260
Η απόφαση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό | REUTERS/Tyrone Siu

Η Ταϊβάν νομιμοποίησε τον γάμο των ομοφυλοφίλων

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2019, 13:44
Η απόφαση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό
|REUTERS/Tyrone Siu

Η Ταϊβάν νομιμοποίησε τον γάμο των ομοφυλοφίλων

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2019, 13:44

Η πρώτη χώρα της Ασίας που νομιμοποιεί τον γάμο των ομοφυλοφίλων έγινε από σήμερα η Ταϊβάν, το Κοινοβούλιο της οποίας ενέκρινε τον σχετικό νόμο.

Η ψήφιση έρχεται σε εφαρμογή απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας το οποίο το 2017 είχε κρίνει ότι τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν δικαίωμα στον γάμο.

Δόθηκε τότε στην κυβέρνηση προθεσμία δύο ετών για την εφαρμογή της απόφασης την οποία εξάντλησε σχεδόν πλήρως – το διάστημα έληγε στις 24 Μαΐου – λόγω και των αντιδράσεων από την κοινή γνώμη.

Οι βουλευτές κλήθηκαν να συζητήσουν τρία νομοσχέδια για τη νομιμοποίηση των γάμων, εκ των οποίων το πιο προοδευτικό ήταν της κυβέρνησης, όπως σημειώνει το BBC, καθώς δίνει και περιορισμένα δικαιώματα σε υιοθεσία.

Τελικά εγκρίθηκε με 66 έναντι 27 ψήφων από βουλευτές του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος.

Τα άλλα δύο νομοσχέδια, από βουλευτές της αντιπολίτευσης, δεν χρησιμοποιούσαν τη λέξη «γάμος», αλλά «ενώσεις ατόμων του ίδιου φύλου» ή «ομόφυλες οικογενειακές σχέσεις».

Η απόφαση της Βουλής έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από εκατοντάδες άτομα που είχαν συγκεντρωθεί –παρά τη βροχή– έξω από το Κοινοβούλιο. Δεν είναι 100% τέλειος ο νόμος, αλλά είναι αρκετά καλός, τονίζουν.

Η Ταϊβάν με τον νόμο τέθηκε στην πρωτοπορία για την εφαρμογή των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Ασία.

Αργά αλλά σταθερά ασιατικές χώρες αποποινικοποιούν το ομοφυλοφιλικό σεξ, αν και οι περισσότερες απέχουν πολύ από τη νομιμοποίηση του γάμου. Σε άλλες χώρες η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Μόλις τον περασμένο μήνα το Μπρουνέϊ είχε αποφασίσει ότι οι ομοφυλόφιλοι θα ήταν αντιμέτωποι ακόμη και με εκτέλεση με λιθοβολισμό, αν και λόγω της κατακραυγής αναγκάστηκε να ανακαλέσει την επιβολή θανατικής ποινής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...