171
H οθόνη στην αίθουσα της Γουόλ Στριτ παίζει την είδηση της ανακοίνωσης της Fed | REUTERS/Brendan McDermid

Φτηνό χρήμα τέλος: Αύξηση-ρεκόρ 22 ετών των επιτοκίων από τη Fed

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2022, 06:45
H οθόνη στην αίθουσα της Γουόλ Στριτ παίζει την είδηση της ανακοίνωσης της Fed
|REUTERS/Brendan McDermid

Φτηνό χρήμα τέλος: Αύξηση-ρεκόρ 22 ετών των επιτοκίων από τη Fed

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2022, 06:45

Η εποχή του «φτηνού χρήματος» που κορυφώθηκε στη διετία της πανδημίας, τελείωσε. Το σήμα το εξέπεμψαν από την απέναντι ακτή του Ατλαντικού, αλλά σύντομα θα φτάσει και στην Ευρώπη.

Η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) προχώρησε την Τετάρτη στην αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση τέτοιου μεγέθους από το 2000, γεγονός που καταδεικνύει την ανησυχία και την προσπάθεια που ξεκινά στις ΗΠΑ ώστε να ελεγχθεί ο καλπάζων πληθωρισμός

Σύμφωνα με αναλυτές αυτή η αύξηση, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, είναι και ένα μήνυμα της Fed ότι περαιτέρω αυξήσεις θα είναι «δικαιολογημένες» και στο μέλλον.

Τα βασικά επιτόκια θα κυμαίνονται πλέον μεταξύ 0,75% και 1%, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Fed.

Παράλληλα εξάλλου η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ γνωστοποίησε πως θα αρχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της από την 1η Ιουνίου, σε άλλη μια προσπάθεια για να μετριάσει την πληθωριστική πίεση.

Η Fed προειδοποίησε επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι περιορισμοί κατά της πανδημίας στην Κίνα θα επιδεινώσουν τον πληθωρισμό και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...