865
Η νεαρή Κοσοβάρα σχηματίζει με τα χέρια της τον «αλβανικό αετό» πανηγυρίζοντας γκολ της Εθνικής Σουηδίας | Kosovare Asllani / Facebook

Η πρώτη μπαλαδόρισσα που αγόρασε η Ρεάλ

Sportscaster Sportscaster 20 Ιουλίου 2019, 18:26
Η νεαρή Κοσοβάρα σχηματίζει με τα χέρια της τον «αλβανικό αετό» πανηγυρίζοντας γκολ της Εθνικής Σουηδίας
|Kosovare Asllani / Facebook

Η πρώτη μπαλαδόρισσα που αγόρασε η Ρεάλ

Sportscaster Sportscaster 20 Ιουλίου 2019, 18:26

Το τηλεφώνημα που ποτέ δεν περίμενε να λάβει, τη βρήκε «μεθυσμένη» ακόμη από τον θρίαμβό της στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου γυναικών. Στις 6 Ιουλίου, στον μικρό τελικό, είχε σκοράρει για τη Σουηδία στο 2-1 επί της Αγγλίας – μια νίκη που χάρισε στην ομάδα της την τρίτη θέση στη διοργάνωση και στην ίδια ένα χάλκινο μετάλλιο. Δύο μέρες αργότερα, η αποθεωτική υποδοχή της σουηδικής αποστολής από ένα πλήθος 30.000 φιλάθλων στο Γκέτεμποργκ ήταν η κορυφαία στιγμή της καριέρας της. Ή, τουλάχιστον, έτσι πίστευε. Γιατί αυτό που θα ακολουθούσε, δεν το είχε, καν, φανταστεί.

Η Κοσοβάρε Ασλάνι νόμιζε πως κάποιος της κάνει «πλάκα», όταν ο εκπρόσωπος της Ρεάλ Μαδρίτης της ανακοίνωσε ότι η «Βασίλισσα» την καλεί να παίξει για αυτήν, με συμβόλαιο για 1+1 χρόνο. «Μα, η Ρεάλ δεν έχει γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου…» παρατήρησε η 29χρονη επιθετικός της Λίνκεπινγκ μόλις συνήλθε από την έκπληξη. «Θα έχει στο μέλλον, και εσύ θα είσαι η πρώτη της μεταγραφή» αποκρίθηκε ο άνδρας. Η σουηδέζα επιθετικός με καταγωγή από το Κόσοβο (εξ ου και το προσωνύμιο «ο θηλυκός Ζλάταν») δεν χρειάστηκε να το πολυσκεφτεί.

Φρόντισε, μάλιστα, να το μάθει όλος ο κόσμος: «Ανακοινώνω με περηφάνια ότι θα είμαι η πρώτη επίσημη μεταγραφή της Ρεάλ Μαδρίτης/CD Tacon. Νιώθω ενθουσιασμένη που γράφω ιστορία, που θα βοηθήσω να χτιστεί αυτή η ομάδα και θα είμαι μέλος της από την αρχή του ταξιδιού. Θα είναι όνειρο, να φορέσω την πιο όμορφη φανέλα. Πάμε, Μαδρίτη».

Η Ασλάνι έχει παίξει στις ΗΠΑ με τους Σικάγο Ρεντ Σταρς (2009), στη Γαλλία με την Παρί Σεν Ζερμέν (2012-2016) και στην Αγγλία με τη Μάντσεστερ Σίτι (2016-2017). Παντού κατέκτησε τίτλους, ή σπουδαίες ατομικές διακρίσεις. Η Ρεάλ, όμως, είναι… άλλο πράγμα. Ιδίως για τη γυναίκα που επιλέχτηκε ως η πρώτη της σούπερ-σταρ. Η πρώτη της «Galáctica».

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, ο πρόεδρος Φλορεντίνο Πέρεθ ήταν αρνητικός σε κάθε συζήτηση περί επέκτασης των δραστηριοτήτων του συλλόγου στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Τι τον έκανε να αλλάξει γνώμη; Σύμφωνα με την El Mundo, οι μεγάλες επιτυχίες των δύο παραδοσιακών αντιπάλων της ομάδας του: της Ατλέτικο Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα. Η Ατλέτικο κατέκτησε, εφέτος, το τρόπαιο στη La Liga Iberdrola -το κορυφαίο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα γυναικών στην Ισπανία-, ενώ η «Μπάρτσα» έφτασε στον τελικό του γυναικείου Champions League. Μα, πάνω απ’ όλα, τον Πέρεθ τον «ταρακούνησε» το πλήθος των 60.739 θεατών, που στη διάρκεια της περασμένης σεζόν συγκεντρώθηκαν στο «Μετροπολιτάνο» για να παρακολουθήσουν τον αγώνα των γυναικών των δύο συλλόγων.

