263
Θα αντέξουν οι γάλλοι μαθητές χωρίς smartphones στα σχολεία; | Shutterstock

Η Γαλλία απαγόρευσε και επίσημα τα smartphones στα σχολεία

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2018, 18:23
Θα αντέξουν οι γάλλοι μαθητές χωρίς smartphones στα σχολεία;
|Shutterstock

Η Γαλλία απαγόρευσε και επίσημα τα smartphones στα σχολεία

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2018, 18:23

Οι γάλλοι μαθητές ηλικίας ως 15 ετών έχουν έναν ακόμη καλό λόγο να γκρινιάζουν για την επιστροφή τους στο σχολείο τον Σεπτέμβριο. Είναι πλέον επίσημο: απαγορεύεται η χρήση των smart-phones στα σχολεία από μαθητές κάτω των 15 ετών.

Η σχετική απαγόρευση ίσχυε ήδη στα δημοτικά σχολεία της χώρας. Πλέον, το μέτρο επεκτείνεται, με την εξαίρεση των γυμνασίων για δραστηριότητες εκτός ωραρίου ή σχολεία για μαθητές με αναπηρία. Ο άνθρωπος πίσω από την απαγόρευση, ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, είχε διαμαρτυρηθεί πως «πλέον τα παιδιά δεν παίζουν στα διαλείμματα. Είναι όλα μπροστά στις οθόνες των κινητών τους. Από εκπαιδευτικής άποψης αυτό είναι πρόβλημα» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Αρχικά ο υπουργός είχε προτείνει οι μαθητές να αφήνουν τα τηλέφωνά τους σε ειδικά κουτιά για αυτόν τον σκοπό, όταν φτάνουν στο σχολείο, όμως αυτό απορρίφθηκε για διαδικαστικούς λόγους. Πλέον, οι μαθητές θα πρέπει είτε να αφήνουν τα κινητά τους στο σπίτι είτε να τα απενεργοποιούν με το που φτάνουν στο σχολείο.

Τέτοιου είδους μέτρα δεν θεωρούνται ασυνήθιστα στην Ευρώπη. Το ένα τρίτο των σχολείων στη Βρετανία απαγορεύουν τα smartphones, ενώ ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν και στη Σουηδία.

Από την άλλη πλευρά, η Ιταλία προχώρησε σε ακύρωση παρόμοιας απαγόρευσης, προκειμένου να ενθαρρύνει τους μαθητές να χρησιμοποιούν εκπαιδευτικές εφαρμογές. Οι απαγορεύσεις είναι επίσης όλο και λιγότερο δημοφιλείς στις ΗΠΑ. Ενώ το 2010 περίπου το 90% των δημοσίων σχολείων είχε προχωρήσει σε σχετικά μέτρα, πλέον το ποσοστό έχει πέσει στο 65%. Αυτό είναι και σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της επιθυμίας των γονέων να μπορούν να επικοινωνούν με τα παιδιά τους, καθώς τα περιστατικά ένοπλης βίας στα σχολεία των ΗΠΑ αποτελούν ένα ολοένα και πιο απειλητικό φαινόμενο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...