479
| Nikos Libertas / SOOC

Συμφωνία κυρίων για να αποτραπεί το ιερό αντάρτικο

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2020, 06:52
|Nikos Libertas / SOOC

Συμφωνία κυρίων για να αποτραπεί το ιερό αντάρτικο

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2020, 06:52

Όλο το προηγούμενο διάστημα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος βρέθηκε υπό τρομακτική πίεση. Ο ένας μετά τον άλλο οι μητροπολίτες, μέλη της Ιεράς Συνόδου, έδειχναν προς ένα… χριστουγεννιάτικο αντάρτικο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει δύο λειτουργίες τα Χριστούγεννα και τα Φώτα, με μόλις εννέα  άτομα στους ιερούς ναούς και 25 στους μητροπολιτικούς. Από όλες τις γωνιές της Ελλάδος, τα βέλη έφταναν στο γραφείο του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος έψαχνε μια συμβιβαστική πρόταση ενόψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης της Ιεράς Συνόδου.

Στο Μαξίμου έχουν εδώ και καιρό καταλάβει ότι ο Αρχιεπίσκοπος χρειάζεται…ανάσες. Η πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του, άλλωστε, έφερε στην επιφάνεια και το (κοινό) μυστικό της ιεραρχίας: οι δελφίνοι παίρνουν ήδη θέσεις μάχης για τη διαδοχή του. Ο κ. Ιερώνυμος, όμως, δεν έχει αποφασίσει να παραδώσει τα όπλα. Εξ ου και φρόντισε να καταστεί σαφές στο Μαξίμου ότι, τυχόν μονομερής απόφαση της Πολιτείας, μπορεί να οδηγήσει σε ένα μαζικό αντάρτικο, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Ο κ. Μητσοτάκης κατάλαβε ότι ένας μικρός συμβιβασμός δεν θα φέρει το τέλος του κόσμου, αντίθετα μπορεί να είναι μια χρήσιμη σανίδα για τον προκαθήμενο της ελλαδικής Εκκλησίας, προκειμένου ο Πρωθυπουργός να έχει έναν λιγότερο πονοκέφαλο τις γιορτινές ημέρες. Κάπως έτσι και πριν από το χθεσινό, απογευματινό τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Ιερώνυμου που διήρκεσε περί τα 15 λεπτά και έγινε σε άριστο κλίμα, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων είχε ήδη επεξεργαστεί ένα επικαιροποιημένο σχέδιο, το οποίο, σε αδρές γραμμές, συζητήθηκε και στον χθεσινό πρωινό καφέ του Μαξίμου. Επαφές υπήρχαν, άλλωστε, από την Κυριακή με την ιεραρχία, με πρόσωπα-κλειδιά τον γενικό γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, έτσι, κατέληξε σε μια νέα πρόταση, με την οποία εκτιμάται ότι ο Αρχιεπίσκοπος μπορεί να…δουλέψει. Οι λοιμωξιολόγοι προτείνουν μια νέα αναλογία ενός ατόμου ανά 15 τ.μ., με ανώτατο όριο τα 25 άτομα στους ιερούς ναούς και τα 50 στους μεγάλους μητροπολιτικούς. Παράλληλα, από το ΦΕΚ που θα δημοσιευθεί, εφόσον η Ιερά Σύνοδος συναινέσει, θα απαλειφθεί η απαγόρευση για παρουσία πιστών στον ναό, πέραν των ιερουργών και των ψαλτών, κάτι που θα ανοίξει το περιθώριο για την ατομική προσευχή από τις 21/12 και ως τα Φώτα. Παράλληλα, αναμένεται να επιτραπεί μια ακόμα ημέρα λειτουργίας, ανήμερα την Πρωτοχρονιά, ενώ τις τρεις ημέρες των λειτουργιών θα γίνουν κυλιόμενες λειτουργίες. Παράλληλα, ανήμερα των Φώτων δεν θα γίνει ο καθιερωμένος μετά πλήθους αγιασμός των υδάτων.

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι η εν λόγω πρόταση μπορεί να «κάμψει» τη γραμμή άρνησης των «σκληρών» της ιεραρχίας. Κρίσιμη για την πλευρά του Αρχιεπισκόπου εθεωρείτο, σύμφωνα με πληροφορίες, η αναλογία πιστών/τετραγωνικά, αλλά και η δυνατότητα των κυλιόμενων λειτουργιών. Από την κυβέρνηση, βεβαίως, προειδοποιούν ρητά: αν οι εικόνες που θα καταγραφούν τα Χριστούγεννα θυμίζουν… Άγιο Δημήτριο στη Θεσσαλονίκη, στο τέλος Οκτωβρίου, επικρέμαται η απειλή για λουκέτο την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης, κατά το χθεσινό του τηλεφώνημα με τον κ. Ιερώνυμο, ζήτησε πιστή τήρηση των μέτρων, για να μην έχουμε… παρατράγουδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...