545
Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος είναι πλέον αντιμέτωποι και με ποινικά αδικήματα | CreativeProtagon

Folli Follie – το μεγάλο κόλπο: Πώς πατήρ και υιός Κουτσολιούτσος έβγαλαν €11,4 εκατ.

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2019, 10:37
Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος είναι πλέον αντιμέτωποι και με ποινικά αδικήματα
|CreativeProtagon

Folli Follie – το μεγάλο κόλπο: Πώς πατήρ και υιός Κουτσολιούτσος έβγαλαν €11,4 εκατ.

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2019, 10:37

Αντιμέτωποι με ποινικά αδικήματα βρίσκονται πλέον οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος για τον πλαστογραφημένο ισολογισμό της Folli Follie που αφορούσε τη χρήση του 2016.

Εκτός από τα πρόστιμα ύψους 15 εκατ. ευρώ (από τα συνολικά 20,3 εκατ. ευρώ) που τους επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, υπεβλήθη και μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, με την εποπτική αρχή να στέκεται ιδιαίτερα στα δύο μεγάλα placement μετοχών που είχαν κάνει πατήρ και υιός Κουτσολιούτσος αμέσως μετά την γνωστοποίηση του fake ισολογισμού.

Mόνο από το placement αυτό ο μεν Δημήτρης Κουτσολιούτσος που κατείχε τη θέση του προέδρου της Folli Follie, αποκόμισε κέρδη ύψους 10 εκατ. ευρώ, ενώ ο τότε διεθύνων σύμβουλος Τζώρτζης Κουτσολιούτσος άλλα 1,4 εκατ. ευρώ.

Ανακοινώνοντας την Πέμπτη την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 20.340.000 ευρώ σε 10 μέλη της διοίκησης της εταιρείας καθώς και σε στελέχη της, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γνωστοποίησε πως οι διοικητικές κυρώσεις επιβάλλονται «για παραβάσεις της απαγόρευσης χειραγώγησης της Αγοράς του άρθρου 15 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014, όπως ορίζεται στις διατάξεις του άρθρου 12, παράγραφος 1(γ) του ιδίου, μέσω των ετήσιων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για τη χρήση 2016».

Συγκεκριμένα η έρευνα της εποπτικής αρχής για τον ισολογισμό της εταιρείας το 2016 κατέδειξε «παρατυπίες», σε συνδυασμό με τα placement που πραγματοποίησαν οι βασικοί μέτοχοι της FFG σχεδόν αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του παραποιημένων λογιστικών καταστάσεων.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για την επιμέτρηση του προστίμου που επιβλήθηκε στους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο «λήφθηκε υπόψη και το κέρδος που αποκόμισαν από τη διενέργεια χρηματιστηριακών συναλλαγών επί μετοχών της εταιρείας».

 «Οι οικονομικές καταστάσεις της Folli Follie Group για το 2016 υπήρξαν ψευδείς και παραπλανητικές. Η διαπιστωθείσα χειραγώγηση της αγοράς, έβλαψε τα συμφέροντα των μετόχων και δημιούργησε σημαντικό πρόβλημα στην αξιοπιστία της χρηματιστηριακής αγοράς των εισηγμένων εταιρειών»,  δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης, που συμπλήρωσε:

«Οι προβλεπόμενες από το δίκαιο της κεφαλαιαγοράς διοικητικές κυρώσεις θα συνοδευτούν και με μηνυτήριες αναφορές προς τον αρμόδιο εισαγγελέα, για εκείνα τα μέλη του Δ.Σ., τα οποία με τη διενέργεια συναλλαγών αποκόμισαν σημαντικό όφελος».

Αναλυτικά τα πρόστιμα της ΕΚ και τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων επιβλήθηκαν:

Στον κ. Δημήτριο Κουτσολιούτσο του Γεωργίου, πρώην Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας, και πρώην εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. πρόστιμο 10.000.000 ευρώ.

Στον κ. Γεώργιο Κουτσολιούτσο του Δημητρίου, πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρίας και νυν μη εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας πρόστιμο 5.000.000 ευρώ.

Στον κ. Ιωάννη Μπεγιέτη του Γεωργίου πρώην Οικονομικό Διευθυντή του Υποομίλου της θυγατρικής FF Group Sourcing Limited της Εταιρίας στην Ασία πρόστιμο 4.500.000 ευρώ.

Στην κα Αικατερίνη Κουτσολιούτσου του Κορνηλίου, πρώην Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας και πρώην εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. πρόστιμο 120.000 ευρώ.

Στoν κ. Φραγκίσκο Γρατσώνη του Αριστείδη, πρώην Οικονομικό Διευθυντή της Εταιρίας πρόστιμο 120.000 ευρώ.

Στην εταιρία FOLLI FOLLIE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Στην κα Ειρήνη Νιώτη του Γεωργίου, πρώην εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Στον κ. Εμμανουήλ Ζαχαρίου του Νικολάου, πρώην εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Στον κ. Γεώργιο Αλαβάνο του Δημητρίου, πρώην Διευθυντή Λογιστηρίου της Εταιρίας πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Στον κ. Ζαχαρία Μαντζαβίνο του Σπυρίδωνος, πρώην μη εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και πρώην Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρίας πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Στον κ. Ευάγγελο Κουμανάκο του Πέτρου πρώην ανεξάρτητο μη εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και πρώην Μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρίας πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...