410
Ζελένσκι και Μπάιντεν στο Κίεβο στις 20 Φεβρουαρίου | Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ιαν Μπρέμερ: «Πόλεμος ΗΠΑ-ΝΑΤΟ από τη μία και Ρωσίας από την άλλη»

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2023, 09:01
Ζελένσκι και Μπάιντεν στο Κίεβο στις 20 Φεβρουαρίου
|Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ιαν Μπρέμερ: «Πόλεμος ΗΠΑ-ΝΑΤΟ από τη μία και Ρωσίας από την άλλη»

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2023, 09:01

Οι επισκέψεις του προέδρου των ΗΠΑ στην Ουκρανία και στην Πολωνία είναι πολύ σημαντικές από την άποψη ότι γίνονται σε χρονική στιγμή κομβική, αφού «τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε πόλεμο αντιπροσώπων μεταξύ των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και της Ρωσίας».

Κατά τη γνώμη του Ιαν Μπρέμερ, η παρουσία του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο «θα βοηθήσει στη διασφάλιση της ήττας της Ρωσίας». Ο αμερικανός γεωπολιτικός αναλυτής εξέφρασε αυτές τις σκέψεις του συνομιλώντας με ρεπόρτερ της Corriere della Sera.

Οταν ο Μπρέμερ ρωτήθηκε και για «μια πιθανή δεύτερη θητεία Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο», δεν είχε καμία αντίρρηση: «Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, σίγουρα έδειξε ότι είναι ικανός να επωμιστεί τα καθήκοντα της προεδρίας» είπε. Αναγνώρισε, πάντως, ότι η ηλικία των 80 ετών είναι προκεχωρημένη και ότι οι προεδρικοί αμφισβητίες δεν θα σταματήσουν να θίγουν το θέμα μέχρι το 2024.

Ο Μπρέμερ δήλωσε ότι «οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί, όπως ο πρόεδρος της Βουλής ΜακΚάρθι και ο επικεφαλής των γερουσιαστών ΜακΚόνελ, έχουν καταστήσει σαφές ότι υποστηρίζουν σθεναρά τον Μπάιντεν στις πολιτικές θέσεις του για τη Ρωσία», όμως επισήμανε ότι «μία φωνακλάδικη» μειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο θέλει να εφαρμοστεί η πολιτική του τραμπικού σλόγκαν «πρώτα η Αμερική», κάτι που περνάει στους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους. Ετσι, «αν ο Τραμπ πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, αυτό θα γίνει πολιτική θέση και, συγχρόνως, σημαντική πρόκληση για την κυβέρνηση Μπάιντεν».

Η Corriere σχολίασε ότι το ταξίδι του Μπάιντεν στο Κίεβο δεν θα είχε γίνει ποτέ αν δεν είχε προϋπάρξει επικοινωνία των Αμερικανών με τους Ρώσους, και αναρωτήθηκε αν από μόνη της αυτή η διμερής συνεννόηση συνεισφέρει στην υπόθεση της διπλωματικής λύσης στο πολεμικό αδιέξοδο: «Αυτό το ταξίδι κάνει την ειρήνη ευκολότερη, δυσκολότερη, ή μήπως δεν παίζει κανέναν ρόλο;» ήταν και η ερώτησή της προς τον συνομιλητή της.

Ο Μπρέμερ ήταν «κάθετος» απαντώντας: «Υπάρχει ελάχιστη ελπίδα για διπλωματία σε αυτό το σημείο. Και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έκανε ένα βήμα πίσω, ενώ αναμένεται το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Πάντως εγώ περιμένω κακή υποδοχή του από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ ή από τους τους Ουκρανούς. Το ταξίδι του Μπάιντεν στο Κίεβο δεν αλλάζει τα πράγματα».

Επιπροσθέτως ο Μπρέμερ είπε ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η Κίνα να προμηθεύσει με όπλα και με πυρομαχικά τη Ρωσία: «Αν συμβεί αυτό, από πλευράς ΗΠΑ θα επιβληθούν κυρώσεις εις βάρος των κινεζικών εταιρειών. Θα μπορούσε να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα σχέσεων και συγχρόνως να συνιστά μεγάλη κλιμάκωση του πολέμου. Και αυτό δεν θα έχει καμία σχέση με την υπόθεση του κινεζικού ‘‘μπαλονιού’’».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...