386
Γαλλικές προεκλογικές αφίσες: ο αριστεριστής Ζαν-Λικ Μελανσόν και ο οικολόγος Γιανίκ Τζαντό  δίπλα δίπλα στο ταμπλό – μόνο ο «πράσινος» υποψήφιος θίγει το κλιματικό ζήτημα | REUTERS/Stephane Mahe

Γαλλία: Το κλιματικό ζήτημα εκτός προεκλογικής ατζέντας

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2022, 16:07
Γαλλικές προεκλογικές αφίσες: ο αριστεριστής Ζαν-Λικ Μελανσόν και ο οικολόγος Γιανίκ Τζαντό  δίπλα δίπλα στο ταμπλό – μόνο ο «πράσινος» υποψήφιος θίγει το κλιματικό ζήτημα
|REUTERS/Stephane Mahe

Γαλλία: Το κλιματικό ζήτημα εκτός προεκλογικής ατζέντας

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2022, 16:07

Γιατί το κλιματικό ζήτημα είναι ο μεγάλος απών από τις προεκλογικές καμπάνιες των υποψηφίων για τη γαλλική προεδρία; Να πεις ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως η καταιγίδα που τις τελευταίες ημέρες σάρωσε τη Βρετανία, δεν επηρέασαν και τη Γαλλία; Την επηρέασαν. Να πεις ότι οι ψηφοφόροι αδιαφορούν; Το αντίθετο συμβαίνει: σε πρόσφατο γκάλοπ (της 5ης Φεβρουαρίου), σε ποσοστό 94% οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι θεωρούν την κλιματική αλλαγή «θεμελιώδες ζήτημα», και σε ποσοστό 47% και «πρωτεύον» ακόμη. Πώς εξηγείται, λοιπόν, η αλαλία από πλευράς πολιτικών;

Η εφημερίδα Le Monde, προβάλλοντας την απορία της, θύμισε ότι προ ημερών ο Εμανουέλ Μακρόν (ο οποίος, σημειωτέον, δεν βιάζεται να επισημοποιήσει την υποψηφιότητά του) ανακοίνωσε την κατασκευή έξι νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στη Γαλλία και 50 αιολικών πάρκων στις γαλλικές κτήσεις. Κατ’ αυτόν, αμφότερες οι ενεργειακές πηγές συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών ρύπων από ορυκτά καύσιμα.

Οπότε, ειδικά για την περίπτωση του Μακρόν, μπορεί να υποθέσει κανείς ότι δεν μιλάει για την κλιματική αλλαγή ο υποψήφιος επειδή μιλούν τα έργα του προέδρου.

Οι υπόλοιποι όμως, κυρίως οι Δεξιοί, υποβιβάζουν το θέμα του κλίματος και προβάλλουν τα ζητήματα ασφαλείας, μετανάστευσης και εργασίας. Για την Ακρα Δεξιά, το κλιματικό είναι αστείο θέμα, ειδικά τώρα που έχει εκδηλωθεί και συνεχίζεται το ράλι των τιμών στην ενέργεια, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί θεωρούν ότι χρησιμοποιείται από την Αριστερά για την επίτευξη της (επιθυμητής για εκείνη) αποανάπτυξης.

Μάλιστα ο Ερίκ Ζεμούρ απεδείχθη ικανότατος, εν συγκρίσει με τους Αριστερούς, στην εκτροπή της συζήτησης στα αγαπημένα θέματά του: στη μετανάστευση και στον κίνδυνο από το Ισλάμ – έτσι το κλιματικό εξαφανίστηκε από τις πολιτικές κόντρες.

Στο τοπίο πρέπει να προσθέσουμε και την απροθυμία των πολιτικών συντακτών να ασχοληθούν με το κλίμα, λόγου χάρη υποβάλλοντας σχετικές ερωτήσεις στους υποψηφίους, επειδή είτε δεν το επιθυμούν οι ίδιοι είτε δεν έχουν τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις. Οπωσδήποτε όμως οι ίδιοι οι υποψήφιοι δεν το έχουν περιλάβει στην ατζέντα τους, αυτή είναι η αλήθεια.

Υπάρχει και μία διαφορετική ερμηνεία του φαινομένου της αλαλίας: το κλίμα, λένε όσοι αναλυτές σκέφτονται κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν προσφέρεται για μεγαλοστομίες, για υποσχέσεις περί αύξησης μισθών, περί ελέγχου της μετανάστευσης, κ.λπ. «Τι μπορείς να υποσχεθείς για το κλίμα;…»

Υπάρχουν, φυσικά, και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι όλα βρίσκονται σε συνάφεια και σε διαρκή σχέση αλληλεξάρτησης με το κλίμα – ωστόσο ο πολιτικός που δείχνει να συμμερίζεται την άποψή τους είναι μόνο ο «πράσινος» υποψήφιος, ονόματι Γιανίκ Τζαντό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...