321
Διαδήλωση αντιεμβολιαστών στη Ρώμη: προς το παρόν τουλάχιστον ηττήθηκαν | EPA/RICCARDO ANTIMIANI

Ηττα για το Κίνημα Πέντε Αστέρια το «όχι εμβόλια, όχι σχολείο» για τα παιδιά στην Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2019, 15:29
Διαδήλωση αντιεμβολιαστών στη Ρώμη: προς το παρόν τουλάχιστον ηττήθηκαν
| EPA/RICCARDO ANTIMIANI

Ηττα για το Κίνημα Πέντε Αστέρια το «όχι εμβόλια, όχι σχολείο» για τα παιδιά στην Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2019, 15:29

Τα παιδιά στην Ιταλία δεν θα γίνονται στο εξής δεκτά σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία αν δεν έχουν εμβολιαστεί, απόφαση που συνιστά επί τους ουσίας στροφή 180 μοιρών για το κυβερνών Κίνημα Πέντε Αστέρων, το οποίο φλέρταρε με αντιεμβολιαστικές θέσεις.

Την Κυριακή έληξε η περίοδος χάριτος για τους γονείς για να αποδείξουν με έγγραφα ότι τα παιδιά τους έχουν εμβολιαστεί. Από εδώ και πέρα τα παιδιά έως έξι ετών θα στέλνονται στο σπίτι τους, ενώ για τα τα παιδιά 6-16 ετών προβλέπονται πρόστιμα για τους γονείς τους, όπως σημειώνουν οι Times.

Πριν σχηματίσει πέρυσι κυβέρνηση με τους εθνικιστές της Λέγκας, το Κίνημα Πέντε Αστέρια είχε υποδαυλίσει τις θεωρίες συνωμοσίας για τους κινδύνους από τα εμβόλια.

Σε απάντηση, η κεντροαριστερή κυβέρνηση Πάολο Τζεντιλόνι είχε καθιερώσει -όχι χωρίς δυσκολία- τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Τα στατιστικά δείχνουν ότι η εφαρμογή του νόμου έφερε ξανά τα ποσοστά εμβολιασμού κοντά στο 95%. Είναι το ποσοστό που απαιτεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης». Σε αυτά τα επίπεδα, η διάδοση μιας ασθένειας είναι πολύ δύσκολη γιατί το παθογόνο στέλεχος δεν βρίσκει ανεμβολίαστα άτομα για να προσβάλει.

Μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης σε συνεργασία με τη Λέγκα του Βορρά, το Κίνημα είχε απειλήσει να αποσύρει τον νόμο. Τελικά μεταπείστηκε από τους επιστήμονες, αλλά και την πίεση της κοινής γνώμης, καθώς συγκεντρώθηκαν 300.000 υπογραφές.

Η υπουργός Υγείας Τζούλια Γκρίλο φέρεται μάλιστα να αγνόησε το αίτημα της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι να παραταθεί η περίοδος χάριτος.

Για το Κίνημα αυτή η αλλαγή στάσης έχει και πολιτικό κόστος, γιατί ένα μέρος των οπαδών του Μπέπε Γκρίλο, του ιδρυτή του Κινήματος, θεωρεί ότι η στάση του είναι πλέον προδοτική.

Αλλά το Κίνημα δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Η κυβέρνηση, γράφουν οι Times, σχεδιάζει την εισαγωγή νόμου που θα αίρει την απαίτηση για υποχρεωτικά εμβόλια όταν τα ποσοστά εμβολιασμού υπερβαίνουν ένα ορισμένο όριο. Μια ιδέα που καθόλου δεν αρέσει στους επιστήμονες, οι οποίοι τονίζουν ότι  το νόημα της πρόληψης είναι ακριβώς να αποφεύγονται τα έκτακτα μέτρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...