401
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον | CreativeProtagon

Η Λαγκάρντ αύξησε ξανά 0,75% τα επιτόκια -καμπανάκι για το χρέος

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2022, 17:18
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον
|CreativeProtagon

Η Λαγκάρντ αύξησε ξανά 0,75% τα επιτόκια -καμπανάκι για το χρέος

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2022, 17:18

Την αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,75% αποφάσισε το απόγευμα της Πέμπτης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη αύξηση (συνολικά 2% και οι τρεις) με αποτέλεσμα το βασικό της επιτόκιο να διαμορφωθεί πλέον στο 2%. Το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις τράπεζες από 0,75% διαμορφώνεται στο 1,5%.

«Τα μέτρα για την ενεργειακή κρίση πρέπει να είναι προσωρινά» τόνισε μετά τις ανακοινώσεις στην καθιερωμένη συνέντευξη η Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής της ΕΚΤ επισήμανε μιλώντας στην Φρανκφούρτη ότι τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να μειώσουν τους υψηλούς δείκτες δημοσίου χρέους και παράλληλα να λάβουν μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασμού.

«Οι πιέσεις στις τιμές είναι εμφανείς σε όλο και περισσότερους τομείς, εν μέρει λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους, ενώ μια αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσθετο εμπόδιο για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη» υπογράμμισε η Λαγκάρντ kαι κάλεσε τις χώρες σε ταχεία εφαρμογή των σχεδίων για τις επενδύσεις και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU.

Οι αναφορές της Λαγκάρντ για το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις ερμηνεύονται και ως προειδοποίηση για τις επιδιώξεις δημοσιονομικής χαλάρωσης της λαϊκίστικής και ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ιταλίας, υπό την Τζόρτζια Μελόνι.

«Στην παρούσα κατάσταση αβεβαιότητας, με την πιθανότητα διαφαινόμενης ύφεσης, όλοι πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. Η δουλειά μας, στην ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών. Αυτή είναι η πρωταρχική μας εντολή. Και είμαστε προσηλωμένοι σε αυτόν τον σκοπό. Είμαστε αποφασισμένοι όσοι βρισκόμαστε στο Διοικητικό Συμβούλιο να επιτύχουμε τη σταθερότητα των τιμών και τον στόχο του πληθωρισμού κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα. Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός σε αυτό το μέτωπο» ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, αποφάσισε να προχωρήσει στα πρώτα μέτρα προκειμένου να μειωθεί ο ισολογισμός της ΕΚΤ, ο οποίος μετά τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και παροχής φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει τα 8,8 τρισ. ευρώ.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση της ΕΚΤ, το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε τη σημερινή απόφαση και αναμένει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, προκειμένου να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα βασίσει τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων στις εξελισσόμενες προοπτικές για τον πληθωρισμό και την οικονομία, ακολουθώντας την προσέγγισή του κάθε συνεδρίαση. Παράλληλα, η ΕΚΤ αποφάσισε να αλλάξει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την παροχή φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες μέσω του μηχανισμού LTROiii.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...