521
Αστυνομικοί συλλαμβάνουν μέλος της ομάδας Memorial έξω από τα δικαστήρια, στις 28 Δεκεμβρίου – το πλακάτ του γράφει: «Θα ζούμε για πάντα!» | REUTERS/Evgenia Novozhenina

Ρώσος αντικαθεστωτικός: «Ιδιος με τον Στάλιν είναι ο Πούτιν!»

Protagon Team Protagon Team 1 Ιανουαρίου 2022, 22:54
Αστυνομικοί συλλαμβάνουν μέλος της ομάδας Memorial έξω από τα δικαστήρια, στις 28 Δεκεμβρίου – το πλακάτ του γράφει: «Θα ζούμε για πάντα!»
|REUTERS/Evgenia Novozhenina

Ρώσος αντικαθεστωτικός: «Ιδιος με τον Στάλιν είναι ο Πούτιν!»

Protagon Team Protagon Team 1 Ιανουαρίου 2022, 22:54

«Ο Πούτιν, όπως και ο Στάλιν, θέλει να ξαναγράψει την Ιστορία» αποφάνθηκε ο ιστορικός Μπόρις Μπελένκιν, εκ των στελεχών της ομάδας που οργάνωσε και λειτούργησε στη Ρωσία το ίδρυμα «Memorial» – το οποίο ασχολήθηκε με τα αρχεία των σοβιετικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και επιμόρφωσης, πιο γνωστών με την ονομασία «γκουλάγκ», αλλά πλέον αποτελεί παρελθόν λόγω του δυτικόφιλου προσανατολισμού του.

Η συζήτηση του Μπελένκιν με την Corriere della Sera ξεκίνησε με αναφορές στον καιρό της δουλοπαροικίας του 19ου αιώνα, επί τσάρων δηλαδή, επεκτάθηκε στην περίοδο των μπολσεβίκων και κατέληξε στο σήμερα. Είπε ο Μπελένκιν: «Ολα τα ρωσικά καθεστώτα μοιάζουν. Βλέπω τις ομοιότητες των χρόνων του Πούτιν και της εποχής του Στάλιν, του Μπρέζνιεφ και του Αντρόποφ. Ο Πούτιν, όπως όλοι αυτοί, έχει επιθυμία για εξουσία, θέλει να ξαναγράψει την Ιστορία».

Ο Μπελένκιν είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου και διευθυντής της βιβλιοθήκης του Memorial από την ίδρυσή του, το 1990.

Για την αναστολή της λειτουργίας του ιδρύματος με δικαστική απόφαση είπε ότι «θεωρήθηκε έγκλημα η κριτική στο καθεστώς Πούτιν και στα όργανά του και ψευδής η καταγραφή της Ιστορίας της Σοβιετικής Ενωσης».

Οταν η Corriere του θύμισε ότι προσφάτως ο Πούτιν χαρακτήρισε τη διάλυση της ΕΣΣΔ γεωπολιτική ντροπή, ο ιστορικός του Memorial απάντησε ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί την Ιστορία «όπως κάθε αυταρχικό καθεστώς», δηλαδή «τη θέτει στην υπηρεσία του με σκοπό να χτίσει μία συλλογική ταυτότητα, να ατσαλώσει τις μάζες».

Οπαδοί του Memorial φορούν μάσκα με το έμβλημά του και στέκονται έξω από τα δικαστήρια (REUTERS/Evgenia Novozhenina)

Ο ίδιος θεωρεί ότι ο όρος «ένας κάπως ηπιότερος σταλινισμός» αντιπροσωπεύει την πολιτική κατάσταση της Ρωσίας του 21ου αιώνα. «Να οι ομοιότητες όλων των ρωσικών καθεστώτων: άρνηση πολιτικών ελευθεριών, δίωξη αντιφρονούντων, λογοκρισία. Ο,τι ξέρουμε από το παρελθόν αποτελεί πηγή έμπνευσης για το καθεστώς Πούτιν».

Υστερα η συζήτηση επικεντρώθηκε στη δουλειά της ομάδας του Memorial όσον αφορά τα αρχεία των «γκουλάγκ». «Υπάρχουν τα πάντα, γράμματα, ημερολόγια, φωτογραφίες, έγγραφα των κρατουμένων, ακόμη και έργα τέχνης που κατασκεύασαν οι ίδιοι. Αλλά και αντίγραφα υλικού από τα κρατικά αρχεία. Ενα μοναδικό σύνολο» υποστήριξε ο Μπόρις Μπελένκιν.

Οι δικαστικές εξελίξεις θα δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα στο αρχείο; «Τα έγγραφα αυτά είναι δημόσια. Εμείς ψηφιοποιούμε τα πάντα και τα καθιστούμε διαθέσιμα στο Ιντερνετ». Ο Μπελένκιν είπε ότι η ανάμνηση των γκουλάγκ θα παραμείνει ζώσα στη Ρωσία, αν και «όσοι επέζησαν τότε, πλέον έχουν πεθάνει». Υπάρχουν βέβαια «οι απόγονοί τους, η λογοτεχνία, οι μαρτυρίες του Σολζενίτσιν», μία μαγιά που θα συντηρήσει τη μνήμη του παρελθόντος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Αλεξάντερ Σολζενίτσιν, η οποία είχε γίνει στη Μόσχα το 2008 – εικονίζεται κάτω από το άγαλμα του λογοτέχνη (EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL)
Χειραψία του Πούτιν με τη χήρα του Σολζενίτσιν Νατάλια Σολζενίτσινα, η οποία είναι και πρόεδρος του Ιδρύματος Σολζενίτσιν, το 2019 (EPA/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

Τελειώνοντας τις δηλώσεις του, ο ιστορικός του Memorial ζήτησε βοήθεια από το εξωτερικό, «να μαθευτεί ποιοι είμαστε εμείς και ποιοι είναι αυτοί που μας κλείνουν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...