558
Το εμβόλιο του Imperial College του Λονδίνου είναι έτοιμο για δοκιμές σε ανθρώπους | REUTERS/Toby Melville

Εμβόλιο για τον κορονοϊό με τρία ευρώ ετοιμάζουν οι Βρετανοί

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2020, 13:00
Το εμβόλιο του Imperial College του Λονδίνου είναι έτοιμο για δοκιμές σε ανθρώπους
|REUTERS/Toby Melville

Εμβόλιο για τον κορονοϊό με τρία ευρώ ετοιμάζουν οι Βρετανοί

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουνίου 2020, 13:00

Μία δυνητικά ισχυρή, αλλά όχι αποδεδειγμένα αποτελεσματική τεχνολογία, αναμένεται να χρησιμοποιήσουν ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου, προκειμένου να παρασκευάσουν εμβόλιο για τον κορονοϊό.

«Αν είναι αποτελεσματικό, η ομάδα έχει δεσμευτεί να το διαθέσει στη χαμηλότερη τιμή στη Βρετανία και τον αναπτυσσόμενο κόσμο», γράφουν οι Times του Λονδίνου. Επιπλέον θα διατεθεί μέσω ειδικής διαδικασίας σε εξωτερικούς παρασκευαστές (σε άλλες χώρες), χωρίς όμως να απαιτείται πληρωμή δικαιωμάτων της πατέντας.

Το εμβόλιο θα περιέχει ένα χιλιοστό του ενός χιλιοστού του RNA (γενετικό υλικό του ιού) και θα πραγματοποιείται με ενδομυϊκή ένεση.

Ενα λίτρο θα μπορούσε να είναι αρκετό για 200 εκατομμύρια άτομα, δήλωσε ο Ρόμπιν Σάτοκ, καθηγητής μολυσματικών παθήσεων και ανοσίας στο Imperial College και επικεφαλής του εγχειρήματος. «Πρόκειται για εξαιρετικά μικρή δόση. Αυτό είναι πολύ καλό για λόγους ασφαλείας και προστασίας», συμπληρώνει ο ίδιος.

Παράλληλα, εκτιμά ότι θα μπορούσε να παρασκευαστεί εμβόλιο για όλους τους Βρετανούς με κόστος περίπου 200 εκατομμυρίων στερλινών, δηλαδή περίπου 3 στερλίνες ανά άτομο.

Μόλις το εμβόλιο εγχυθεί στα κύτταρα του μυϊκού ιστού, το RNA θα παράγει τα αντίγραφά του σε μερικές ώρες. Το RNA θα δίνει ακολούθως στα κύτταρα για τον τρόπο δημιουργίας της πρωτεΐνης που βρίσκεται στην επιφάνεια του κορονοϊού.

Γενικά ο τρόπος που θα λειτουργεί, θα είναι να εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να αποτρέπει τον παθογόνο ιό. Πριν ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο κάθε άνθρωπος θα χρειάζεται δύο δόσεις του εμβολίου.

Εργαστηριακές δοκιμές σε τρωκτικά έχουν καταδείξει ότι το εμβόλιο δημιούργησε στα ζώα εξουδετερωτικά αντισώματα, που είναι το βασικό στην άμυνα του οργασμού ενάντια στους ιούς.

Σε μία παρόμοια ιδέα παρασκευής του εμβολίου κινούνται και άλλοι ερευνητές στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της ομάδας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με τη χρήση ενός αβλαβούς ιού για τη μεταφορά γενετικού υλικού από τον κορονοϊό στα ανθρώπινα κύτταρα. Η διαφορά στο εμβόλιο του Imperial, αν αποδειχθεί, είναι ότι μπορεί να ενισχύσει τον οργανισμό με αναμνηστικές δόσεις και όχι με επανεμβολιασμό, όπως ίσως θα συμβεί με όλα τα υπόλοιπα.

Η άδεια για τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου αναμένεται σήμερα, Δευτέρα. Οι πρώτοι 120 εθελοντές θα λάβουν άμεσα την πρώτη δόση του εμβολίου, στην πρώτη φάση που ελέγχει την ασφάλεια και όχι την αποτελεσματικότητά του.

Μεγαλύτερη κλινικές δοκιμές αναμένεται να συνεχιστούν με τη συμμετοχή περίπου 6.000 ατόμων.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης

Την ίδια στιγμή η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την προμήθεια 400 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Οξφόρδης.

Η συμφωνία είναι η πρώτη που υπογράφεται από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για εμβόλια χωρίς Αποκλεισμούς (Europe’s Inclusive Vaccines Alliance), την IVA, την οποία δημιούργησαν οι Γαλλία, Γερμανία, Γερμανία και η Ολλανδία (εδώ) για να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες δόσεις για όλα τα κράτη μέλη το συντομότερο δυνατό.

Οι προσπάθειες της θα συντονιστούν με αυτές της Κομισιόν (εδώ) αναφορικά με το εμβόλιο για την καταπολέμηση της πανδημίας.

«Θα διασφαλίσει ότι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη θα έχουν πρόσβαση σε αυτό το εμβόλιο, εάν φυσικά είναι λειτουργικό, αυτό θα το γνωρίζουμε αυτό έως τα τέλη του καλοκαιριού», είπε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της εταιρείας Πασκάλ Σόριοτ.

Τα εμβόλια θα είναι προς διάθεση σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ. Οι τέσσερις χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία θα πληρώσουν το συνολικό ποσό, το οποίο δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη και στη συνέχεια οι χώρες που το επιθυμούν θα μπορούν να συμμετάσχουν με τους ίδιους όρους.

Οι Κίνα, Βραζιλία, Ιαπωνία και Ρωσία έχουν επίσης εκφράσει το ενδιαφέρον τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...