515
Oι υπουργοί Αμυνας των ΝΑΤΟϊκών χωρών φωτογραφίζονται «οικογενειακώς» στη συνάντησή τους της 13ης Οκτωβρίου | REUTERS/Yves Herman

Γερμανογαλλικός εμφύλιος (και) στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2022, 20:08
Oι υπουργοί Αμυνας των ΝΑΤΟϊκών χωρών φωτογραφίζονται «οικογενειακώς» στη συνάντησή τους της 13ης Οκτωβρίου
|REUTERS/Yves Herman

Γερμανογαλλικός εμφύλιος (και) στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2022, 20:08

Το πλέον πρόσφατο ΝΑΤΟϊκό σχέδιο που έχει εκπονηθεί αφορά την ευρωπαϊκή αεράμυνα και ονομάζεται European Sky Shield Initiative (ESSI). Η ιδέα, που γεννήθηκε την τρέχουσα εποχή του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, συμπυκνώνεται στη λεγόμενη «διαλειτουργικότητα» μεταξύ των χωρών-μελών και ενισχύει την Ολοκληρωμένη Αεροπορική και Πυραυλική Αμυνα της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Αυτό το νέο πρότζεκτ συζητήθηκε τις προάλλες στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Ομοφωνία, ωστόσο, δεν υπάρχει.

Οπως έγραψε η Corriere della Sera, η Γερμανία, μαζί με άλλα 14 κράτη, είναι υπέρ του σχεδίου, όμως η Γαλλία έχει εξοργιστεί. Η εξήγηση που έδωσαν οι Ιταλοί για τη γαλλική στάση είναι η εξής: το Παρίσι, έγραψαν, αμφισβητεί το γεγονός ότι για τη νέα ασπίδα θα χρησιμοποιηθεί γερμανική, αμερικανική και ισραηλινή τεχνολογία και όχι γαλλική, ενώ συγχρόνως εναντιώνεται και στη στρατηγική εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ και στον έλεγχο του πρότζεκτ από τη Γερμανία.

Η Γαλλία, λοιπόν, κινούμενη στον αντίποδα των συγκεκριμένων ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών, προβάλλει την ανάγκη της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης και παραμένει εκτός του ESSI για εθνικούς λόγους, τόσο γεωπολιτικούς (είναι πυρηνική δύναμη) όσο και οικονομικούς (διαθέτει ισχυρή πολεμική βιομηχανία). Αποκαλυπτικές για τη γαλλική αντίληψη των πραγμάτων είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με τις οποίες αποσαφηνίζει ότι άλλο είναι το εθνικό συμφέρον της πατρίδας του και άλλο το ΝΑΤΟϊκό.

Με την ηγετική στο ESSI Γερμανία συντάχθηκαν οι εξής χώρες: Βρετανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία ​​και Ουγγαρία. Η επιστολή προθέσεων που υπογράφηκε την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες και απευθύνθηκε στο ΝΑΤΟ σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του νέου ΝΑΤΟϊκού πρότζεκτ.

Από πλευράς κόστους τα πράγματα είναι προς το παρόν ασαφή, αν και είναι βέβαιον ότι το κόστος θα είναι τελικά υψηλό. Το ESSI θα αποτελείται από μια πολυεπίπεδη ομπρέλα, ικανή να προστατεύει τις ευρωπαϊκές χώρες από επιθέσεις πυραύλων, drones, κ.λπ. Τρία συστήματα θα χρησιμοποιηθούν: το γερμανικό IRIS-T SLM, προϊόν της Diehl BGT, οι αμερικανικοί Patriots και το ισραηλινό σύστημα Arrows-3.

Οπως δείχνει και η λίστα με τις χώρες που ακολουθούν τη Γερμανία, αυτό το εγχείρημα ενθουσίασε το ανατολικοευρωπαϊκό πολιτικό προσωπικό, πιθανότατα επειδή οι πατρίδες τους γειτνιάζουν με τη Ρωσία ή υπήρξαν τμήματά της ή ανήκαν στο σοβιετικό μπλοκ. Λόγου χάρη, ο ρουμάνος αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μίρτσεα Γκοάνα, δήλωσε ότι «τα νέα μέσα θα ενισχύσουν την προστασία μας από κάθε απειλή».

Αντιθέτως, η Γαλλία, όπως και η Ιταλία, προειδοποιεί ότι «η επανέναρξη της κούρσας εξοπλισμών χρειάζεται προσοχή» – η γαλλική Le Monde κατέγραψε τις σχετικές πληροφορίες «από πηγές του Προεδρικού Μεγάρου». Σημειωτέον ότι οι Γαλλία και Ιταλία αναπτύσσουν ήδη και από κοινού ένα σύστημα αεράμυνας επιφανείας-αέρος, το SAMP/T, γνωστό και ως Mamba.

Σε πολιτικό επίπεδο, για τη Γαλλία η ευρωπαϊκή άμυνα πρέπει να αναπτυχθεί όχι εντός του ΝΑΤΟ, αλλά αυτόνομα. Την ενοχλεί, φυσικά, και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Γερμανίας στο πρότζεκτ. Σε κάθε περίπτωση, σχολίασε και η Corriere, το ESSI προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των γαλλογερμανικών αντιθέσεων, επί τη βάσει των αποκλινόντων συμφερόντων βέβαια.

Στα λόγια, η γαλλογερμανική συμπόρευση στην οδό της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι διακηρυγμένη, στην πράξη όμως το Παρίσι και το Βερολίνο βρίσκονται όλο και συχνότερα σε τροχιά σύγκρουσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...