615
Διαδηλωτές υπέρ και κατά των αμβλώσεων έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσινγκτον (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Evelyn Hockstein

ΗΠΑ: Στα πρότυπα του Τέξας, το Αϊνταχο απαγόρεψε τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2022, 10:45
Διαδηλωτές υπέρ και κατά των αμβλώσεων έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσινγκτον (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Evelyn Hockstein

ΗΠΑ: Στα πρότυπα του Τέξας, το Αϊνταχο απαγόρεψε τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2022, 10:45

Ενα νομοσχέδιο βγαλμένο από δυστοπική ταινία, έγινε νόμος στο Αϊνταχο, ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε το Τέξας, ο οποίος αναμένεται να καταλήξει στο συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο για την τελική κρίση υπέρ ή κατά των αμβλώσεων στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το Αϊνταχο, υιοθέτησε νομοθεσία που επιτρέπει στους πολίτες να προσφεύγουν νομικά εναντίον κλινικών και γιατρών που κάνουν αμβλώσεις, μία ακόμη απόπειρα να περιοριστεί το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση του σώματός τους.

Το νομοσχέδιο, το οποίο υπέγραψε ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της πολιτείας –παρά τις αντιρρήσεις του– και θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, επιτρέπει στις οικογένειες των γυναικών που υποβλήθηκαν σε άμβλωση, στον πατέρα του εμβρύου και τους δικούς του συγγενείς, να προσφεύγουν νομικά εναντίον των κλινικών ή των γιατρών που έκαναν την επέμβαση, ακόμα και τέσσερα χρόνια μετά την ιατρική πράξη, ζητώντας ελάχιστη αποζημίωση 20.000 δολαρίων. Βασίζεται σε παρόμοια νομοθεσία που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο Τέξας, μόνο που εκεί, επιτρέπεται σε οποιοδήποτε πολίτη επιθυμεί, να κάνει μήνυση, όχι μόνο συγγενή της γυναίκας ή του άντρα. Επίσης, στο Τέξας, δεν επιτρέπεται η άμβλωση ούτε σε περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας!

Ακόμα πιο εξωφρενικό είναι το ότι η μήνυση επιτρέπεται από τους συγγενείς πατέρα του εμβρύου που βίασε τη γυναίκα, η οποία έμεινε έτσι έγκυος! Δεν επιτρέπεται από τον ίδιο τον βιαστή, αλλά από άλλα μέλη της οικογένειάς του: τους γονείς του και τα αδέλφια του.

Βάσει της νομοθεσίας του Αϊνταχο, δεν επιτρέπεται να γίνονται αμβλώσεις αφού εντοπιστεί καρδιακή λειτουργία στο έμβρυο, περίπου δηλαδή την έκτη εβδομάδα της κύησης, εκτός κι αν υπάρχει άμεσος ιατρικός λόγος ή σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας. Ωστόσο, τόσο ο βιασμός όσο και η αιμομιξία θα πρέπει να έχουν καταγγελθεί πρώτα στις αρχές, ενώ θα πρέπει να δίνεται στον γιατρό που πρόκειται να κάνει την άμβλωση, αντίγραφο της αστυνομικής έκθεσης. Σημειώνεται ότι, την έκτη εβδομάδα της κύησης, πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν καν ότι είναι έγκυες.

Ο Μπραντ Λιτλ, κυβερνήτης του Αϊνταχο, που δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων «των μωρών που πρόκειται να γεννηθούν», εξέφρασε την ανησυχία ότι το νομοσχέδιο αυτό ενδέχεται να κριθεί αντισυνταγματικό καθώς «δίνει στους πολίτες το δικαίωμα να επιβάλουν αυστηρά πρόστιμα για την άσκηση ενός δικαστικά αναγνωρισμένου συνταγματικού δικαιώματος».

Κάτι τέτοιο υπονομεύει τους θεσμούς και «αποδυναμώνει τις συλλογικές μας ελευθερίες», προειδοποίησε ο Λιτλ σε επιστολή του προς τους βουλευτές της πολιτείας.

Ο κυβερνήτης του Αϊνταχο εξέφρασε την ανησυχία ότι η εφαρμογή αυτού του είδους των νομοθεσιών ενδέχεται να πλήξει και άλλα δικαιώματα των Αμερικανών, τα οποία είναι ιδιαίτερα προσφιλή στους συντηρητικούς, όπως το δικαίωμα στην οπλοκατοχή. Βέβαια, παρόλα αυτά, υπέγραψε το νέο νόμο. Στις αμερικανικές πολιτείες, ένα νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί από τη βουλή της πολιτείας, δεν γίνεται νόμος αν δεν το υπογράψει ο κυβερνήτης, ο οποίος έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο.

Τη νομοθεσία έχουν ήδη καταγγείλει οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ο Λευκός Οίκος.

Επί της ουσίας, η νομοθεσία επιτρέπει στους κακοποιητές να κακοποιούν τις γυναίκες και θα τους ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο, σημείωσαν εκπρόσωποι οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών.

«Οι κοινοβουλευτικοί περηφανεύτηκαν ξεκάθαρα ότι αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί ένα πανούργο μέσο για τον περιορισμό της πρόσβασης στην άμβλωση» παρακάμπτοντας τη Δικαιοσύνη, δήλωσε η Λόρεν Μπράμγουελ στέλεχος μιας ισχυρής οργάνωσης προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων, η οποία κατήγγειλε ότι η νέα νομοθεσία είναι «ανεύθυνο και πολιτικά υποκινούμενο ώστε να κάνει κακό».

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, την χαρακτήρισε «επαίσχυντη απόπειρα» να αμφισβητηθεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ «Ρόου εναντίον Γουέιντ», η οποία υιοθετήθηκε το 1973 και διασφάλισε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Συνολικά 1.844 μέτρα που αφορούν την αντισύλληψη και την άμβλωση έχουν υιοθετηθεί σε 46 πολιτείες από την 1η Ιανουαρίου ως τις 15 Μαρτίου 2022, σύμφωνα με το ινστιτούτο ερευνών Guttmacher, που μάχεται για το δικαίωμα των γυναικών να ορίζουν το σώμα τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...