674
|

It’s over: Ο Μπάιντεν οριστικός νικητής των εκλογών – αλλά ο Τραμπ σε διαρκή άρνηση!

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2020, 07:28

It’s over: Ο Μπάιντεν οριστικός νικητής των εκλογών – αλλά ο Τραμπ σε διαρκή άρνηση!

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2020, 07:28

Κανονικά είναι μια τυπική διαδικασία, αλλά κανονικότητα και Ντόναλντ Τραμπ είναι ασύμβατα στοιχεία. Έτσι, η συνεδρίαση του Κολεγίου των Εκλεκτόρων για την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ (ως γνωστόν κέρδισε ο Τζο Μπάιντεν) απέκτησε ξεχωριστή σημασία. Και οι εκλέκτορες απεφάνθησαν: 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο Δημοκρατικός πρώην γερουσιαστής του Ντέλαγουερ και πρώην αντιπρόεδρος της χώρας, Τζο Μπάιντεν.

Κατά τη διαδικασία της συνεδρίασης του Κολεγίου, η ψήφος των 55 εκλεκτόρων της Καλιφόρνιας, πολιτείας όπου ο Μπάιντεν επικράτησε με πάνω από το 63% των ψήφων, ήταν αυτή που οριστικοποίησε το αποτέλεσμα, καθώς σε αυτό το σημείο ο ηγέτης των Δημοκρατικών ξεπέρασε το όριο των 270, συνώνυμο με την επικύρωση της νίκης του από το Σώμα. Συνολικά, ο Μπάιντεν αναμένεται να λάβει 306 εκλεκτορικές ψήφους, έναντι 232 του Τραμπ. Όλες οι πολιτείες έχουν κυρώσει τυπικά το αποτέλεσμα.

Βέβαια ακόμα και τώρα ο Τραμπ συνεχίζει να αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Και μάλιστα διώχνει όποιον υπουργό του διαφωνεί.

Αυτό συνέβη με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μπιλ Μπαρ, ο οποίος παραιτήθηκε σχεδόν παράλληλα με τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Εκλεκτόρων. Ο Μπαρ είχε δεχτεί σφοδρές επικρίσεις από τον Τραμπ διότι δεν κατήγγειλε και δεν ερεύνησε τη «μαζική νοθεία», θύμα της οποίας ισχυρίζεται ότι έπεσε ο απερχόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου.

«Ο Μπιλ θα φύγει πριν από τα Χριστούγεννα για να περάσει τις γιορτές με την οικογένειά του» και «ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Ρόζεν, ένας απίστευτος άνθρωπος, θα αναλάβει μεταβατικός υπουργός», ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter, αποφεύγοντας να επαναλάβει τις κατηγορίες του σε βάρος του Μπαρ.

Η εξέλιξη, που αναγγέλθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν από το σώμα των εκλεκτόρων, καταγράφεται περίπου έναν μήνα προτού αναλάβει τα καθήκοντά του ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος.

Στην επιστολή παραίτησής του, που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, ο Μπιλ Μπαρ διευκρινίζει ότι θα αποχωρήσει από τη θέση την 23η Δεκεμβρίου.

Ο Μπαρ είχε ενημερώσει νωρίτερα για την εξέταση από το υπουργείο Δικαιοσύνης των καταγγελιών της εκστρατείας του Τραμπ περί νοθείας. Δεσμεύθηκε ότι θα «συνεχίσει να διενεργείται έρευνα» για τις κατηγορίες αυτές, ενώ εξήρε τον απερχόμενο πρόεδρο για αυτά που αποκάλεσε ιστορικά επιτεύγματά του, όπως η τόνωση της οικονομίας, η ενίσχυση του στρατού και ο περιορισμός της παράτυπης μετανάστευσης.

Το εάν ο Μπαρ θα παρέμενε στη θέση του κατά το τελευταίο στάδιο της προεδρίας του Τραμπ αμφισβητείτο έντονα από την περασμένη εβδομάδα, όταν είπε πως η έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης έδειξε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις για νοθεία — ερχόμενος σε διαμετρική αντίθεση με τους ισχυρισμούς του μεγιστάνα. Η ομάδα των δικηγόρων του Τραμπ εξεμάνη, κατηγορώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι δεν έκανε σωστή έρευνα.

«Ο Τραμπ αρνείται να σεβαστεί τη βούληση του λαού»

Αυτήν την άρνηση του Τραμπ να αποδεχτεί το αποτέλεσμα, στηλίτευσε ο Τζο Μπάιντεν, στην πανηγυρική ομιλία του στο Ντέλαγουερ, μετά την επικύρωση της νίκης του από το Κολέγιο των Εκλεκτόρων.

«Αυτή είναι ακραία θέση, που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ μέχρι τώρα», τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ουίλμινγκτον, πολιτικό προπύργιό του, μερικές ώρες αφότου το εκλεκτορικό σώμα, επικύρωσε την επικράτησή του στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος «αρνείται να σεβαστεί τη βούληση του λαού, να σεβαστεί το Κράτος Δικαίου, να τηρήσει το Σύνταγμά μας», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Ως τώρα, ο Δημοκρατικός είχε αποφύγει να επιτεθεί τόσο μετωπικά στον Τραμπ στο ζήτημα αυτό.

Όμως χθες προέτρεψε τους Αμερικανούς να «γυρίσουν τη σελίδα» της εποχής Τραμπ.

Ορισμένοι οπαδοί του Ρεπουμπλικάνου συνεχίζουν καλούν σε διαδηλώσεις μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ αξιωματούχοι εκλογικών επιτροπών, ακόμα και Ρεπουμπλικάνοι, προειδοποιούν σε ολοένα υψηλότερους τόνους ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια εξαιτίας της ρητορικής του μεγιστάνα των ακινήτων.

Πάντως η ψηφοφορία του σώματος των εκλεκτόρων χθες έγινε ομαλά. Ο Μπάιντεν, όπως προβλεπόταν, εξασφάλισε 306 εκλεκτορικές ψήφους, έναντι 232 του Τραμπ.

«Η φλόγα της δημοκρατίας άναψε σε αυτή τη χώρα πολύ καιρό πριν. Και ξέρουμε ότι τίποτα, ούτε μια πανδημία, ούτε η κατάχρηση εξουσίας, μπορεί να σβήσει αυτή τη φλόγα. Στη μάχη για την ψυχή της Αμερικής, η δημοκρατία υπερίσχυσε», διαβεβαίωσε ο Μπάιντεν.

Το 2016, ο Τραμπ κέρδισε τη Δημοκρατική υποψήφια Χίλαρι Κλίντον παρότι έλαβε 3 εκατομμύρια λιγότερες ψήφους. Ο Μπάιντεν κέρδισε τον περασμένο μήνα με διαφορά επτά εκατομμυρίων ψήφων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...