325
| Aaron Chown/Pool via REUTERS

Ιωβηλαίο: H Ελισάβετ δεν θα παραστεί στις εκδηλώσεις της Παρασκευής λόγω αδιαθεσίας

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2022, 22:58

Ιωβηλαίο: H Ελισάβετ δεν θα παραστεί στις εκδηλώσεις της Παρασκευής λόγω αδιαθεσίας

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2022, 22:58

Ανησυχία για την κατάσταση της υγείας της βασίλισσας Ελισάβετ της Βρετανίας προκάλεσε η ανακοίνωση των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ για την «δυσφορία» που αισθάνθηκε στη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων της Πέμπτης για τη συμπλήρωση 70 ετών στον βρετανικό θρόνο (Πλατινένιο Ιωβηλαίο).

«Η βασίλισσα απήλαυσε σήμερα την παρέλαση και την αεροπορική επίδειξη, αλλά αισθάνθηκε κάποια δυσφορία. Λαμβάνοντας υπόψη το ταξίδι και την δραστηριότητα που απαιτείται για την αυριανή συμμετοχή της στη Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου, η Αυτής Μεγαλειότης αποφάσισε με μεγάλη απροθυμία να μην παραστεί», ανέφερε το επίσημο ανακοινωθέν.

Με αφορμή την ανακοίνωση αυτή το BBC – όπου η είδηση βρέθηκε στην πρώτη θέση της ιστοσελίδας του δικτύου – σχολίασε πως η υγεία της βασίλισσας «βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο», όπως συμβαίνει ολοένα και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα για μία μερίδα του βρετανικού Τύπου.

Νωρίτερα την Πέμπτη, η βασίλισσα Ελισάβετ εμφανίσθηκε στον εξώστη των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ κατά την πρώτη ημέρα των εορτασμών για τα 70 χρόνια της βασιλείας της, επευφημούμενη από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί. Η 96χρονη βασίλισσα εθεάθη να στέκεται ακίνητη ενώ στηριζόταν σε ένα μπαστούνι. Στη συνέχεια, παρακολούθησε πτήσεις αεροσκαφών της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF), συνοδευόμενη από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Κανονικά η συμμετοχή της βασίλισσας στην τελετή ανάμματος των πυρσών

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το Μπάκιγχαμ, η βασίλισσα εκδήλωσε την επιθυμία να παραστεί, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά, στη συμβολική τελετή ανάμματος περισσότερων των 3.500 πυρσών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κοινοπολιτεία, αργότερα την Πέμπτη. Η χώρα έχει μακρά παράδοση στον εορτασμό των βασιλικών ιωβηλαίων, γάμων και στέψεων με αυτόν τον συμβολικό τρόπο.

Ιστορικά, οι «αλυσίδες» πυρσών χρησιμοποιούνταν για την επικοινωνία σε μεγάλες αποστάσεις, ως ένα εργαλείο αντίστοιχο με τις φρυκτωρίες της αρχαιότητας. Σήμερα χρησιμοποιούνται για να συμβολίζουν την αλληλεγγύη μεταξύ πόλεων.

Οι πυρσοί άναψαν το 1977, το 2002 και το 2012 για να σηματοδοτήσουν τα ασημένια, χρυσά και διαμαντένια Ιωβηλαία της βασίλισσας, καθώς και το 2016 για τα 90ά γενέθλια της Μεγαλειότητάς της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...