480
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι | REUTERS/Kirsty Wigglesworth/pool

Η Τερέζα Μέι «δεν έχει σχέδιο για το Brexit»

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2016, 08:57
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι
|REUTERS/Kirsty Wigglesworth/pool

Η Τερέζα Μέι «δεν έχει σχέδιο για το Brexit»

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2016, 08:57

Πέντε μήνες μετά το δημοψήφισμα με το οποίο οι Βρετανοί αποφάσισαν ότι η χώρα τους θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η κοινή εντύπωση ότι δεν έχουν αντιληφθεί πλήρως τις επιπτώσεις από την έξοδο παραμένει ισχυρή.

Αυτή την εντύπωση μοιάζει να ενισχύει υπηρεσιακό σημείωμα που ετοίμασε η γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου στη Βρετανία (Cabinet Office) με το οποίο γίνεται μια ανακεφαλαίωση των όσων έχουν συμβεί ως τώρα για το Brexit.

Στο σημείωμα που δημοσιεύουν την Τρίτη οι Times του Λονδίνου περιγράφεται λεπτομερώς -σε κάποια σημεία με βρετανικό φλέγμα- πώς η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι εξακολουθεί να μην έχει  στρατηγική για την υλοποίηση της εξόδου, και πώς θα χρειαστεί η οργάνωση στα υπουργεία πολλών νέων τμημάτων -με ανάλογη στελέχωση- που θα κληθούν να φέρουν σε πέρας την διαδικασία της εξόδου.

Το σημείωμα, με τίτλο «Brexit Update» και ημερομηνία 7 Νοεμβρίου, μιλάει για διαφωνίες μέσα στο υπουργικό συμβούλιο. Είναι ανώνυμο, ενώ οι Times σημειώνουν ότι το έγγραφο φαίνεται να ετοιμάστηκε με πρωτοβουλία του συντάκτη του.

Το Brexit είναι μια διαδικασία «σύνθετη, αγχώδης και απαιτητική στην υλοποίησή της» αναφέρεται στο έγγραφο. Τονίζει μάλιστα ο συντάκτης ότι θα περάσουν άλλοι έξι μήνες πριν η κυβέρνηση αποφασίσει τι θέλει να πετύχει από την έξοδο από την ΕΕ και ποιες προτεραιότητες θα θέσει.

Μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν διαφορετικά στρατόπεδα: από τη μία πλευρά είναι ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και ο Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ, που είναι οι τρεις Brexiters. Από την άλλη βρίσκονται ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και ο υπουργός Επιχειρήσεων Γκρεγκ Κλαρκ.

Ο συντάκτης σημειώνει: «Γενικά, φαίνεται καλύτερο να κρίνεις ποιος κερδίζει την διαμάχη υποθέτοντας ότι οι πιο θορυβώδεις έχασαν την ενδοκυβερνητική κόντρα και υποκινούν εξωτερικούς υποστηρικτές».

Τα υπουργεία, γράφει ακόμη, έχουν δικά τους σχέδια για το τι σημαίνει για τα ίδια το Brexit και ποια είναι τα χειρότερα σενάρια, αλλά εξακολουθεί να απουσιάζει ένα γενικό σχέδιο με προτεραιότητες. Αυτά τα σχέδια χρειάζονται επιπλέον προσωπικό που υπολογίζεται σε 10.000 με 30.000 άτομα μόνο για την υλοποίηση της εξόδου. Ενα υπουργείο φέρεται μάλιστα να ζήτησε αύξηση του προσωπικού κατά 40%!

Επιπλέον επικρίνεται και το στιλ της Μέι, η οποία παίρνει πάνω της πολλές αποφάσεις, μια τακτική «που είναι απίθανο να είναι βιώσιμη».

Από την άλλη πλευρά, οι μεγάλοι παίκτες της οικονομίας «μπορεί να σημαδέψουν με το πιστόλι το κεφάλι της κυβέρνησης». Καταλήγει το έγγραφο επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση έχει να αντιληφθεί δύο δυσάρεστα πράγματα. Πρώτο η προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η πολιτική της επιβίωση και όχι η οικονομία. Δεύτερον, ότι δεν θα υπάρξει στο κοντινό μέλλον καθαρή οικονομική στρατηγική για το Brexit γιατί αναπτύσσεται κατά περίσταση όσο επιβάλλονται στην κυβέρνηση συγκεκριμένες αποφάσεις».

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε για το έγγραφο ότι δεν αναγνωρίζει» τους ισχυρισμούς που περιέχονται σε αυτό.

Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι σκοπεύει να ενεργοποιήσει το Αρθρο 50 για την διαδικασία εξόδου από την ΕΕ μέχρι τον Μάρτιο. Μετά θα αρχίσει μία περίοδος δύο ετών κατά την οποία Λονδίνο και ΕΕ θα διαπραγματευτούν τα της εξόδου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...