503
| Reuters/CreativeProtagon

«Η Μέρκελ αναγνώρισε de facto τον Λουκασένκο» – αντιδράσεις για την πρωτοβουλία της καγκελαρίου

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2021, 15:13
|Reuters/CreativeProtagon

«Η Μέρκελ αναγνώρισε de facto τον Λουκασένκο» – αντιδράσεις για την πρωτοβουλία της καγκελαρίου

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2021, 15:13

Η Ανγκελα Μέρκελ όχι μόνο επικοινώνησε με τον Αλεξάνταρ Λουκασένκο, τον αμφιλεγόμενο πρόεδρο της Λευκορωσίας, αλλά θα το ξανακάνει. Αυτό είπε ο ίδιος ο Λουκασένκο –ο «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης», όπως τον έχουν βαφτίσει, όχι αδίκως, τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ–, ο οποίος δήλωσε ότι θα έχει και μια δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με την απερχόμενη καγκελάριο της Γερμανίας.

Είναι προφανές ότι η επικοινωνία της Μέρκελ με έναν διεθνή πολιτικό παρία όπως ο Λουκασένκο έγινε υπό την ασφυκτική πίεση που ασκούν οι αμέτρητοι απελπισμένοι μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία και αντιμετωπίζουν το δριμύ ψύχος.

Ομως η απερχόμενη καγκελάριος βαδίζει σε ένα λεπτό στρώμα πάγου. Ανεξαρτήτως αιτίας και αφορμής, έγινε η πρώτη ηγέτιδα της ΕΕ που επικοινωνεί απευθείας με τον Λουκασένκο –ο οποίος «επανεξελέγη» στην προεδρία το καλοκαίρι του 2020, ύστερα από εκλογές που κανένα σοβαρό δημοκρατικό κράτος δεν αναγνώρισε.

Η επικοινωνία της Μέρκελ με αυτόν τον άνθρωπο, προκάλεσε αντιδράσεις στη Γερμανία. Χαρακτηριστική η διαμαρτυρία των Πρασίνων –κόμμα που αναμένεται να μετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση: «Αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει μαζί του, η κυρία Μέρκελ αναγνώρισε de facto την επανεκλογή του», δήλωσε ο ο Ομιντι Νούριπουρ, εκπρόσωπος της ΚΟ των Πρασίων για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Παράλληλα, ο Νούριπουρ υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθεί στους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα η δυνατότητα να υποβάλουν αίτημα ασύλου στην ΕΕ.

Μια κάθετα αντίθετη άποψη, όπως επεσήμανε η Deutsche Welle, εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός απέρριψε την υποδοχή προσφύγων από τη Λευκορωσία στη Γερμανία και ζήτησε να επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες κατάγονται. Θα πρέπει να καταστεί σαφές, «ότι η ΕΕ δεν θα το επιτρέψει σε εγκληματίες όπως ο Λουκασένκο», τόνισε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης, το ARD.

Τόσο ο Χάικο Μάας όσο και ο υποψήφιος καγκελάριος των Σσοσιαλδημοκρατών, Ολαφ Σολτς, έχουν υποστηρίξει το δικαίωμα της Πολωνίας να ανεγείρει φράχτη στα σύνορα με τη Λευκορωσία. «Αν η πολωνική κυβέρνηση λάβει μια τέτοια απόφαση, τότε δεν δικαιούμαστε εμείς να πούμε ότι δεν πρέπει να το κάνει», δήλωσε ενδεικτικά ο Ολαφ Σολτς.

Ο Λουκασένκο πάντως είπε ότι, μετά την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα, η Ανγκελα Μέρκελ συζήτησε με άλλες χώρες της ΕΕ μια πρόταση του Μινσκ για την επίλυση της κρίσης, μετέδωσε το πρακτορείο.

«Το ουσιαστικό είναι σήμερα να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, τον λαό μας και να αποφύγουμε τις συγκρούσεις. Δεν θα πρέπει το πρόβλημα αυτό να γίνει μια σφοδρή αντιπαράθεση», δήλωσε ο ίδιος σύμφωνα με το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της καγκελαρίας, η Μέρκελ και ο Λουκασένκο μίλησαν τη Δευτέρα για τη «δύσκολη κατάσταση» στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης –«κυρίως για την ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εκεί».

«Συμφώνησαν να συνεχίσουν την ανταλλαγή (απόψεων) για αυτά τα θέματα», σημειώθηκε στην ανακοίνωση.

Αυτές οι συνομιλίες ήταν η πρώτη επαφή μεταξύ του λευκορώσου προέδρου και ενός ηγέτη κράτους της Δύσης μετά τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία τον Αύγουστο του 2020, στις οποίες ο Λουκασένκο ανακήρυξε εαυτόν νικητή, παρά τις καταγγελίες για νοθεία, πυροδοτώντας τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην ιστορία της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...