306
Ο Αντονι Μπλίνκεν, επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απέρριψε τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Κίνας – μοναδικό στόχο τους έχουν τη στήριξη της Ρωσίας, είπε | REUTERS/Tiksa Negeri/Pool

ΗΠΑ: «Μην ξεγελάσει κανέναν ο τακτικισμός Κίνας-Ρωσίας»

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2023, 20:18
Ο Αντονι Μπλίνκεν, επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απέρριψε τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Κίνας – μοναδικό στόχο τους έχουν τη στήριξη της Ρωσίας, είπε
|REUTERS/Tiksa Negeri/Pool

ΗΠΑ: «Μην ξεγελάσει κανέναν ο τακτικισμός Κίνας-Ρωσίας»

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2023, 20:18

Η εν εξελίξει επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, η οποία ακολούθησε το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου περί σύλληψης του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, δείχνει ότι η Κίνα δεν σκέφτεται ότι το Κρεμλίνο πρέπει να λογοδοτήσει για τις φρικαλεότητες που φέρεται να έχει διαπράξει στην Ουκρανία – αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν το απόγευμα της Δευτέρας 20 Μαρτίου.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγιναν την ώρα που ο Πούτιν υποδεχόταν τον φιλοξενούμενό του στο Κρεμλίνο. «Ο κόσμος δεν πρέπει να ξεγελαστεί με τις προτάσεις του Πεκίνου για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ο κόσμος δεν πρέπει να ξεγελαστεί από οποιαδήποτε τακτική απόφαση της Ρωσίας, με την υποστήριξη της Κίνας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, να παγώσει τη σύγκρουση με τους δικούς της όρους» είπε επί λέξει ο Μπλίνκεν.

Ο αμερικανός αξιωματούχος σχολίασε τη στάση της Κίνας ως εξής: «Οι ΗΠΑ εκτιμούν κάθε διπλωματική πρωτοβουλία για δίκαιη και διαρκή ειρήνη, ωστόσο αμφιβάλλουν για την προθυμία της Κίνας να διατηρηθεί η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οποιο σχέδιο δεν δίνει προτεραιότητα σε αυτή τη θεμελιώδη αρχή, στην καλύτερη περίπτωση είναι τακτική υπέρ της στασιμότητας ή, απλώς, επιδιώκει να διευκολύνει ένα άδικο αποτέλεσμα. Αυτό δεν είναι εποικοδομητική διπλωματία».

Ο Μπλίνκεν επισήμανε επιπροσθέτως ότι οι εκκλήσεις της κινεζικής ηγεσίας για εκεχειρία, οι οποίες δεν υπονοούν αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, στην ουσία υποστηρίζουν τις εδαφικές αξιώσεις του Κρεμλίνου.

Συγχρόνως ο Μπλίνκεν υποστήριξε την άποψη ότι τέτοιου είδους εκεχειρία εξυπηρετεί μόνο τη Ρωσία: «Αν η Κίνα είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τον τερματισμό του πολέμου με βάση τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ, όπως αναφέρεται στο πρώτο σημείο του σχεδίου της, τότε μπορεί να ξεκινήσει διάλογο με τον πρόεδρο Ζελένσκι και με την Ουκρανία, αλλά και να χρησιμοποιήσει την επιρροή της ώστε η Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...