559
Τούνελ της Χαμάς που έφτανε από τη Γάζα στο Ισραήλ, το οποίο είχε ανακαλύψει ο ισραηλινός στρατός, το 2018 | EPA/JACK GUEZ / POOL

Ισραήλ: Σε πέντε ημέρες καταστρέψαμε τα τούνελ που έσκαβε η Χαμάς επί 10 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2021, 14:52
Τούνελ της Χαμάς που έφτανε από τη Γάζα στο Ισραήλ, το οποίο είχε ανακαλύψει ο ισραηλινός στρατός, το 2018
|EPA/JACK GUEZ / POOL

Ισραήλ: Σε πέντε ημέρες καταστρέψαμε τα τούνελ που έσκαβε η Χαμάς επί 10 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2021, 14:52

Ενενήντα χιλιόμετρα υπόγειων τούνελ της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας κατέστρεψε το Ισραήλ στη διάρκεια των τελευταίων συγκρούσεων, που ξέσπασαν πριν από 10 ημέρες.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τα μαχητικά του αεροσκάφη κατέστρεψαν περισσότερα από 90 χιλιόμετρα τούνελ, τα οποία αποτελούν ένα υπόγειο σύστημα, γνωστό με το όνομα «Μετρό» της Χαμάς.

Οι δαιδαλώδεις υπόγειες σήραγγες χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς για να κρύβονται τα μέλη της μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον πόλεων του Ισραήλ, να εκπαιδεύονται και για να μεταφέρουν πυρομαχικά, όπλα και τρόφιμα στη Λωρίδα της Γάζας από αιγυπτιακό έδαφος. Οπως λένε οι Ισραηλινοί, τα τούνελ κόστισαν εκατομμύρια δολάρια και είναι πολύ ανεπτυγμένα και με πολλά παρακλάδια.

Τουλάχιστον μέχρι την περασμένη εβδομάδα. Στο βίντεο που ανέβασαν στο YouTube οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, αναφέρουν ότι «καταστρέψαμε σε πέντε μέρες αυτό που η Χαμάς έφτιαχνε επί 10 χρόνια!».

Βίντεο του ισραηλινού Στρατού δείχνει αναλυτικά τα πλήγματα που έχει πετύχει στο «Μετρό» τις τελευταίες μέρες.

Νέα πλήγματα την Πέμπτη σε Γάζα και Ισραήλ

Παρά την «εντολή» Μπάιντεν στον Μπενιαμίν Νετανιάχου για κατάπαυση του πυρός, η σιγή όπλων στις δύο πλευρές, κράτησε μόνο οκτώ ώρες.

Το βράδυ της Τετάρτης, ισραηλινά καταδιωκτικά αεροπλάνα έπληξαν τις κατοικίες τουλάχιστον έξι ηγετών της Χαμάς, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ενώ οι σειρήνες συναγερμού ηχούσαν στο νότιο Ισραήλ τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, καθώς η δεύτερη ένοπλη οργάνωση στη Γάζα, ο Ισλαμικός Τζιχάντ, ανέλαβε την ευθύνη για νέες εκτοξεύσεις ρουκετών.

Καπνός υψώνεται στη Γάζα μετά από νέο χτύπημα των Ισραηλινών, την Πέμπτη – REUTERS/Ahmed Jadallah

Λίγο νωρίτερα, μια παλαιστινιακή οικογένεια αποδεκατίσθηκε στο Ντέιρ αλ-Μπάλαχ (κεντρική Λωρίδα της Γάζας). Ο Ιγιάντ Σαλέχα, σε αναπηρικό αμαξίδιο, η Αμάνι, η έγκυος γυναίκα του, και η Ναγάμ, η τρίχρονη κόρη τους, έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη, σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι «οι πληθυσμοί στη Γάζα και το Ισραήλ έχουν επείγουσα ανάγκη μιας ανάπαυλας» και ενημέρωσε το Ισραήλ και τη Χαμάς ότι από την Πέμπτη, το προσωπικό του «θα μετακινείται για να ανταποκριθεί στις επείγουσες ανάγκες. Τα δύο μέρη έχουν ξεκάθαρη ευθύνη να διευκολύνουν τέτοιες κινήσεις».

Ισραηλινοί Εβραίοι και Αραβες διαδηλώνουν μαζί για ένα κοινό ειρηνικό μέλλον στα τείχη της Ιερουσαλήμ – REUTERS/Ronen Zvulun

Από την αρχή των συγκρούσεων, τουλάχιστον 227 Παλαιστίνιοι, περιλαμβανομένων περίπου 60 παιδιών και πολλών μαχητών της Χαμάς, σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα, ενώ 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ισραήλ από πυρά προερχόμενα από τη Γάζα, καθώς Χαμάς και Ισλαμικό Τζιχάντ έχουν εκτοξεύσει περισσότερες από 4.000 ρουκέτες προς την ισραηλινή επικράτεια.

Οι ΗΠΑ πάντως, οι οποίες έκαναν λόγο για μια «διακριτική» διπλωματία, αρνήθηκαν να υποστηρίξουν ένα γαλλικό σχέδιο για έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία να απευθύνει έκκληση για κατάπαυση των εχθροπραξιών.

Την Πέμπτη, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, επισκέφθηκε το Ισραήλ, και ξεναγήθηκε σε περιοχές που έχουν πληγεί από παλαιστινιακές ρουκέτες από τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Γκάμπι Ασκενάζι.

Ο Γκάμπι Ασκενάζι και ο Χάικο Μάας σε κτίριο που επλήγη από ρουκέτα της Χαμάς, στην πόλη Πετάχ Τίκβα του Ισραήλ

Ο Μάας επισκέφθηκε επίσης την κατεχόμενη Δυτική Οχθη όπου συνάντησε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς, όχι όμως της Χαμάς, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...