327
Από καιρού εις καιρόν ο Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος πυρηνικής δύναμης, ταράζει τα ήρεμα νερά του ΝΑΤΟ | REUTERS/Amr Alfiky/File Photo

Αλλο το εθνικό συμφέρον και άλλο το ΝΑΤΟϊκό, είπε ο Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2022, 19:57
Από καιρού εις καιρόν ο Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος πυρηνικής δύναμης, ταράζει τα ήρεμα νερά του ΝΑΤΟ
|REUTERS/Amr Alfiky/File Photo

Αλλο το εθνικό συμφέρον και άλλο το ΝΑΤΟϊκό, είπε ο Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2022, 19:57

Στην ανταπόκριση του Στέφανο Μοντεφιόρι από το Παρίσι η Corriere della Sera έδωσε τον τίτλο «Η πυρηνική ‘‘γκάφα’’ του Μακρόν» – αναμφιβόλως, αυτός είναι ένας φιλοΝΑΤΟϊκός και φιλοαμερικανικός τίτλος που ερμηνεύει υπό αυτό το συγκεκριμένο πρίσμα τις δηλώσεις του γάλλου προέδρου στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Γαλλίας «France 2». Να περί ποίου ζητήματος πρόκειται.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε την περασμένη Τετάρτη, ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στη λεγόμενη πυρηνική αποτροπή, δηλαδή σε ένα θέμα που συνήθως αποφεύγει να θίξει το πολιτικό προσωπικό των κρατών με πυρηνικό οπλοστάσιο, μικρό ή μεγάλο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο ίδιος ο Μακρόν είπε ότι «όσο λιγότερο το συζητάμε, τόσο πιο αξιόπιστη καθίσταται η αποτροπή» – θέση ολόσωστη και από απόψεως ασφαλείας και από απόψεως γεωπολιτικής.

Οι ρεπόρτερ, όμως, επέμειναν, ήθελαν κάτι χειροπιαστό. Ετσι τον ρώτησαν: «Αν η Ρωσία ρίξει τακτικές πυρηνικές βόμβες στην Ουκρανία ή σε άλλες χώρες της περιοχής, τι θα κάνει η Γαλλία; Θα καταφύγει στο δικό της ατομικό οπλοστάσιο;» Ο Μακρόν τους άφησε εμβρόντητους, αν και είπε το αυτονόητο: «Το δόγμα πυρηνικής αποτροπής βασίζεται στα θεμελιώδη συμφέροντα του έθνους, τα οποία είναι σαφώς καθορισμένα. Και αυτά δεν σχετίζονται με τυχόν πυρηνικές επιθέσεις στην Ουκρανία ή στην περιοχή».

Εν ολίγοις, συνεπέρανε ο συντάκτης της Corriere, ο Πούτιν μπορεί να ρίξει τακτικές πυρηνικές βόμβες στην Ουκρανία χωρίς να φοβάται την πυρηνική απάντηση της Γαλλίας. Και αμέσως παρέθεσε τη γνώμη του Μπρουνό Τετραΐς, του think tank Fondation pour la recherche strategique: «Επρεπε να τους τα πει με αυτόν τον τρόπο; Η σωστή απάντηση θα ήταν άλλη. ‘‘Δεν τον σιγοντάρω [τον Πούτιν] σε αυτό το παιχνίδι, και σε κάθε περίπτωση ο Πούτιν πρέπει να γνωρίζει ότι αυτός θα έχανε αν το έπραττε’’. Ομως ο Μακρόν δεν τα είπε όπως επιθυμεί να τα ακούσει ο Τετραΐς.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανύποπτο χρόνο ο γάλλος πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό», δήλωση αιχμηρότατη (κατά των ΗΠΑ και της Τουρκίας, κυρίως) την οποία ανασκεύασε εν μέρει μετά το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου μιλώντας για «ηλεκτροσόκ που υπέστη το ΝΑΤΟ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...