2761
Οι ρώγες του Ξινόμαυρου είναι σφαιρικές με λεπτό κυανομέλανο φλοιό και μαλακή σάρκα | Ενωση Οίνοι Βορείου Ελλάδος

Εχει και το Ξινόμαυρο την Παγκόσμια Ημέρα του

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 31 Οκτωβρίου 2019, 17:57
Οι ρώγες του Ξινόμαυρου είναι σφαιρικές με λεπτό κυανομέλανο φλοιό και μαλακή σάρκα
|Ενωση Οίνοι Βορείου Ελλάδος

Εχει και το Ξινόμαυρο την Παγκόσμια Ημέρα του

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 31 Οκτωβρίου 2019, 17:57

Με άρθρο της που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στους Financial Times, η Τζάνσις Ρόμπινσον εκφράζει, ακόμα μια φορά, τον θαυμασμό της για τα ελληνικά κρασιά. Μιλώντας για τις γευσιγνωσίες, που διοργανώνει με την ομάδα της από το 2013 με γνωστά κρασιά από την Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία, αποκαλύπτει ότι η πιο επιτυχημένη ήταν μία από τις τελευταίες εκδηλώσεις της με πρωταγωνιστές τα ελληνικά κρασιά.

Η Ρόμπινσον, η οποία είναι από τους ανθρώπους του κρασιού που δημιουργούν παγκόσμιες τάσεις, δεν κρύβει την προτίμησή της στις λευκές ποικιλίες και στη «φαντασμαγορικά ηφαιστειογενή Σαντορίνη, που ειδικότητά της είναι το αριστοκρατικό Ασσύρτικο σε συνδυασμό με το Αηδάνι και το Αθήρι». Ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι τα «ελληνικά κόκκινα κρασιά έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ» και, όπως λέει, σήμερα πια δεν έχουν την ανάγκη να στηρίζονται στη βοήθεια των ξενόφερτων ποικιλιών μπαίνοντας μαζί τους σε χαρμάνια.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wines of Naoussa (@xinomavronaoussa) on

Το τυπικό ερυθρό Ξινόμαυρο έχει χρώμα σκούρο ρουμπινί 

Η διάσημη βρετανίδα οινοκριτικός αποκαλεί το Ξινόμαυρο «σταρ». Μάλιστα, η λίστα της με τα αγαπημένα της ελληνικά ερυθρά περιλαμβάνει (μόνο) τρία κρασιά, και τα τρία εμβληματικά Ξινόμαυρα: ο «Παλιοκαλιάς» του 2015 του Δαλαμάρα, ένα ιστορικό κρασί από το εξαιρετικό τερουάρ της Νάουσας (η οικογένεια Δαλαμάρα είναι από τις πρώτες που ασχολήθηκαν με το κρασί από το 1840), το «Rapsani Grande Reserve 2010» του Τσάνταλη, ένα εκλεκτό κρασί με δυνατότητα μακράς παλαίωσης από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό, που καλλιεργούνται μαζί σε παλιά αμπέλια στις πλαγιές του Ολύμπου σύμφωνα με την παράδοση του τόπου, και το «Ωμέγα Ξινόμαυρο 2007 red, late harvest Κτήμα Άλφα», ένα σπάνιο γλυκό κρασί, που κυκλοφόρησε σε ελάχιστες φιάλες από το σπουδαίο κτήμα της Φλώρινας αποδεικνύοντας τις απεριόριστες δυνατότητες του Ξινόμαυρου.

Διακρίνοντας, λοιπόν, τη σπουδαιότητα και τη μοναδικότητα της ποικιλίας Ξινόμαυρο, και αναγνωρίζοντας τις παγκόσμιες τάσεις (όπως η παραπάνω), η ένωση οινοποιών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» προχώρησε πρόσφατα σε μια πρωτοποριακή κίνηση με στόχο την προβολή και προώθηση της ποικιλίας αυτής, θεσπίζοντας την «Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου» (International Xinomavro Day).

