278
Η γαλλίδα πνευμονολόγος Ιρέν Φρανσόν με φωτογραφίες «θυμάτων του Mediator», στο δικαστήριο, το 2019 | EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Γαλλία: Καταδικάστηκε η φαρμακευτική Servier για το σκάνδαλο Mediator

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2021, 19:12
Η γαλλίδα πνευμονολόγος Ιρέν Φρανσόν με φωτογραφίες «θυμάτων του Mediator», στο δικαστήριο, το 2019
|EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Γαλλία: Καταδικάστηκε η φαρμακευτική Servier για το σκάνδαλο Mediator

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2021, 19:12

Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Servier κρίθηκε ένοχη από δικαστήριο του Παρισιού για διακεκριμένη απάτη, για ανθρωποκτονίες και βλάβες εξ αμελείας και καταδικάσθηκε σε καταβολή προστίμου 2,7 εκατομμυρίων ευρώ στην υπόθεση Mediator, ένα από τα μεγαλύτερα υγειονομικά σκάνδαλα στην Γαλλία.

«Παρά την γνώση για την ύπαρξη κινδύνων εδώ και παρά πολλά χρόνια, δεν έλαβαν ποτέ τα μέτρα που επιβάλλονταν και με το τρόπο αυτόν εξαπάτησαν» τους καταναλωτές του Mediator, δήλωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου.

Το χάπι Mediator κυκλοφόρησε το 1976 ως φάρμακο για τον διαβήτη, αλλά συνταγογραφήθηκε για την καταστολή της όρεξης, προκειμένου να βοηθήσει να χάσουν οι λήπτες του βάρος. Συνταγογραφήθηκε σε πέντε εκατομμύρια ανθρώπους στη Γαλλία επί 33 χρόνια, από την έναρξη της κυκλοφορίας του μέχρι την απόσυρσή του τον Νοέμβριο του 2009.

Θεωρείται υπεύθυνο για την πρόκληση καρδιολογικών προβλημάτων και πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης, μιας σπάνιας και θανατηφόρας πάθησης, η οποία ενδεχομένως προκάλεσε μακροπρόθεσμα 2.100 θανάτους, κατά κάποιες έρευνες ή 500 κατά το γαλλικό υπουργείο Υγείας.

Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία απαλλάχθηκε μόνο από την κατηγορία της αισχροκέρδειας.

Η Ιρέν Φρασόν μιλά στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας. Ηταν η γιατρός που το 2007, πρώτη εντόπισε τη σύνδεση του Mediator με τους θανάτους ασθενών της – REUTERS/Benoit Tessier

Ο υποδιευθυντής Ζαν-Φιλίπ Σετά, αντιπρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας και στενός συνεργάτης του Ζακ Σερβιέ, που πέθανε το 2014, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών με αναστολή.

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Φαρμάκων (ANSM) καταδικάσθηκε σε πρόστιμο 303.000 ευρώ για παράλειψη καθήκοντος, επειδή καθυστέρησε να δράσει παρά τις καταγγελίες για τις παρενέργειες του φαρμάκου. Στην Ισπανία και την Ιταλία, είχε απαγορευθεί πολύ νωρίτερα, ενώ στη Βρετανία και τις ΗΠΑ δεν έλαβε ποτέ άδεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...