Η Ρεάλ έλαβε την ιστορική της απόφαση για τη δημιουργία της Real Madrid Femenino -της γυναικείας της ομάδας- σε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου στο «Μπερναμπέου» περί τα τέλη Ιουνίου. Στη συνέχεια εξαγόρασε την Ντεπορτίβο Τακόν, που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στη Β’ Κατηγορία, έναντι 500.000 ευρώ. Η μετονομασία της σε Real Madrid Femenino συμφωνήθηκε να γίνει την 1η Ιουλίου 2020.

Η κοσοβάρα αθλήτρια επί το έργον, αλλά με τη φανέλα της Εθνικής Σουηδίας (Wikipedia)

Την προσεχή σεζόν (2019-2020) η ομάδα θα αγωνίζεται (στην Α’ Κατηγορία, πλέον) με το σημερινό της όνομα. Μόνο που, η Τακόν θα προπονείται και θα δίνει τους εντός έδρας αγώνες της στο Βαλντεμπέμπας, το αθλητικό κέντρο των «Μπλάνκος». Επίσης, η Ρεάλ θα ενισχύσει το ρόστερ της με περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ, ώστε να είναι εξ αρχής ευθέως ανταγωνιστική προς την Μπαρτσελόνα, την Ατλέτικο Μαδρίτης, τη Λεβάντε, την Αθλέτικ Μπιλμπάο, την Μπέτις και τη Ρεάλ Σοσιεδάδ: τις μεγάλες δυνάμεις στο ισπανικό ποδόσφαιρο γυναικών.

Η πρώτη προσθήκη, από τις πολλές που θα ακολουθήσουν, ήταν η Κοσοβάρε, σκόρερ τριών γκολ στο θηλυκό Μουντιάλ της Γαλλίας και 126 φορές διεθνής με την εθνική ομάδα της Σουηδίας. Κόρη μεταναστών από την αλβανική κοινότητα του Κοσόβου, ασχολήθηκε από μικρή με το χόκεϊ επί πάγου και το ποδόσφαιρο, όμως στα 15 της είχε αποφασίσει πως ήθελε να ακολουθήσει τα χνάρια του Ιμπραΐμοβιτς. Γράφτηκε στη Βίμερμπι, μια σουηδική ομάδα Β’ Κατηγορίας, όπου δεν άργησε να δείξει το ταλέντο της. Σκόραρε 49 γκολ σε 48 αγώνες!

Στη Λίνκεπινγκ πήρε μεταγραφή το 2007. Δυόμισι χρόνια αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2009, την εντόπισαν οι Σικάγο Ρεντ Σταρς. Στις ΗΠΑ έπαιξε μόλις για μια σεζόν, όμως πρόλαβε να γίνει η αγαπημένη του κοινού. Ενα οικογενειακό πρόβλημα την έφερε πίσω στη Σουηδία, κι ένας σοβαρός τραυματισμός απείλησε το όνειρό της να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο. Αλλά τον Σεπτέμβριο του 2012 βρέθηκε στο Παρίσι, με το ίνδαλμά της -τον Ζλάταν- να κάθεται δίπλα της και να την παρουσιάζει ως το νέο απόκτημα της Παρί Σεν Ζερμέν. «Αν θέλεις να νικάς, χρειάζεσαι σουηδό στράικερ, άνδρα ή γυναίκα», είχε πει ο Ιμπραΐμοβιτς μεταξύ σοβαρού κι αστείου. Στην Παρί έμεινε τριάμισι χρόνια. Πέτυχε 39 γκολ σε 59 ματς. Τον Ιανουάριο του 2016 πήρε μεταγραφή στη Μάντσεστερ Σίτι. Και τον Αύγουστο του 2017 επέστρεψε στη Λίνκεπινγκ. Ωσπου, της χτύπησε την πόρτα η Ρεάλ.

Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας δεν έχουν γίνει γνωστοί. Πάντως, οι αποδοχές των γυναικών στο ποδόσφαιρο δεν έχουν καμία σχέση με τις αντίστοιχες των ανδρών. Είναι τόσο χαμηλές, ώστε μια ομάδα με ετήσιο προϋπολογισμό 2-2,5 εκατομμυρίων ευρώ δικαιούται να κάνει όνειρα για το τρόπαιο του Champions League. Στην περίπτωση της Ρεάλ, το εγχείρημα της Real Madrid Femenino δεν θα της κοστίσει ούτε σεντ. Οπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Πέρεθ το συμβούλιο, όλα τα έξοδα θα καλυφθούν από χορηγίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...