563
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψή του στο μουσείο Αφροαμερικανικής Ιστορίας | REUTERS/Kevin Lamarque

Ενας άλλος Τραμπ για αντισημιτισμό, ρατσισμό και παράνομους μετανάστες

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2017, 20:20
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψή του στο μουσείο Αφροαμερικανικής Ιστορίας
|REUTERS/Kevin Lamarque

Ενας άλλος Τραμπ για αντισημιτισμό, ρατσισμό και παράνομους μετανάστες

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2017, 20:20

Την ώρα που καταγράφεται αύξηση των απειλών εναντίον κέντρων της εβραϊκής κοινότητας σε ολόκληρη τη χώρα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πήρε σαφέστατη και ξεκάθαρη θέση: καταδίκασε τα περιστατικά αντισημιτικών επιθέσεων στις ΗΠΑ.

Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια συνέντευξης και αφού επισκέφθηκε το Εθνικό Μουσείο Αφροαμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού στην Ουάσιγκτον.

«Θα σας πω ότι ο αντισημιτισμός είναι φρικτός και θα βάλουμε τέλος σε αυτά τα φαινόμενα, πρέπει να μπει ένα τέλος», τόνισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Οι Αρχές εκκένωσαν πολλά εβραϊκά κέντρα τη Δευτέρα μετά τις απειλές που διατυπώθηκαν εναντίον τους για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών. Επίσης, περίπου 170 τάφοι στο κοιμητήριο του Σεντ Λούις, στο Μιζούρι, βεβηλώθηκαν, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

«Οι αντισημιτικές απειλές εναντίον της εβραϊκής κοινότητας και των κέντρων αυτής της κοινότητας είναι φρικτές και επώδυνες. Υπενθυμίζουν με θλιβερό τρόπο τη δουλειά που πρέπει να γίνει για να εκριζώσουμε το μίσος και τη μισαλλοδοξία και το κακό», είπε επίσης ο Ντόναλντ Τραμπ σε δημοσιογράφους μετά την επίσκεψη του μουσείου στην Ουάσιγκτον όπου, επίσης, μίλησε κατά του ρατσισμού.

 «Σήμερα, και κάθε ημέρα της προεδρίας μου, δεσμεύομαι να κάνω ό,τι είναι δυνατό για να τηρήσω την υπόσχεση της ελευθερίας για τους Αφροαμερικανούς και για όλους τους Αμερικανούς», τόνισε ο κ. Τραμπ μετά την περιήγησή του στους χώρους του μουσείου.

«Αυτή η επίσκεψη συνιστά μια σημαντική υπενθύμιση των λόγων για τους οποίους πρέπει να πολεμήσουμε την θρησκοληψία, τη μισαλλοδοξία και το μίσος σε κάθε φρικτή μορφή του», συμπλήρωσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι θα επισκεφθεί «σύντομα» το Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον.

Ολο αυτό φαντάζει στα μάτια σας ως μια ευχάριστη έκπληξη; Υπάρχει και συνέχεια…

Ο Τραμπ δεν θα απελάσει όσους μετανάστες βρίσκονται στη χώρα από παιδιά

Η κυβέρνηση Τραμπ θα διατηρήσει τα μέτρα προστασίας για τους μετανάστες που μπήκαν στη χώρα παράτυπα όταν ήταν ακόμη παιδιά (τους αποκαλούμενους «dreamers») αλλά θα θεωρήσει όλους τους υπόλοιπους υποψήφιους για απέλαση, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που δόθηκαν την Τρίτη.

Οι «οδηγίες» αυτές του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας αποτελούν μια λίγο πιο χαλαρή εκδοχή του σχεδίου εφαρμογής των διαταγμάτων που αφορούν στη συνοριακή ασφάλεια και στη μετανάστευση και υπογράφηκαν από τον Τραμπ στις 25 Ιανουαρίου – λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του.

Στελέχη του υπουργείου που μίλησαν σε δημοσιογράφους, υπό τον όρο ότι θα τηρηθεί η ανωνυμία τους, είπαν ότι μολονότι θα μπορούσε να απελαθεί οποιοσδήποτε βρίσκεται παράνομα στη χώρα, οι υπηρεσίες θα δώσουν προτεραιότητα σε όσους θεωρούνται «απειλή» για τις ΗΠΑ. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται όσοι μπήκαν πρόσφατα στη χώρα, όσοι έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα και εκείνοι που βαρύνονται με κατηγορίες αλλά δεν έχουν καταδικαστεί ακόμη.

Οι δηλώσεις περί ρατσισμού και αναφορικά με τους μετανάστες, σηματοδοτούν μια αλλαγή στη στάση του αμερικανού προέδρου σε αυτά τα δύο πολύ καυτά ζητήματα. Μέχρι σήμερα, απέφευγε να καταδικάσει απερίφραστα τις απειλές εναντίον των εβραίων. Ορισμένες φορές, μάλιστα, αντέδρασε με θυμό όταν οι δημοσιογράφοι τον ρωτούσαν για το ζήτημα αυτό, θεωρώντας ότι κατηγορείτο ο ίδιος πως υιοθετεί αντισημιτικές απόψεις. Αντίστοιχα, ο Ρεπουμπλικανός μεγιστάνας είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα εφαρμόσει σκληρά μέτρα για τα 11 εκατομμύρια των παράτυπων μεταναστών που βρίσκονται στις ΗΠΑ, υποσχέθηκε ότι θα χτίσει ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό και θα σταματήσει τους επίδοξους τρομοκράτες που θέλουν να μπουν στη χώρα.

Αλήθεια, είμαστε βέβαιοι ότι πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο;

Προφανώς και είναι ο ίδιος, σαφέστατα και δεν έχει αλλάξει. Απλώς, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να αποκαλυφθούν οι βαθύτερες προθέσεις του, όπως και οι πραγματικοί λόγοι αυτής της μεταστροφής του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...