475
Τον βασικό προβληματισμό για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έθεσε προς τους ιεράρχες ο Αρχιεπίσκοπος, λίγες ώρες πριν από την έκτακτη σύνοδο της ΔΙΣ | ΙΝΤΙΜΕnews

Ιερώνυμος προς ιεράρχες: Να είμαστε έτοιμοι για τα δύσκολα

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2018, 11:29
Τον βασικό προβληματισμό για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έθεσε προς τους ιεράρχες ο Αρχιεπίσκοπος, λίγες ώρες πριν από την έκτακτη σύνοδο της ΔΙΣ
|ΙΝΤΙΜΕnews

Ιερώνυμος προς ιεράρχες: Να είμαστε έτοιμοι για τα δύσκολα

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2018, 11:29

Στον απόηχο του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης – με τη συμμετοχή εννέα μητροπολιτών της Βορείου Ελλάδος (βλ. φωτογραφία κάτω)- αλλά και της ανακοίνωσης της Πανελλήνιας Ενωσης Κληρικών Ελλάδος που τάχθηκε ανοικτά υπέρ της συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία, συνεδριάζει εκτάκτως την Παρασκευή η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έπειτα από απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου ο οποίος επικαλέστηκε υπηρεσιακά ζητήματα.

Η γραμμή Ιερώνυμου «όχι» στον όρο Μακεδονία για το όνομα της ΠΓΔΜ, αλλά «όχι» και στα συλλαλητήρια (βίντεο κάτω), τέθηκε σε ανοικτή αμφισβήτηση από μητροπολίτες της Βορείου Ελλάδος, με πρώτο τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο. Αγνοώντας επίσης τη γραμμή του Αρχιεπισκόπου, ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος διοργάνωσε συλλαλητήριο στο Αίγιο, στο οποίο παρέστησαν και βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Στο πλαίσιο αυτό, και υπό τα νέα δεδομένα μετά τη λαοσύναξη της Θεσσαλονίκης, δυνάμωσαν οι φωνές που ζητούσαν την επανεξέταση της εκπεφρασμένης στάσης της Εκκλησίας έναντι του ονοματολογικού, με αποτέλεσμα ο Αρχιεπίσκοπος να αναγκαστεί ουσιαστικά να συγκαλέσει τους 12 ιεράρχες ώστε να συζητηθεί εκ νέου το θέμα.

Λίγες ώρες ωστόσο πριν από την έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο κ. Ιερώνυμος έθεσε τον βασικό προβληματισμό στο ζήτημα: «Μπορεί να αλλάξει το Σύνταγμα των Σκοπίων το οποίο μιλάει για αλύτρωτους ανθρώπους, μιλάει για πόλεις, μιλάει για πολλά πράγματα;» διερωτήθηκε σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από όλα τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών καναλιών (δείτε το βίντεο από το δελτίο του ΑΝΤ1), για να προσθέσει με νόημα: «Επομένως, αν θέλουμε να συζητήσουμε το θέμα αυτό, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπιστούν δύσκολες καταστάσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, στις τάξεις των ιεραρχών υπάρχουν φωνές που καλούν σε δυναμικό παρών της Εκκλησίας στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Στη δωδεκαμελή ΔΙΣ συμμετέχουν μητροπολίτες από τη Βόρειο Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ο Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης «φωνή λαού». Μάλιστα είχε αποκαλύψει ότι του είχε προταθεί να είναι κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση, αλλά ο ίδιος δεν αποδέχθηκε την πρόκληση συνειδητά.

Ηδη, η Πανελλήνια Ενωση Κληρικών Ελλάδος ανακοίνωσε ότι την απόφασή της να παραστεί τόσο «στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου 2018 στην Αθήνα, όσο και σε κάθε αυθόρμητη και άνευ σκοπιμοτήτων και κατευθύνσεων δυναμική και σθεναρή αντίδραση του Λαού».

«Ο Εφημέριος, ο απλός παπάς, ο οποίος είναι απόλυτα συνυφασμένος με τις ανάγκες του ποιμνίου του και καθημερινώς είναι δίπλα στις χαρές και τις λύπες των ενοριτών του, δεν είναι δυνατόν αυτήν την κρίσιμη στιγμή που ο Λαός ξεχύθηκε αυθόρμητα για να εκφράσει την γνώμη του και την διαμαρτυρία του για αυτό το μεγάλο Εθνικό πρόβλημα να μην τον στηρίζει και να στέκεται αποκομμένος και μακριά από τους δίκαιους αγώνες των πνευματικών του τέκνων», σημειώνεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

«Περιμένουμε να ακούσουμε την Διαρκή Ιερά Σύνοδο αλλά δεν περιμένουμε από κανέναν να μας δώσει άδεια να πούμε και τη δική μας γνώμη, σε μια χώρα ελεύθερη και δημοκρατική», διεμήνυσε από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας, πατέρας Γεώργιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...