700
Παπαγγελόπουλος και Τσίπρας συνομιλούν στη Βουλή την εποχή της ηγεμονίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τώρα οι δρόμοι τους χωρίζουν. Προς το παρόν τουλάχιστον | INTIMEnews

Ες αύριον τα σπουδαία για τον φάκελο Νovartis – προς Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο, μένει εκτός ο Τσίπρας

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2019, 16:25
Παπαγγελόπουλος και Τσίπρας συνομιλούν στη Βουλή την εποχή της ηγεμονίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τώρα οι δρόμοι τους χωρίζουν. Προς το παρόν τουλάχιστον
|INTIMEnews

Ες αύριον τα σπουδαία για τον φάκελο Νovartis – προς Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο, μένει εκτός ο Τσίπρας

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2019, 16:25

Υπομονή μέχρι την Τετάρτη συνέστησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, για την τελική απόφαση της κυβέρνησης όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις με τον φάκελο της λεγόμενης «σκευωρίας» της Novartis που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, από την κυβερνητική πλειοψηφία προκρίνεται ο διαχωρισμός της εμπλοκής του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, από αυτή του τέως Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με ανοικτό το ενδεχόμενο πρότασης σύστασης ακόμα  και προανακριτικής επιτροπής για τον κατονομασθέντα από τον Αντώνη Σαμαρά ως «Ρασπούτιν» στην υπόθεση στοχοποίησης των πολιτικών προσώπων.

Αυτή τουλάχιστον φέρεται να είναι η επιθυμία της ηγεσίας της ΝΔ και προσωπικά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παρά το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς έχει ευθέως κατηγορήσει και τον κ. Τσίπρα.

Αυτή η «σολομώντεια» λύση –με τον κ. Παπαγγελόπουλο στο στόχαστρο και τον κ. Τσίπρα προς ώρας εκτός– βολεύει πολιτικά: η κυβερνητική πλειοψηφία θα μπορεί να χτυπά την προηγούμενη κυβέρνηση για τις μεθοδεύσεις της στην έρευνα της φαρμακοβιομηχανίας –καταγγέλλεται χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και απόπειρα κατάλυσης του πολιτεύματος προκειμένου να εμπλακούν δέκα συγκεκριμένοι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ– χωρίς όμως την ίδια να κάνει «μάρτυρα» τον κ. Τσίπρα, ο οποίος ήδη εδώ και ημέρες διαμαρτύρεται για «ρεβανσισμό» της Δεξιάς.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε και κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Πέτσας, η τοποθέτηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα γίνει γνωστή την Τετάρτη με ανακοίνωση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρου Καλαφάτη και αφού ενημερωθούν τα κόμματα για το περιεχόμενο της δικογραφίας.

«Η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα το Σύνταγμα και τη διάκριση των λειτουργιών», τόνισε ο κ. Πέτσας και «το ζήτημα του φακέλου που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή είναι αρμοδιότητα της Βουλής. Αύριο, όπως ξέρετε, θα λάβουν γνώση στην Ολομέλεια, τα κόμματα. Επομένως, θα έχουμε την τοποθέτηση από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με ανακοίνωση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σταύρου Καλαφάτη, για τη θέση που θα τηρήσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Ερωτηθείς αν είναι το κατάλληλο timing για να ανοίξει αυτή η υπόθεση, ο κ. Πέτσας αρκέστηκε να πει ότι η κυβέρνηση έχει να κάνει το έργο της και η Βουλή το δικό της.

«Εφόσον διαβιβάστηκε από τη Δικαιοσύνη ο φάκελος στη Βουλή, η Βουλή δεν μπορεί παρά να εξετάσει το ζήτημα αυτό και η θέση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα ανακοινωθεί την Τετάρτη», επανέλαβε.

Οσο για αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας ή θα μπορούν κάποιοι βουλευτές  της ΝΔ να επιλέξουν να ψηφίσουν κάτι άλλο, για παράδειγμα σύσταση προκαταρκτικής εξεταστικής επιτροπής, ο κ. Πέτσας απάντησε ως εξής:

«Σε αυτά τα θέματα πάντα το ζήτημα της συνείδησης του βουλευτή είναι αυτό που προέχει. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν σας έχει ανακοινωθεί καν η θέση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Θα περιμένετε μέχρι αύριο να το δείτε αυτό και θα δούμε τα υπόλοιπα στην πορεία».

Νωρίτερα το πρωί η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη είχε προτείνει να μην συσταθεί Επιτροπή για κανέναν από τους δύο και ο κ. Παπαγγελόπουλος να ερευνηθεί από την τακτική Δικαιοσύνη (εδώ). Η κυρία Μπακογιάννη πρότεινε αν στο πλαίσιο της έρευνας βρεθεί κάποιο στοιχείο για τον κ. Τσίπρα τότε να έρθει το θέμα του στη Βουλή.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για την Novartis εφόσον, όπως είπε, το αποφασίσει η Βουλή.

«Είναι θέμα της Βουλής γιατί η κυβέρνηση δεν έχει τέτοια συνταγματική αρμοδιότητα» τόνισε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπάρχει περίπτωση η υπόθεση να μην διερευνηθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε βάρος πολιτικών προσώπων».

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ένας από τους Δέκα που ενέπλεξε στην υπόθεση η προηγούμενη κυβέρνηση και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, δήλωσε ότι θα εισηγηθεί Προανακριτική για τον ρόλο μόνο του κ. Παπαγγελόπουλου.

«Θα εισηγηθώ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι δεν υπάρχει λόγος για Εξεταστική, αλλά προανακριτική επιτροπή για τον Δ. Παπαγγελόπουλο», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ANT1, διαχωρίζοντας τις κατηγορίες κατά του πρώην υπουργού με εκείνες κατά του πρώην Πρωθυπουργού (εδώ το βίντεο με τις δηλώσεις του). Η Προανακριτική ερευνά ποινικές ευθύνες και ενώ η Εξεταστική τις πολιτικές.

«Αλλο επωφελούμαι και άλλο την οργάνωσα και είμαι ηθικός αυτουργός (…) δεν νομίζω ότι πρέπει σε καμία περίπτωση να εμπλακεί ο κ. Τσίπρας σε όλη αυτήν την κατάσταση», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος ο οποίος είχε διατελέσει σε μια επίμαχη περίοδο υπουργός Υγείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...