241
Το σκεύασμα της Moderna | REUTERS/Mike Segar//File Photo

ΕΜΑ: Πράσινο φως για τρίτη δόση εμβολίου και για το Moderna

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2021, 21:45
Το σκεύασμα της Moderna
|REUTERS/Mike Segar//File Photo

ΕΜΑ: Πράσινο φως για τρίτη δόση εμβολίου και για το Moderna

Protagon Team Protagon Team 25 Οκτωβρίου 2021, 21:45

Η Επιτροπή Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (EMA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου Spikevax από τη Moderna για την COVID-19, σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Αυτό προκύπτει από δεδομένα που δείχνουν ότι μια τρίτη δόση Spikevax που χορηγήθηκε 6 έως 8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων αντισωμάτων σε ενηλίκους των οποίων τα επίπεδα αντισωμάτων μειώνονταν. Η αναμνηστική αποτελείται από τη μισή δόση που χρησιμοποιείται για το πρόγραμμα αρχικού εμβολιασμού.

Τα τρέχοντα δεδομένα υποδεικνύουν ότι το μοτίβο των ανεπιθύμητων ενεργειών μετά το αναμνηστικό είναι παρόμοιο με αυτό που εμφανίζεται μετά τη δεύτερη δόση. Ο κίνδυνος φλεγμονωδών καρδιακών παθήσεων ή άλλων, πολύ σπάνιων παρενεργειών ύστερα από αναμνηστική δόση παρακολουθείται προσεκτικά. Όπως για όλα τα φάρμακα, η EMA θα συνεχίσει να εξετάζει όλα τα στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του Spikevax.

Σε εθνικό επίπεδο, οι φορείς δημόσιας υγείας μπορούν να εκδίδουν επίσημες συστάσεις σχετικά με τη χρήση αναμνηστικών δόσεων λαμβάνοντας υπόψη την τοπική επιδημιολογική κατάσταση, καθώς και τα νεότερα στοιχεία αποτελεσματικότητας και τα περιορισμένα δεδομένα ασφάλειας για την αναμνηστική δόση.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αναμνηστική δόση Comirnaty (της BioNTech/Pfizer) μπορεί να εξεταστεί τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Επιπλέον, συνέστησε να χορηγείται μια επιπλέον δόση Comirnaty και Spikevax σε άτομα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τουλάχιστον 28 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News