431
Ο Μαρκ Ρούτε σε πρόσφατη εμφάνιση στο Φόρουμ του Νταβός | REUTERS/Ruben Sprich

Ολλανδία: Εν μέσω σκανδάλων και ανόδου της ακροδεξιάς ο Μαρκ Ρούτε

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2017, 15:55
Ο Μαρκ Ρούτε σε πρόσφατη εμφάνιση στο Φόρουμ του Νταβός | REUTERS/Ruben Sprich

Ολλανδία: Εν μέσω σκανδάλων και ανόδου της ακροδεξιάς ο Μαρκ Ρούτε

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2017, 15:55

Στριμωγμένος από τις δημοσκοπήσεις που φέρνουν το κόμμα του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς στην πρώτη θέση, αλλά πλέον και από σκάνδαλα που αφορούν υπουργούς του, είναι ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου, ο Ρούτε φαίνεται ότι επιλέγει την σκληρή γραμμή για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους και -ει δυνατόν- να διευρύνει τη βάση του.

Αργά την Πέμπτη με αιφνιδιαστικό τρόπο ο υπουργός Ασφάλειας και Δικαιοσύνης Αρντ βαν ντερ Στέουρ ανακοίνωσε την παραίτησή του. Εδώ και κάποιες ημέρες πλήθαιναν οι ενδείξεις σχετικά με κάποια συμφωνία των Αρχών με βαρόνο των ναρκωτικών, και ο υπουργός προετοιμαζόταν για να απαντήσει στα ερωτήματα που θα έθετε το Κοινοβούλιο. Το περιστατικό είχε λάβει χώρα το 2015, όταν ο Ντερ Στέουρ ήταν ακόμη βουλευτής.

Η αντιπολίτευση, κατά τη διάρκεια συζήτησης την Πέμπτη στο Κοινοβούλιο, έσπευσε να αμφισβητήσει έντονα την αξιοπιστία και του υπουργού αλλά και του Ρούτε. Επρόκειτο μάλιστα, υπό το φως των αποκαλύψεων, να κινήσει τη διαδικασία της πρότασης μομφής κατά του υπουργού, ωστόσο ο ίδιος υπέβαλε την παραίτησή του.

«Ηθελα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου έναντι σε αθεμελίωτες και άδικες κατηγορίες που δεν βασίζονται σε στοιχεία», είπε προς τους βουλευτές.

Μέχρι σήμερα η υπόθεση του βαρόνου των ναρκωτικών Κέες Χέλμαν έχει προκαλέσει τρεις παραιτήσεις, μαζί με αυτήν του Ντερ Στέουρ. Είχαν προηγηθεί αυτές του υπουργού Ασφάλειας Ιβο Οπστέλτεν και του υπουργού Εσωτερικών Φρεντ Τέεβεν.

Με τρία κυβερνητικά στελέχη να έχουν παραιτηθεί, η εικόνα για το VDD, το κόμμα του Ρούτε, δεν είναι καλή, ενώ βρισκόμαστε ενάμιση μήνα πριν από τις εκλογές της 15ης Μαρτίου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το VDD γύρω στο 24% και το Κόμμα της Ελευθερίας του Βίλντερς στο 33%.

Αυτό φαίνεται να εξηγεί την δήλωση που εξέπληξε και σόκαρε σε μεγάλο βαθμό τους συμπατριώτες του – και όχι μόνο αυτούς.

Σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες την Κυριακή ο Ρούτε προειδοποιούσε ότι «κάτι δεν πάει καλά με τη χώρα μας» και ότι η «σιωπηλή πλειοψηφία» δεν μπορεί να δέχεται τους μετανάστες που έρχονται και «καταχρώνται της ελευθερίας». Μιλούσε για την «αντικοινωνική συμπεριφορά πολλών», όπως το ότι πετούν σκουπίδια, ενώ μίλησε και για άτομα που δεν αποδέχονται τα δικαιώματα των γυναικών ή των ομοφυλοφίλων.

Το συμπέρασμα του Ρούτε ήταν λίγο ως πολύ ότι δεν είναι υποχρεωτικό να μείνουν στη χώρα αν δεν τους αρέσει. «Αν απορρίπτετε τη χώρα μας με τόσο θεμελιώδη τρόπο, θα προτιμούσα να φύγετε. Εχω και εγώ το ίδιο συναίσθημα: Φερθείτε φυσιολογικά ή φύγετε».

Οπως παρατηρούν οι New York Times μοιάζει σαν να αντέγραψε τις τακτικές του Ντόναλντ Τραμπ. Και μάλιστα, θα λέγαμε ότι το έκανε με τρόπο που θα ζήλευε και ο «δάσκαλος», χωρίς να έχει βέβαια αποτελέσματα στην κάλπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...