392
Δεκάδες αιτούντες άσυλο έξω από υπηρεσία του Βερολίνου περιμένουν να εξεταστούν οι αιτήσεις τους | REUTERS/Fabrizio Bensch

Η Γερμανία ανακοίνωσε την επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2017, 15:23
Δεκάδες αιτούντες άσυλο έξω από υπηρεσία του Βερολίνου περιμένουν να εξεταστούν οι αιτήσεις τους | REUTERS/Fabrizio Bensch

Η Γερμανία ανακοίνωσε την επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2017, 15:23

Κατά μία τραγική ειρωνεία, ο Μάρτιος που έχει προαναγγελθεί από τις ελληνικές αρχές ως μήνας-σταθμός για την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου και την απομάκρυνση αιτούντων άσυλο με βάση τα νομικά δικαιώματά τους, είναι ο ίδιος μήνας που επιλέγει η Γερμανία για να αρχίσει να επαναπροωθεί «παράτυπους» μετανάστες πίσω στην Ελλάδα!

Στις 15 Μαρτίου η γερμανική κυβέρνηση θα θέσει εκ νέου σε ισχύ τον Κανονισμό του Δουβλίνου ΙΙ, ο οποίος ορίζει ότι οι αιτήσεις ασύλου σε ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να εξετάζονται στην πρώτη χώρα εισόδου. Επομένως, οι αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με τη σύμβαση αυτή, πρέπει να επαναπροωθούνται στη χώρα εισόδου, η οποία είναι κατά κύριο λόγο η Ελλάδα και η Ιταλία.

Το μέτρο αυτό είχε ανασταλεί το 2011 καθώς το βάρος που δέχθηκαν αυτές οι δύο χώρες λόγω της έξαρσης του Προσφυγικού υπονόμευε όχι μόνο τις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων αλλά ιδίως τις διαδικασίες περίθαλψης και στέγασης των ίδιων των προσφύγων. Τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι ο Κανονισμός του Δουβλίνου αναστέλλεται λόγω των πολύ άσχημων συνθηκών υποδοχής των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.

Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει βελτιωθεί από τότε. Μάλιστα, τώρα, πέρα από τις ανάγκες περίθαλψης των 63.000 προσφύγων στη χώρα οι ελληνικές αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν ακραία καιρικά φαινόμενα. Αλλά η γερμανική κυβέρνηση –ενόψει και των εκλογών το φθινόπωρο του 2017- αποφάσισε ότι ήρθε ώρα να επανενεργοποιηθεί ο κανονισμός και να διαχειριστεί η Ελλάδα τις αιτήσεις δεκάδες προσφύγων και μεταναστών που καταφέρνουν να φτάσουν παράτυπα στη χώρα της.

Αλλωστε, ήδη από τις 8 Δεκεμβρίου του 2016, η Κομισιόν είχε προτείνει να τεθεί και πάλι σε ισχύ ο κανονισμός για τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Ευρώπη παράτυπα, με εξαίρεση τους ασυνόδευτους ανήλικους. «Βάσει της σύστασης της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, η Γερμανία εκτιμά σήμερα ότι οι επαναπροωθήσεις αυτές θα είναι δυνατές από τις 15 Μαρτίου» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε. Οπως ανακοίνωσε, ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ζήτησε από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες (BAMF) να εφαρμόζει από τις 15 Μαρτίου τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

Ηδη γερμανικές οργανώσεις αντιδρούν. Η οργάνωση υποστήριξης των μεταναστών Pro Asyl επέκρινε την απόφαση του Βερολίνου επισημαίνοντας ότι θα επιφέρει πλήγμα στις ικανότητες υποδοχής της Ελλάδας, τις οποίες χαρακτηρίζει ήδη προβληματικές. Κατήγγειλε ότι τα κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα «είναι σε φριχτή κατάσταση», ενώ πρόσθεσε ότι οι αιτούντες άσυλο πρέπει να ζουν «μέσα στο χιόνι, τον πάγο και τη λάσπη». Ο

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...