική της δράση, για να το αφιερώσει στην προεκλογική εκστρατεία», αλλά ότι «έχει εμπιστοσύνη ότι το κόμμα της θα την στηρίξει σε αυτή την προσπάθεια».

«Θα υπερασπιστούμε τα σύνορα, την κυριαρχία, την ελευθερία και στην Ευρώπη», τόνισε στην ομιλία της και πρόσθεσε ότι θέλει να κάνει για την ΕΕ ό,τι και για την Ιταλία: «Να δημιουργήσουμε μια πλειοψηφία που να συγκεντρώνει τις κεντροδεξιές δυνάμεις και να στείλουμε την Αριστερά στην αντιπολίτευση».

Οταν ήταν στην αντιπολίτευση η Μελόνι, είχε πει ότι θέλει η Ιταλία να βγει από την ευρωζώνη, προκαλώντας έντονες ανησυχίες στην ΕΕ. Οταν όμως ανέλαβε την πρωθυπουργία, έριξε τους τόνους και  ακολούθησε φιλοευρωπαϊκή πολιτική, ιδίως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

«Θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία να κάνει λιγότερα πράγματα, αλλά πιο αποτελεσματικά. Θέλουμε μια Ενωση με εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας, οι οποίες θα της χαρίσουν κεντρικό ρόλο σε όλες τις περιοχές με εστίες κρίσης. Θέλουμε να οικοδομηθεί ένας ευρωπαϊκός πυλώνας του ΝΑΤΟ, ώστε να υποστηριχθούν καλύτερα τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, ιδίως στην νότια πλευρά της Ατλαντικής Συμμαχίας και στην Μεσόγειο. Θέλουμε να δημιουργηθούν ευρωπαϊκές αλυσίδες που να μας εφοδιάζουν με στρατηγικού χαρακτήρα πρώτες ύλες και, τέλος, πιστεύουμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η δημογραφική πρόκληση», πρόσθεσε η ιταλίδα πρωθυπουργός.

Το κόμμα της, που έχει τις ρίζες του στο κόμμα του Μουσολίνι, είναι το πιο δημοφιλές στην Ιταλία με 27%, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, μπροστά από το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα (PD) με ποσοστό 20% και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων με 16%.

Η αρχηγός του PD, Ελι Σλάιν, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα είναι επίσης υποψήφια, όπως και ο Αντόνιο Ταγιάνι, επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος Forza Italia, που είναι στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Και οι τρεις αρχηγοί ελπίζουν να κερδίσουν την ψήφο ανθρώπων που δεν ενδιαφέρονται για τις ευρωεκλογές, αλλά προσελκύονται από τα ονόματα των αρχηγών των κομμάτων στο ψηφοδέλτιο.

Και οι τρεις αναμένεται να παραχωρήσουν τις έδρες τους, αν εκλεγούν, ανοίγοντας τον δρόμο για τους επιλαχόντες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...