668
Το περίπτερο για την φετινή τιμώμενη χώρα, τις ΗΠΑ, στήνεται στον χώρο της ΔΕΘ | ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/intimeNews

Γιατί γέμισαν αστεράκια οι κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 4 Σεπτεμβρίου 2018, 16:56
Το περίπτερο για την φετινή τιμώμενη χώρα, τις ΗΠΑ, στήνεται στον χώρο της ΔΕΘ
|ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/intimeNews

Γιατί γέμισαν αστεράκια οι κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 4 Σεπτεμβρίου 2018, 16:56

Μπορεί για πολλούς η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης να μην είναι κάτι άλλο από μια πολιτική πασαρέλα και έκθεση παροχών προς τους ψηφοφόρους, ωστόσο για τους Θεσσαλονικείς είναι «η Έκθεση». Το μεσημέρι της Τρίτης, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου των διοργανωτών, φάνηκε ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση, η 83η, θα είναι η πιο επιτυχημένη της εικοσαετίας.

Τιμώμενη χώρα για το 2018 είναι οι ΗΠΑ. Έτσι, η οδός Τσιμισκή, για παράδειγμα, ο κεντρικότερος δρόμος της Θεσσαλονίκης, γέμισε με αστεράκια –αναφορά στην αστερόεσσα των ΗΠΑ. Πέρσι που ήταν η Κίνα τιμώμενη χώρα, είχαμε κινέζικα φαναράκια στους δρόμους. Το 2019, τιμώμενη θα είναι η Ινδία. Από το Χόλιγουντ του 2018 στο Μπόλιγουντ του 2019.

Κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης γέμισαν με αστεράκια

Στη συνέντευξη Τύπου υπήρχαν δυο ντεμπιτάντ: η νέα υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου και ο νέος πρόξενος των ΗΠΑ, Γκρέγκορι Φλέγκερ. Για πρώτη φορά και οι δυο θα απευθύνονταν με την συγκεκριμένη ιδιότητα σε κοινό δημοσιογράφων και είχαν και οι δυο τρακ, το οποίο έκρυψαν την ώρα που μιλούσαν. Η κυρία Νοτοπούλου κάνοντας λόγο για «την πρώτη ΔΕΘ μετά την έξοδο από τα μνημόνια, όπως είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης  Τσίπρας» και ο κ. Φλέγκερ διαβεβαιώνοντάς μας ότι «business are major moment» και «America is here».

Πράγματι, οι Αμερικανοί δίνουν μεγάλη βαρύτητα στη συμμετοχή τους στη ΔΕΘ του 2018.  Ο πρόεδρος Τραμπ ήταν ένας από τους καλύτερους διαφημιστές της, όταν αναφέρθηκε στη σημασία της συμμετοχής της χώρας του στη «Διεθνή Έκθεση της Ελλάδας» κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο. Ο κ. Τραμπ αναφέρθηκε στη ΔΕΘ και στο μήνυμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ενώ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, σε κάθε του ευκαιρία, από τον Οκτώβριο του 2017 διαφημίζει σταθερά τη ΔΕΘ.

Όμως, τα όσα είπαν οι εκπρόσωποι της ΔΕΘ, ο πρόεδρός της Τάσος Τζήκας, ο διευθύνων σύμβουλος Κυριάκος Ποζρικίδης και ο διευθυντής Αλέξης Τσαξαρλής έχουν τη μεγαλύτερη σημασία. Είπαν ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση σπάζει όλα τα κοντέρ συμμετοχής κι έδωσαν ανάλογα στοιχεία.

  • Συμμετέχουν 1.500 εκθέτες
  • 60 εταιρείες θα έρθουν από τις ΗΠΑ
  • Ανοίγουν εκθεσιακοί χώροι που ήταν κλειστοί επί 25 χρόνια
  • Διατίθενται 5.000 τ.μ. περισσότερα από πέρσι
  • Στο περίπτερο των ΗΠΑ θα βρίσκονται οι κορυφαίες εταιρίες τεχνολογίας και θα έρθουν υψηλά στελέχη τους
  • Η Λόκχαρτ Μάρτιν στέλνει προσομοιωτή του F35 (για πρώτη φορά στα Βαλκάνια)
  • Οι κρατικές συμμετοχές είναι 20 (πέρσι 17)
  • Τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης έχουν πληρότητα 95%.

Από τις καινοτομίες της διοργάνωσης, ξεχωρίζουν:

  • Η δυνατότητα που δίνει η Fraport στους ταξιδιώτες που πετούν από τη Θεσσαλονίκη να κάνουν check in για την πτήση τους στο περίπτερό της εντός της ΔΕΘ και να παραδώσουν τις αποσκευές εκεί. Θα τις παραλάβουν στο αεροδρόμιο άφιξής τους
  • Ο χώρος της ΔΕΘ θα είναι smoke free με τη χορηγία της εταιρίας Παπαστράτος. Χωρίς να απαγορεύεται στους εξωτερικούς χώρους το κάπνισμα (ο νόμος το απαγορεύει μόνο σε εσωτερικούς) θα υπάρχει από πλευράς ΔΕΘ η προτροπή όσοι καπνίζουν να το κάνουν σε ειδικά σημεία κι όχι οπουδήποτε στους εξωτερικούς χώρους της Έκθεσης.
  • Θα δοθεί έμφαση στην ανακύκλωση, με την Coca Cola (επίσημο ποτό της 83ης ΔΕΘ) να συνεργάζεται σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα ανακύκλωσης με τον οργανισμό. Για παράδειγμα, από ευτελή υλικά ανακύκλωσης η Coca Cola θα φτιάχνει και θα παραδίδει παγκάκια για πάρκα.
  • Στο πλαίσιο συγκέντρωσης χρημάτων για την Κιβωτό του Κόσμου, μεγάλοι μπασκετμπολίστες θα σκοράρουν.

Θα υπάρχουν, επίσης, οικονομικά φόρουμ, ελληνικές start up εταιρίες και εκδηλώσεις με fintech ενδιαφέρον, καθώς και οι συνήθεις παράλληλες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, για να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και η είδηση βρίσκεται στο μέλλον της ΔΕΘ. Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρός της, Τάσος Τζήκας, όλα είναι έτοιμα για να μπει στις ράγες το σχέδιο της ανάπλασης του χώρου, επάνω στη μελέτη του 2013. Σύμφωνα με αυτήν, το 50% της έκτασης των 180 στρεμμάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενεί το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, με πάρκινγκ και boutique ξενοδοχείο, ενώ το υπόλοιπο θα γίνει μητροπολιτικό πάρκο, με τη ΔΕΘ να εκδηλώνει ενδιαφέρον για τη συντήρησή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...