460
Αστυνομικός σε περιπολία έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσινγκτον | REUTERS/Tom Brenner

Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν ανακάλεσε τον νόμο του Τέξας για τις αμβλώσεις – Οργή των Δημοκρατικών

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2021, 12:56
Αστυνομικός σε περιπολία έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσινγκτον
|REUTERS/Tom Brenner

Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν ανακάλεσε τον νόμο του Τέξας για τις αμβλώσεις – Οργή των Δημοκρατικών

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2021, 12:56

Την οργή των Δημοκρατικών προκάλεσε στις ΗΠΑ, τόσο ο νέος νόμος κατά των αμβλώσεων του ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη του Τέξας, που θεωρείται ο αυστηρότερος σε όλες τις πολιτείες, όσο και η άρνηση των συντηρητικών δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου να αναστείλει την ισχύ του.

Με ψήφους 5-4 το Δικαστήριο αρνήθηκε να εξετάσει το αίτημα ακτιβιστικών οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών και ιατρικών ΜΚΟ υπέρ των αμβλώσεων να υποχρεώσει το Τέξας να μην εφαρμόσει τον νόμο που απαγορεύει το 90% αυτών των επεμβάσεων στην πολιτεία.

Συγκεκριμένα, ο νόμος απαγορεύει την άμβλωση μετά τον εντοπισμό καρδιακού παλμού του εμβρύου, δηλαδή την 6η εβδομάδα, ακόμα και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας! Εξίσου εξωφρενικό είναι ότι δίνει το δικαίωμα σε όποιον πολίτη θέλει, να κάνει αγωγή εναντίον ιατρικού προσωπικού και κλινικής που κάνουν αμβλώσεις, όπως και εναντίον οποιουδήποτε άλλου πολίτη συνδράμει σε αυτές διεκδικώντας αποζημίωση 10.000 δολαρίων!

Το διχασμένο κορυφαίο όργανο της αμερικανικής δικαιοσύνης –τρία από τα εννέα μέλη του διορίστηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ και ένας από τους στόχους ήταν η πανεθνική απαγόρευση των αμβλώσεων– δεν αποφάνθηκε για το κατά πόσον ο νόμος είναι συνταγματικός, καθώς επικαλέστηκε «περίπλοκα και νέα διαδικαστικά ζητήματα».

Η απόφαση χαρακτηρίζεται βαρύ πλήγμα στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της άμβλωσης.

Δεν είχε επιβληθεί ποτέ τέτοια απαγόρευση σε οποιαδήποτε αμερικανική πολιτεία από το 1973, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ, καθιστώντας συνταγματικό δικαίωμα την πρόσβαση σε τέτοιες επεμβάσεις.

Στο κείμενο των τεσσάρων διαφωνούντων δικαστών, που συνέγραψε η δικαστής Σόνια Σοτομαγιόρ, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Εχοντας την ευκαιρία να αναστείλουν έναν κατάφωρα αντισυνταγματικό νόμο, που έχει στόχο να απαγορέψει στις γυναίκες να ασκούν τα συνταγματικά τους δικαιώματα, η πλειοψηφία των δικαστών επέλεξαν να θάψουν το κεφάλι τους στην άμμο».

Ο Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τον νόμο αποκαλώντας τον ακραίο και προειδοποίησε ότι θα περιορίσει σημαντικά την πρόσβαση των γυναικών στην περίθαλψη.

Σε ανακοίνωσή του, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα προστατεύσει και θα υπερασπιστεί το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στις αμβλώσεις, που αποκτήθηκε με την απόφαση στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ.

Η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι ο Μπάιντεν θέλει να δει το Κογκρέσο να μετατρέψει την απόφαση αυτή σε ομοσπονδιακό νόμο για να μην υπάρξουν άλλες περιπτώσεις σαν του Τέξας.

Διαδήλωση υπέρ της κλινικής Planned Parenthood, στο Τέξας

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις τόνισε ότι αυτή η απόφαση θα πλήξει περισσότερο τις γυναίκες χαμηλότερων εισοδημάτων και όσες ανήκουν σε μειονότητες, ενώ η Νάνσι Πελόζι είπε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο σφράγισε την καταστροφή για τις γυναίκες του Τέξας. Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο, δήμαρχος της Νέας Υόρκης ζήτησε πανεθνική κινητοποίηση για να πολεμήσουν τον νόμο και την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο οποίος επιτίθεται στα δικαιώματα των γυναικών.

Οι οργανώσεις που προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, Planned Parenthood και American Civil Liberties Union (ACLU), τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...