325
Η διαφορά στο βαθύ μπλε και πράσινο χρώμα φαίνεται κυρίως από τους δορυφόρους | NASA

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει το χρώμα της θάλασσας

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2019, 14:54
Η διαφορά στο βαθύ μπλε και πράσινο χρώμα φαίνεται κυρίως από τους δορυφόρους
|NASA

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει το χρώμα της θάλασσας

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2019, 14:54

Πιο έντονο μπλε και πράσινο χρώμα θα αποκτήσουν οι ωκεανοί του πλανήτη έως το τέλος του αιώνα, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Το χρώμα των νερών θα αλλάξει επειδή η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα επηρεάσει το φυτοπλαγκτόν, τους μικροοργανισμούς που ζουν στη θάλασσα, σύμφωνα με αμερικανούς και βρετανούς επιστήμονες.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», εκτιμούν ότι έως το 2100, πάνω από το 50% των ωκεανών και θαλασσών της Γης θα έχει αλλάξει χρώμα. Οι σταδιακές αλλαγές θα είναι ορατές από τους δορυφόρους.

Καθώς αυξάνονται οι παγκόσμιες θερμοκρασίες, οι κοινότητες του θαλάσσιου φυτοπλαγκτού (επιφανειακών μικροοργανισμών που φωτοσυνθέτουν) θα απορροφούν και θα αντανακλούν περισσότερο ή λιγότερο φως, ανάλογα με την περιοχή.

Ετσι,οι υποτροπικές περιοχές των θαλασσών με μπλε χρώμα,αναμένεται να αποκτήσουν πιο έντονη μπλε απόχρωση, καθώς θα αντανακλούν λιγότερο φυτοπλαγκτόν σε σχέση με σήμερα.

Από την άλλη, περιοχές των θαλασσών πιο πράσινες σήμερα, όπως κοντά στους πόλους, θα γίνουν ακόμη πιο βαθυπράσινες, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ανάπτυξη του φυτοπλαγκτού.

«Οι αλλαγές δεν θα φαίνονται τεράστιες με γυμνό μάτι και ο ωκεανός θα δείχνει ακόμη πιο μπλε στις υποτροπικές περιοχές και πιο πράσινος κοντά στον ισημερινό και στους πόλους. Ομως, θα είναι αρκετά διαφορετικός, ώστε να επηρεάζει όλη την υπόλοιπη τροφική αλυσίδα που βασίζεται στο φυτοπλαγκτόν», δήλωσε η Ντούτκιεβιτς, επικεφαλής του τμήματος Επιστημών της Γης, της Ατμόσφαιρας και του Πλανήτη του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης.

Το χρώμα της θάλασσας εξαρτάται από το πόσο φως του ήλιου αλληλεπιδρά με οτιδήποτε υπάρχει μέσα στο νερό. Τα μόρια του νερού απορροφούν σχεδόν όλο το ηλιακό φως με εξαίρεση το μπλε τμήμα του φάσματος, το οποίο αντανακλάται.

Αν όμως μέσα στο νερό υπάρχουν οργανισμοί, που απορροφούν και αντανακλούν διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός, τότε το χρώμα του ωκεανού αλλάζει.

Το φυτοπλαγκτόν περιέχει χλωροφύλλη, που απορροφά κυρίως το μπλε τμήμα (και πολύ λιγότερο το πράσινο) του φάσματος του φωτός για να παράγει άνθρακα μέσω της φωτοσύνθεσης, με αποτέλεσμα το πράσινο να αντανακλάται από τη θάλασσα, η οποία έτσι φαίνεται να έχει πρασινωπή απόχρωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...