Ως ημερομηνία του εορτασμού, ορίστηκε η 1η Νοεμβρίου, που θεωρητικά συμβαδίζει με την πλήρη ολοκλήρωση του τρύγου της ποικιλίας. Επιπλέον, ως αριθμός το 1 εύκολα μένει στη μνήμη και παράλληλα θυμίζει ότι το Ξινόμαυρο είναι η #1 ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Boutari Wines (@boutariwines) on

Κομψή ροζέ οινοποίηση με απαλό σομόν χρώμα

Ετσι την 1η Νοεμβρίου το Ξινόμαυρο, η κυρίαρχη αμπελοοινική ποικιλία της Βόρειας Ελλάδας, και ποικιλία πρεσβευτής της χώρας μας, που ήδη αναγνωρίζεται, εκτιμάται, επαναπροσδιορίζεται, εξελίσσεται και κυρίως αγαπιέται κερδίζοντας συνεχώς φίλους σε όλο τον κόσμο, μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη με τον εορτασμό της. Καθιερώνοντας την «Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου», οι έλληνες οινοποιοί προσκαλούν τους επαγγελματίες στο χώρο της σίτισης και τους καταναλωτές, φίλους του ποιοτικού επώνυμου κρασιού, να συμβάλλουν στη διάδοση αυτής της ιδέας, επιλέγοντας την 1η Νοεμβρίου Ξινόμαυρο, ερυθρό, ροζέ ή λευκό (blanc de noir), νεαρό ή παλαιωμένο, ξηρό, ημίξηρο ή ημίγλυκο, αφρώδες, ημιαφρώδες, γλυκό ή ακόμη και ως αμπελοοινικό απόσταγμα.

Εκδήλωση

Φέτος ειδικά, την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, στις 18:00, με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης «Overview Effect», στο MOMus – Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Λιμάνι), η ένωση οινοποιών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» με την ιδιότητα του αποκλειστικού χορηγού οίνων του 60ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα προσφέρει στους συμμετέχοντες Ξινόμαυρο σε ποτήρι, για να ευχηθεί καλή επιτυχία στην έκθεση, στο φεστιβάλ και στην «International Xinomavro Day»

Ξινόμαυρο:  Η ελληνική «ποικιλία- πρεσβευτής»

Μία από τις τέσσερις ποικιλίες πρεσβευτές της Ελλάδας, μαζί με το Ασύρτικο, το Μοσχοφίλερο και το Αγιωργίτικο, το Ξινόμαυρο είναι η πιο ευγενής ερυθρή ελληνική ποικιλία του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα με ονομασία περιγραφική, που προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων όξινο και μαύρο. Καλλιεργείται κυρίως σε ορεινές περιοχές, στη Μακεδονία, στη βόρεια-κεντρική Ελλάδα αλλά και στη γειτονική της βόρεια Θεσσαλία.

Ως πολυδυναμική ποικιλία, το Ξινόμαυρο μπορεί να δώσει κρασιά εξαιρετικά δομημένα, με στυλ και χαρακτήρα που ξεχωρίζει, και με δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης. Επίσης, προσφέρει ένα πλήρες εύρος στους τύπους κρασιών αφού από Ξινόμαυρο παράγονται οίνοι ερυθροί, ροζέ και λευκοί (blanc de noir), ξηροί, ημίξηροι, ημίγλυκοι, φρέσκοι και παλαιωμένοι, ημιαφρώδεις, αφρώδεις και γλυκείς τύπου vins de liqueur, αλλά και αμπελοοινικά αποστάγματα. Την ποικιλία θα τη συναντήσουμε σε μονοποικιλιακούς οίνους αλλά και σε χαρμάνια καθώς συνδυάζεται αρμονικά τόσο με γηγενείς όσο και με διεθνείς ποικιλίες.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kechris (@kechris) on

Και ρετσίνα ροζέ παράγεται από Ξινόμαυρο

Τέσσερις είναι οι Ζώνες παραγωγής οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) της ποικιλίας Ξινόμαυρο. Στη Νάουσα και στο Αμύνταιο τη συναντάμε μονοποικιλιακή, ενώ στη Γουμένισσα σε χαρμάνι μαζί με την ποικιλία Νεγκόσκα σε ένα μικρό ποσοστό, και στη Ραψάνη μαζί με τις ποικιλίες Κρασάτο και Σταυρωτό ισομερώς.

