625
Πιτ Μπούτιτζιτζ και Τζο Μπάιντεν το 2019, όταν και οι δύο διεκδικούσαν το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών. Τώρα το όνομα του υπουργού Μεταφορών ακούγεται για τη διαδοχή του Μπάιντεν στην ηγεσία του κόμματος | Photo by Justin Sullivan/Getty Images

Μπορεί ο Πιτ Μπούτιτζιτζ να είναι ο διάδοχος του Τζο Μπάιντεν;

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2021, 10:15
Πιτ Μπούτιτζιτζ και Τζο Μπάιντεν το 2019, όταν και οι δύο διεκδικούσαν το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών. Τώρα το όνομα του υπουργού Μεταφορών ακούγεται για τη διαδοχή του Μπάιντεν στην ηγεσία του κόμματος
|Photo by Justin Sullivan/Getty Images

Μπορεί ο Πιτ Μπούτιτζιτζ να είναι ο διάδοχος του Τζο Μπάιντεν;

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2021, 10:15

Με την ευκαιρία ενός φιλμ που μόλις κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ, τιτλοφορείται «Mayor Pete» («Ο δήμαρχος Πιτ»), διακινείται μέσω της πλατφόρμας Amazon Prime Video και αφορά τον δεδηλωμένο ομοφυλόφιλο υπουργό Μεταφορών των ΗΠΑ, τον Πιτ Μπούτιτζιτζ, ορισμένα διεθνή Μέσα έθεσαν το ζήτημα της διαδοχής του Τζο Μπάιντεν, που «δεν τα πηγαίνει καλά όσον αφορά τη δημοφιλία του». Αλλωστε, συχνά η βιομηχανία του θεάματος «προαναγγέλλει» πολιτικές σταδιοδρομίες –αφροαμερικανοί πρόεδροι ή γυναίκες στον Λευκό Οίκο είχαν υπάρξει στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη αρκετά χρόνια πριν από την εμφάνιση του Μπαράκ Ομπάμα ή της Κάμαλα Χάρις.

Το πρόβλημα είναι ότι ο Μπάιντεν, ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, υφίσταται, λένε οι ανταποκρίσεις, προσωπική καθίζηση στα γκάλοπ, σε αντίθεση με τις πολιτικές του, που φτάνουν στον λαό και τυγχάνουν αποδοχής.

Είναι πράγματι παράδοξο το φαινόμενο να πέφτει στο 41% το ποσοστό δημοφιλίας του, την ίδια ώρα που τα βασικά πρότζεκτ του Μπάιντεν αρέσουν: το πλάνο του για τις υποδομές, που ήδη έγινε νόμος, το εγκρίνουν οι Αμερικανοί σε ποσοστό 63%, ενώ το υπό συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο για τα κοινωνικά μέτρα υποστηρίζεται από τους περισσότερους (αποδοχή σε ποσοστό 58%).

Οι λόγοι στους οποίους αποδίδεται η προσωπική καθίζηση του Μπάιντεν αφορούν τον πληθωρισμό που εξανεμίζει τους μισθούς. Αν τους επόμενους μήνες υποχωρήσει το κύμα ακρίβειας, εκτιμάται ότι η δημοφιλία του προέδρου μπορεί να ανακάμψει.

Το θέμα είναι ότι τώρα τη φθορά εισπράττει και το Δημοκρατικό Κόμμα, και αυτό αποδεικνύεται από τα γκάλοπ που αφορούν τις λεγόμενες ενδιάμεσες εκλογές του 2022: οι περισσότεροι (51%) δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τους Ρεπουμπλικανούς, ενώ μόλις το 41% επιλέγει Δημοκρατικούς. Είναι η χειρότερη δημοσκόπηση για το κόμμα εδώ και 40 χρόνια. Ετσι φούντωσε και η συζήτηση περί διαδοχής.

Με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να έχει χάσει κάποια μέτρα σε αυτόν τον αγώνα της διαδοχής, έχοντας αναλάβει δύσκολες και φθοροποιούς κυβερνητικές υποθέσεις (φάκελος μεταναστών εισερχομένων μέσω του Μεξικού κ.ά.), η προσοχή πολλών στο Δημοκρατικό Κόμμα στράφηκε στον Μπούτιτζιτζ, ο οποίος είναι μια ενσάρκωση ενός new age αμερικανικού ονείρου: ένας άσημος δήμαρχος στη «μέση του πουθενά» στη συντηρητική Ιντιάνα· ένας ομοφυλόφιλος βετεράνος του πολέμου στο Αφγανιστάν· ένας πολιτικός που μόλις και μετά βίας μπορούσαν οι Αμερικανοί να προφέρουν το επίθετό του, αλλά έφτασε να διεκδικεί με κάποιες αξιώσεις το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών στα πρώτα μέτρα εκείνης της κούρσας στις αρχές του 2020· ο υποψήφιος που έπειτα αποσύρθηκε υπέρ του Μπάιντεν· και που έγινε ο πρώτος δηλωμένος γκέι και μάλιστα παντρεμένος, υπουργός της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Πιτ Μπούτιτζιτζ είναι ήδη ένα πολιτικό success story και με δεδομένο ότι ο Μπάιντεν είναι στα 79 του και εκείνος δεν έχει κλείσει καν τα 40 του, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον βλέπουν ως ένα πρόσωπο που μπορεί να οδηγήσει το Δημοκρατικό Κόμμα στην επόμενη ημέρα.

Ο φερόμενος ως βασικός μνηστήρας της πρωτοκαθεδρίας στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών έχει, βέβαια, ορισμένα σοβαρά προβλήματα, ανάλογα των φιλοδοξιών του: πολλοί αμφιβάλλουν αν η Αμερική είναι έτοιμη να εκλέξει πρόεδρό της έναν «ανοικτά ομοφυλόφιλο» ο οποίος, επιπλέον, δεν έχει τη συμπάθεια και την υποστήριξη των Αφροαμερικανών. Πώς θα κερδίσει τις εκλογές, αναρωτιούνται.

Αλλά οι κοινωνίες αλλάζουν. Και η αμερικανική. Ποιος, πολιτικός αναλυτής ή εκλογολόγος, θα μπορούσε να ποντάρει στην πιθανότητα ενός μαύρου προέδρου πριν από τον Μπαράκ Ομπάμα, ή σε μια γυναίκα αντιπρόεδρο, πριν από την Κάμαλα Χάρις;

Ο Μπούτιτζιτζ, που θα γίνει 40 χρόνων τον προσεχή Ιανουάριο, θα αγωνιστεί να αλλάξει προς όφελός του την εικόνα, οικοδομώντας σχέση εμπιστοσύνης με τους αφροαμερικανική κοινότητα.

Ο εκσυγχρονισμός των μεταφορών, έργο του τομέα του, που θα αφήσει θετικό κοινωνικό αποτύπωμα, θα παίξει σημαντικό ρόλο στην πολιτική προσπάθειά του. Η τελευταία του εμφάνιση έγινε στη Γλασκώβη, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής διάσκεψης, στο πλευρό του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Εκεί παρουσίασε και το πρότζεκτ του για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τον ανεφοδιασμό τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...