467
Αστεγος εκλιπαρεί για οικονομική βοηθεια, σε μια αμερικανική μεγαλούπολη | Reuters

Επιστρέφουν απειλητικές οι «μεσαιωνικές ασθένειες» στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2019, 07:01
Αστεγος εκλιπαρεί για οικονομική βοηθεια, σε μια αμερικανική μεγαλούπολη
|Reuters

Επιστρέφουν απειλητικές οι «μεσαιωνικές ασθένειες» στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2019, 07:01

«Τύφος. Μια μεσαιωνική ασθένεια. Στην Καλιφόρνια. Το 2019».

Με αυτά τα πολύ χαρακτηριστικά λόγια υποδέχτηκε ο κυβερνήτης Γκάβιν Νιούσομ, τα απαισιόδοξα νέα για τα πολλαπλά περιστατικά τύφου, φυματίωσης, σύφιλης και ηπατίτιδας Α σε τρεις κομητείες της πολιτείας του τον Φεβρουάριο.

Όπως σημειώνει το Atlantic, από τον Γενάρη μέχρι σήμερα σημειώθηκαν 167 κρούσματα τύφου στην Καλιφόρνια, σε σχέση με 125 το 2013 και μόλις 13 το 2008.

Μιλάμε για τύφο και φυματίωση, δηλαδή μολυσματικές ασθένειες που προκαλούσαν μεγάλες επιδημίες στον Μεσαίωνα.

Αρρώστιες που η ιατρική και η ανοσολογία του 20ου αιώνα αντιμετώπισαν με αποτελεσματικότητα, εξαλείφοντας τες, τουλάχιστον από το πρόσωπο του αναπτυγμένου κόσμου, επανεμφανίζονται τώρα στην Καλιφόρνια και άλλα μέρη των ΗΠΑ, με κύρια θύματα τους αυξανόμενους πληθυσμούς αστέγων.

Τα περιστατικά τύφου – που προκαλείται από μολυσμένους ψύλλους, αρουραίους κι άλλα ζώα – καταγράφηκαν στο κέντρο του Λος Άντζελες, με αποτέλεσμα να κλείσει ένα τμήμα του δημαρχείου μετά από αναφορές πως τρωκτικά είχαν εισβάλει στο κτίριο.

Στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, στο Σιάτλ, καταγράφηκαν κρούσματα σιγκέλλας, μιας ασθένειας που προκαλεί διάρροια και διαδίδεται μέσω των κοπράνων ζώων, αλλά και της Bartonella quintana, που μεταδίδεται από τις ψείρες.

Η αρρώστια αποκαλείται και “πυρετός των χαρακωμάτων”, λόγω της μεγάλης του συχνότητας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο – διόλου τυχαία, είχαμε να ακούσουμε την ύπαρξη της ασθένειας από τότε, εδώ και έναν αιώνα.

Αυξημένα είναι και τα περιστατικά ηπατίτιδας Α, που επίσης μεταδίδεται κυρίως μέσω κοπράνων, καθώς μέσα σε δυο χρόνια μόνο στη Νότια Καλιφόρνια μολύνθηκαν πάνω από 1.000 άνθρωποι, ενώ κρούσματα υπήρχαν και σε τρεις ακόμα πολιτείες, κυρίως μεταξύ αστέγων και τοξικομανών.

Στη Νέα Υόρκη όπου οι περισσότεροι άστεγοι ζουν μόνιμα σε καταφύγια, τα κρούσματα ηπατίτιδας είναι πιο περιορισμένα, καταγράφονται όμως μαζικά κρούσματα φυματίωσης, η οποία μεταδίδεται μέσω του αέρα.

«Η κρίση αστέγων ολοένα και περισσότερο γίνεται κρίση δημόσιας υγείας», λέει ο Νιούσομ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου γα το πέρασμα των ασθενειών αυτών και στο γενικό πληθυσμό.

Το πρόβλημα πάντως παραμένει η «κρίση των αστέγων», καθώς τα τελευταία δύο χρόνια στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 553.000 άστεγοι, το ένα τέταρτο των οποίων ζει αποκλειστικά στην Καλιφόρνια.

«Οι υγειονομικές συνθήκες είναι φριχτές για τους αστέγους. Είναι σαν ένα τριτοκοσμικό περιβάλλον, όπου τα κόπρανα μολύνουν τις περιοχές όπου κοιμούνται και τρώνε», λέει ο Γκλέν Λόπες, γιατρός σε κέντρο υγείας του Λος Άντζελες, προειδοποιώντας πως οι μολυσματικές αυτές ασθένειες μπορούν να περάσουν και σε όσους νομίζουν πως είναι προστατευμένοι.

Ήδη μια δημοτική υπάλληλος του Λος Άντζελες δήλωσε πως κόλλησε τύφο στο δημαρχείο το περασμένο φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τον Τζέφρεϊ Ντάτσιν, αξιωματούχο δημόσιας υγείας στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, «αυτό που συμβαίνει είναι αναμενόμενο λόγω της έλλειψης στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους άστεγος, όπως και την έλλειψη μπάνιων και χώρων για να πλύνουν τα χέρια τους».

«Είναι πραγματικά εξωφρενικό», λέει ο Μπόμπι Γουότς, πρόεδρος της οργάνωσης National Health Care for the Homeless Council για τους άστεγους.

«Πρόκειται στο σύνολό τους για ασθένειες που μπορούν να προληφθούν», καταλήγει με νόημα.