Επιπλέον, ως οίνο με τον χαρακτηρισμό Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) συναντάμε το Ξινόμαυρο σε μικρές περιοχές όπως η Επανομή, το Άγιον Όρος, ο Βελβεντός, η Σιάτιστα και τα Μετέωρα, σε περιφερειακές ενότητες όπως η Θεσσαλονίκη, η Καστοριά, η Ημαθία, η Πιερία και η Μαγνησία, ή στα γεωγραφικά διαμερίσματα Μακεδονίας και Θεσσαλίας, περιοχές γνωστές για την ιστορία τους σε βάθος χρόνου. Στη Μακεδονία, εξάλλου, τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν οινική ιστορία έως 7.000 ετών.

Εχοντας προσαρμοστεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια στα εδάφη της Βόρειας Ελλάδας, το Ξινόμαυρο προσφέρει κρασιά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που εκφράζουν την μοναδικότητα του κάθε τόπου. Ως φυτό είναι ζωηρό, ανθεκτικό στις ασθένειες, καλιόφιλο και προτιμά τα ασβεστολιθικά εδάφη. Οι ρώγες του είναι σφαιρικές μέτριου μεγέθους με λεπτό κυανομέλανο φλοιό, σάρκα μαλακή και χυμό άχρωμο.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kir-Yianni (@kiryianni) on

Ημίξηρος αφρώδης οίνος με τριανταφυλλί χρώμα

Τα Ξινόμαυρα έχουν ισχυρή προσωπικότητα, που ασκεί μεγάλη γοητεία στους λάτρεις του κρασιού. Το τυπικό ερυθρό Ξινόμαυρο είναι ρουμπινί με απαλή και μέτρια ένταση. Το μαγικό αρωματικό μπουκέτο του περιλαμβάνει από βιολέτες, κόκκινα και μαύρα φρούτα μέχρι πολτό ελιάς, και από ντομάτα μέχρι μανιτάρια, και καπνό. Είναι υψηλόβαθμο, με στόμα γεμάτο οξύτητα και πλούσιες τανίνες.

Συχνά στο εξωτερικό, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας του αρώματος και του χαρακτήρα του, το Ξινόμαυρο συγκρίνεται με ποικιλίες όπως το Nebbiolo, το Sangiovese ή το Pinot Noir. Προφανώς υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά, ωστόσο στο Ξινόμαυρο βρίσκουμε το άρωμα και την αίσθηση του νοτισμένου αέρα της ελληνικής γης ανάμεσα στους ορεινούς όγκους, από τον Όλυμπο μέχρι την οροσειρά της Πίνδου, και από εκεί στα καταγάλανα παράλια της Χαλκιδικής.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dina (@tertsitation) on

Blanc de noir, κλασική λευκή οινοποίηση του Ξινόμαυρου 

Η στιβαρή δομή του, η υψηλή οξύτητα, οι τανίνες και η μακρά του επίγευση το καθιστούν τέλειο συνοδευτικό για πιάτα με αρνί, μοσχάρι ή κυνήγι, κρέατα ψητά ή μαγειρεμένα με κόκκινη σάλτσα και αποξηραμένα φρούτα.  Όμως η μαγεία του Ξινόμαυρου και των γευστικών συνδυασμών, είναι πλούσια σε κάθε τύπο και στυλ κρασιού.

Μία παλαιωμένη εκδοχή του είναι ιδανική πλάι σε ένα κρεμώδες ριζότο με μανιτάρια και τρούφα, ένα ροζέ ταιριάζει θαυμάσια με θαλασσινά και σάλτσα ντομάτας ή απλά με μία πίτσα ή μία σαλάτα με αποξηραμένες ντομάτες και τυρί φέτα. Η λευκή εκδοχή του συντροφεύει άριστα τα στρείδια, ενώ για επιδόρπιο, αξίζει η δοκιμή ενός ροζέ αφρώδη οίνου από Ξινόμαυρο με τάρτα φράουλα.

Σημείωση: Για τη σύνταξη του κειμένου χρησιμοποιήθηκαν φράσεις και τεκμηριωμένες καταγραφές από το βιβλίο της κυρίας Σταυρούλας Κουράκου «Το Ξινόμαυρο – Η οινάμπελος της κεντροδυτικής Μακεδονίας».  Επίσης χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την ιστοσελίδα της «Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου & Οίνου» www.winesofgreece.gr

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...