689
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας φορά μαύρη μαντίλα στην τελετή μνήμης της Παρασκευής για τα θύματα της σφαγής | REUTERS

Ιμάμης προς Αρντερν: Είστε παράδειγμα για τους παγκόσμιους ηγέτες

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2019, 11:34
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας φορά μαύρη μαντίλα στην τελετή μνήμης της Παρασκευής για τα θύματα της σφαγής
|REUTERS

Ιμάμης προς Αρντερν: Είστε παράδειγμα για τους παγκόσμιους ηγέτες

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2019, 11:34

Το κάλεσμα για την μουσουλμανική προσευχή την Παρασκευή, μεταδόθηκε σε ολόκληρη τη Νέα Ζηλανδία, ενώ ακολούθησε δύο λεπτών σιγή προκειμένου η χώρα να αποτίσει φόρο τιμής στους 50 μουσουλμάνους που φονεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από τον λευκό εξτρεμιστή Μπρέντον Τάραντ.

Περίπου 20.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντερν, συγκεντρώθηκαν σιωπηλοί στο πάρκο Χάγκλεϊ απέναντι από το τέμενος αλ Νουρ, τον πρώτο στόχο του δράστη.

«Η Νέα Ζηλανδία θρηνεί μαζί σας. Είμαστε ένα», τόνισε η Αρντερν, φορώντας μαύρο σακάκι και μαύρο μαντίλι στο κεφάλι, περιστοιχισμένη από υπουργούς και αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η Τζασίντα Αρντερν προσέρχεται στον χώρο της προσευχής

Στις 13:30 (τοπική ώρα, 02:30 ώρα Ελλάδας) ο μουεζίνης κάλεσε στην προσευχή της Παρασκευής. Το κάλεσμα αυτό μεταδόθηκε από τηλεοπτικά δίκτυα, ραδιοφωνικούς σταθμούς και πολλούς ιστότοπους. Στη συνέχεια τηρήθηκε σε όλη τη χώρα δύο λεπτών σιγή.

Εξάλλου πολλοί άνθρωποι σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες μπροστά από τα τεμένη, ενώ άλλοι προσευχήθηκαν σιωπηλά στα σχολεία, στα γραφεία τους, ακόμη και σε καφέ.

Στο Κράισττσερτς συγγενείς των θυμάτων και άλλοι άνθρωποι πήγαν στο νεκροταφείο όπου έχουν ταφεί 26 από τα θύματα του Τάραντ.

Νεαροί άντρες μεταφέρουν το φέρετρο ενός από τα θύματα της σφαγής στην κηδεία του

Στην Αυστραλία πολλοί άνθρωποι επίσης σταμάτησαν ό,τι έκαναν και τήρησαν δύο λεπτών σιγή σε ένδειξη σεβασμού.

Πολλές γυναίκες σε όλη τη Νέα Ζηλανδία επέλεξαν να φορέσουν μαντίλα σήμερα για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τη μουσουλμανική κοινότητα.

Κάποιες ανήρτησαν τη φωτογραφία τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #ΜαντίλαΓιαΤηνΑρμονία (#HeadscarfforHarmony). Ακόμη και κάποιες αστυνομικίνες επέλεξαν να φορέσουν μαντίλα, ενώ είχαν τοποθετήσει ένα κόκκινο τριαντάφυλλο στις στολές τους.

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στο πάρκο απέναντι από το τέμενος αλ Νουρ

O ιμάμης του τεμένους αλ Νουρ, Γκάμαλ Φούντα, σε μία ομιλία που διήρκησε 20 λεπτά, κατήγγειλε το μίσος αλλά υπογράμμισε την αλληλεγγύη που επέδειξαν όλοι οι Νεοζηλανδοί και ειδικά η Αρντερν μετά την επίθεση.

«Οι καρδιές μας έχουν ραγίσει, αλλά δεν έχει σπάσει το ηθικό μας. Είμαστε ζωντανοί, είμαστε μαζί, είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε κανέναν να μας διχάσει», υπογράμμισε ο Φούντα στο συγκεντρωμένο πλήθος.

«Προς τις οικογένειες των θυμάτων: οι αγαπημένοι σας δεν πέθαναν μάταια. Το αίμα τους έχει ποτίσει τους σπόρους της ελπίδας», πρόσθεσε.

Ο Φούντα ευχαρίστησε την Αρντερν για τον τρόπο που χειρίστηκε την τραγωδία, επισημαίνοντας: «είναι παράδειγμα για τους παγκόσμιους ηγέτες».

Τέλος ο ιμάμης κατήγγειλε την ισλαμοφοβία, η οποία σκότωσε ανθρώπους. «Η ισλαμοφοβία είναι πραγματική. Είναι μια στοχευμένη εκστρατεία που έχει σκοπό να επηρεάσει τους πολίτες ώστε να μην αντιμετωπίζουν ως ανθρώπους τους μουσουλμάνους και να τους φοβούνται παράλογα. Να φοβούνται τα ρούχα μας, να φοβούνται την τροφή που επιλέγουμε να φάμε, να φοβούνται τον τρόπο που προσευχόμαστε και να φοβούνται τον τρόπο που θρησκευόμαστε».

Μία γυναίκα προσφέρει λουλούδια σε μία αστυνομικό έξω από το τέμενος αλ Νουρ
Ξεκίνησε η διαδικασία επιστροφής των όπλων από πολίτες

Εκατοντάδες Νεοζηλανδοί άρχισαν ήδη τις διαδικασίες από την Πέμπτη για να παραδώσουν τα όπλα τους μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει την πώληση των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν στη σφαγή στο Κράιστσερτς.

Η Τζασίντα Αρντερν ανακοίνωσε την Πέμπτη την απαγόρευση στις πωλήσεις τουφεκίων εφόδου και ημι-αυτόματων όπλων.

Η απαγόρευση της πώλησης των όπλων αυτών τέθηκε σε ισχύ χθες Πέμπτη στις 15:00 (τοπική ώρα, 04:00 ώρα Ελλάδας), ενώ ανακοινώθηκε το χρονοδιάγραμμα για την παράδοση αυτού του είδους των όπλων.

Η Αρντερν ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επαναγοράς, το κόστος του οποίου εκτιμάται στα 100 με 200 εκατομμύρια δολάρια Νέας Ζηλανδίας (έως 120 εκ. ευρώ). Θα υπάρχει μία περίοδος χάριτος, όμως όποιος δεν έχει παραδώσει το όπλο του στο εν λόγω χρονικό διάστημα θα κινδυνεύει με πρόστιμο έως και 4.000 δολάρια Νέας Ζηλανδίας (2.430 ευρώ) και τρία χρόνια φυλάκιση.

Τις πρώτες 20 ώρες μετά την ανακοίνωση της εφαρμογής του μέτρου σχεδόν 500 άνθρωποι κάλεσαν την ειδική τηλεφωνική γραμμή που δημιουργήθηκε από την αστυνομία μέσω της οποίας οι πολίτες να μπορούν να ξεκινούν τις διαδικασίες για την παράδοση των όπλων τους, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια επικεφαλής της αστυνομίας Τούσα Πένι.

Το μέτρο για την οπλοκατοχή επικροτήθηκε από όλους τους πολιτικούς, ακόμη και της αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...