394
Η ανάμειξη οπιούχων φαρμακευτικών χαπιών με κοκαΐνη και ηρωίνη στέλνει στον άλλο κόσμο τη νεολαία της Εσθονίας | Shutterstock

Ιανός η Εσθονία: ψηφιακή πρωτοπορία, αλλά και θάνατοι από οπιούχα

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2019, 07:05
Η ανάμειξη οπιούχων φαρμακευτικών χαπιών με κοκαΐνη και ηρωίνη στέλνει στον άλλο κόσμο τη νεολαία της Εσθονίας
|Shutterstock

Ιανός η Εσθονία: ψηφιακή πρωτοπορία, αλλά και θάνατοι από οπιούχα

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2019, 07:05

Η εσθονική κοινωνία είναι από ψηφιακή άποψη η πιο εξελιγμένη του κόσμου, με ενηλίκους εγγραμμάτους σε ποσοστό 99,8%, με θεαματικές επιδόσεις στον αθλητισμό, με ολυμπιακά μετάλλια, κ.λπ. Αυτήν την απαστράπτουσα εικόνα της όμως σκιάζει μία θλιβερή στατιστική: οι Εσθονοί πεθαίνουν από υπερβολική δόση οπιούχων ουσιών, μάλιστα κατέχουν την πρώτη θέση σε όλη την Ευρώπη σε αυτόν τον απαίσιο τομέα. Οι θάνατοι οφείλονται στην κατανάλωση φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία περιέχουν παράγωγα του οπίου, και στη νόθευσή τους με άλλες ναρκωτικές και τοξικές ουσίες.

Οι ναρκομανείς καταφέρνουν να προμηθεύονται ένα συνταγογραφούμενο σε καρκινοπαθείς φάρμακο, το οποίο είναι οπιούχο συνθετικό σκεύασμα, με δράση 50 έως 100 φορές ισχυρότερη από εκείνη της ηρωίνης. Το φάρμακο δεν κοστίζει ακριβά, για την ακρίβεια συμφέρει σε σχέση με την αγορά ηρωίνης. Ομως η ανάμειξή του με άλλες ναρκωτικές ουσίες, συχνά διεγερτικές και όχι κατασταλτικές, λόγου χάρη με την κοκαΐνη, πολλαπλασιάζει το κόστος σε απώλειες ζωής. Παίρνοντας τέτοια μείγματα, οι ναρκομανείς παίζουν «ρώσικη ρουλέτα».

Η πιο πρόσφατη ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά, δημοσιοποιημένη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, που είναι μία υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επισημαίνει ότι στην Εσθονία σημειώθηκαν 110 θάνατοι από ναρκωτικά το 2017, που ισοδυναμούν με 130 θανάτους ανά 1 εκατομμύριο άτομα (ηλικίας από 15 έως 64 ετών). Στον σχετικό μακάβριο κατάλογο η Σουηδία και η Νορβηγία καταλαμβάνουν τις επόμενες θέσεις, με 92 και 74 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού αντιστοίχως. Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 23 άτομα ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Ετσι, στατιστικά, οι πιθανότητες που συγκεντρώνουν οι Εσθονοί να πεθάνουν από ναρκωτικά είναι εξαπλάσιες εν συγκρίσει με τον μέσο όρο των Ευρωπαίων.

Το 2012 οι θάνατοι από υπερβολική δόση μειώθηκαν κάπως, μάλλον λόγω της κυκλοφορίας ενός φαρμάκου που αντιστρέφει τη δράση των οπιούχων. Ομως το 2015 το φαινόμενο επανήλθε δριμύτερο. Παραμένει μυστήριο για τους στατιστικολόγους γιατί τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών καταγράφονται στη Βόρεια Ευρώπη, σε χώρες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας, και όχι στον Νότο.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η βιομηχανική κατάρρευση της Εσθονίας που ακολούθησε τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης ευνόησε την κατανάλωση ναρκωτικών, ιδίως της αφγανικής ηρωίνης. Προς το τέλος του 20ού αιώνα 20.000 νεαροί, άτομα κάτω των 25 ετών, ήταν οι εξαρτημένοι από την ηρωίνη Εσθονοί. Από το 2000 σε αυτή τη μικρή χώρα της Βαλτικής εμφανίστηκαν συνθετικά ναρκωτικά με βάση το όπιο, και τότε, σχεδόν αμέσως,  ξέσπασε μία επιδημία θανάτων από υπερβολική δόση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...