616
| Shutterstock

Ερευνα: δραματική αύξηση στους τραυματισμούς από smartphones!

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2019, 12:35
|Shutterstock

Ερευνα: δραματική αύξηση στους τραυματισμούς από smartphones!

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2019, 12:35

Σπασμένες μύτες, άσχημα κοψίματα, εγκεφαλική βλάβη, ακόμη και θάνατος: ακούγεται σαν σενάριο ταινίας του Κουέντιν Ταραντίνο, όμως είναι απλά κάποιοι από τους κινδύνους που διατρέχει οποιοσδήποτε έχει κινητό τηλέφωνο.

Μια νέα μελέτη ειδικών από τις ΗΠΑ διαπιστώνει ότι οι περιπτώσεις τραυματισμών που σχετίζονται με την χρήση κινητού τηλεφώνου έχουν εκτοξευτεί μετά την κυκλοφορία των smartphones. Οι τραυματισμοί μπορούν να σχετίζονται έμμεσα με τη χρήση του τηλεφώνου, όπως όταν κάποιος χτυπά όσο περπατάει και ταυτόχρονα πληκτρολογεί. Όμως, οι συσκευές μπορούν να κάνουν ζημία και πιο άμεσα όταν, για παράδειγμα, πέφτουν στο πρόσωπο του χρήστη ή όταν η μπαταρία τους εκρήγνυται.

Οι ερευνητές θεωρούν πως οι χρήστες πρέπει να είναι πιο ενημερωμένοι για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν όταν χρησιμοποιούν το κινητό τους ενώ παράλληλα εκτελούν μια άλλη δραστηριότητα, καθώς κάποιοι από τους πιθανούς τραυματισμούς μπορούν να οδηγήσουν σε μακροχρόνια προβλήματα.

«Κανένας νοήμων άνθρωπος δεν θα διάβαζε ένα βιβλίο όσο περπατούσε, αρά γιατί να διάβαζε ένα ολόκληρο άρθρο στο κινητό του την ώρα που περπατάει;» διερωτάται ο Μπόρις Πασκόβερ, ένας από τους συντάκτες της έρευνας, προσθέτοντας, όμως: «Όλοι το κάνουν, όλοι. Εγώ το κάνω.»

Διάφορα μέτρα έχουν παρθεί για την ασφάλεια των χρηστών: στην Τσονγκκίνγκ στην Κίνα, δημιουργήθηκε μια λωρίδα στο πεζοδρόμιο για εκείνους που δεν μπορούν να αποχωριστούν την φορητή συσκευή τους ακόμη και όταν περπατούν, ενώ στο Σάλτσμπουργκ, στην Αυστρία, έβαλαν αερόσακους πάνω σε κολώνες, για να προστατεύουν τυχόν αφηρημένους χρήστες.

Η ομάδα των ειδικών επεξεργάστηκε δεδομένα από 100 νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, που συλλέχθηκαν μεταξύ του 1998 και του 2017. Συνολικά, 2,500 ασθενείς έφτασαν στα επείγοντα με τραυματισμούς στο κεφάλι και στο λαιμό που σχετίζονταν με τα κινητά τηλέφωνα, το οποίο σημαίνει πως ο αριθμός αντίστοιχων περιπτώσεων για όλη την χώρα ανέρχεται στις 76.000.

Όσο περνούσε ο καιρός, τέτοιες περιπτώσεις γίνονταν όλο και πιο συχνές, αλλά ο αριθμός τους εκτοξεύτηκε το 2007, όταν δηλαδή η Apple κυκλοφόρησε το πρώτο της Iphone και άρχισε η ευρεία εξάπλωση των smartphones.

«Δίνοντας συνεχής πρόσβαση σε μια ποικιλία διαφορετικών εφαρμογών και προγραμμάτων περιήγησης, αυτές οι συσκευές έχουν γίνει ένα απαραίτητο, αλλά ενδεχομένως επικίνδυνο, εργαλείο που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ».

Συνολικά, περίπου το 33% των τραυματισμών ήταν στην περιοχή του προσώπου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η μύτη, ενώ τα κοψίματα, οι μελανιές και οι τραυματισμοί των εσωτερικών οργάνων, ειδικότερα το εγκεφαλικό τραύμα, ήταν τα πιο κοινά προβλήματα.

Οι ερευνητές τονίζουν πως τα κοψίματα στο πρόσωπο μπορεί να μην ακούγονται σοβαρά, όμως πολλά χρήματα ξοδεύονται για την επούλωση τους, ενώ μπορούν να έχουν και σημαντικό αντίκτυπο στην αυτοπεποίθηση του ασθενή.

Σύμφωνα με την μελέτη, 14.150 τραυματισμοί προξενήθηκαν από την απροσεξία των χρηστών, το 60% των οποίων ήταν μεταξύ 13 και 29 ετών. Σχεδόν οι μισές περιπτώσεις σχετίζονται με χρήση του τηλεφώνου σε ώρα οδήγησης, ενώ 90 από αυτές είχαν να κάνουν με το πασίγνωστο παιχνίδι «Pokemon Go».

Ωστόσο, κάποιες φορές η συσκευή από μόνη της μπορεί να κάνει την ζημιά. «Είχα έναν ασθενή που ξάπλωνε στο κρεβάτι κοιτώντας το τηλέφωνο της, όταν της γλίστρησε και την χτύπησε στο πρόσωπο, σπάζοντας τη μύτη της», λέει ο Πασκόβερ στον Guardian. Τέτοιου είδους ατυχήματα, συναντώνται πιο συχνά στις ηλικίες κάτω των 13 ετών, πιθανότατα λόγω κάποιες «μάχης» γύρω από την συσκευή με κάποιο άλλο παιδί.

Σε ένα άλλο αλλοπρόσαλλο συμβάν, ένας φίδι στις ΗΠΑ δάγκωσε έναν άνδρα που δεν το πρόσεξε και πάτησε πάνω του, γιατί ήταν απασχολημένος με το κινητό του τηλέφωνο.

Ο Πασκόβερ εκτιμά πως ο αριθμός των τραυματισμών που τα κινητά τηλέφωνα έμμεσα προξένησαν είναι ακόμη μεγαλύτερος, είτε γιατί κάποιοι τραυματισμοί δεν ήταν αρκετά σοβαροί για να στείλουν τους χρήστες στα επείγοντα, είτε γιατί κάποιοι ασθενείς ντρέπονταν να δηλώσουν την αιτία του τραυματισμού τους.

Τέλος, ο ερευνητής τονίζει πως οι χρήστες των κινητών τηλεφώνων πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους. «Μια απλή πτώση στο έδαφος, μπορεί και πάλι να σε σκοτώσει.»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...