236
Ο Χασανάλ Μπολκιάχ σε εκδήλωση τον περασμένο Απρίλιο | EPA

Μπρουνέι: Απέσυρε τη θανατική ποινή για τους ομοφυλόφιλους ο σουλτάνος

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2019, 12:41
Ο Χασανάλ Μπολκιάχ σε εκδήλωση τον περασμένο Απρίλιο
|EPA

Μπρουνέι: Απέσυρε τη θανατική ποινή για τους ομοφυλόφιλους ο σουλτάνος

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2019, 12:41

Πήρε πίσω τη θανατική ποινή για τους ομοφυλόφιλους ο σουλτάνος του Μπρουνέι μετά τη διεθνή κατακραυγή και το μποϊκοτάζ στα πολυτελή ξενοδοχεία του σε διάφορες χώρες.

Η γνωστοποίηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της μικρής αυτής χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας στις 3 Απριλίου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις παγκοσμίως. Η νέα νομοθεσία που βασίζεται στον ισλαμικό νόμο, τη σαρία, τιμωρούσε την ομοφυλοφιλία, τη μοιχεία και τον βιασμό με θάνατο και την κλοπή με ακρωτηριασμό.

Το Μπρουνέι υπερασπίστηκε το δικαίωμά του να εφαρμόσει τους νόμους του, στοιχεία των οποίων υιοθετήθηκαν για πρώτη φορά το 2014 και έκτοτε έχουν τροποποιηθεί σε διάφορες φάσεις. Ωστόσο, σε μια σπάνια απάντηση στην κριτική που ασκήθηκε στο πετρελαιοπαραγωγό κράτος, ο σουλτάνος του Μπρουνέι Χασανάλ Μπολκιάχ ανέφερε πως η θανατική ποινή δεν θα εφαρμόζεται για την ομοφυλοφιλία και τη μοιχεία.

Κάποια εγκλήματα ήδη τιμωρούνται με την ποινή του θανάτου στο Μπρουνέι, περιλαμβανομένων του φόνου εκ προμελέτης και της διακίνησης ναρκωτικών, αλλά δεν έχουν πραγματοποιηθεί εκτελέσεις από το 1957.

Η εφαρμογή του νόμου, που καταδικάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, προκάλεσε αντιδράσεις από διασημότητες -όπως ο Τζορτζ Κλούνεϊ και ο Ελτον Τζον- και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επιχείρησαν να μποϊκοτάρουν πολυτελή ξενοδοχεία ιδιοκτησίας του σουλτάνου, στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη και το Λος Αντζελες.

Ως αντίδραση στο νέο νόμο, πολλές πολυεθνικές εταιρείες επέβαλαν απαγόρευση στο προσωπικό τους να χρησιμοποιεί ξενοδοχεία που ανήκουν στον σουλτάνο, ενώ κάποιες ταξιδιωτικές εταιρείες έχουν σταματήσει να προωθούν το Μπρουνέι ως τουριστικό προορισμό.