399
Ενα νεαρό κορίτσι ταΐζει ένα αγόρι στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ | REUTERS/Marko Djurica

Μία στέγη για τους πρόσφυγες

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2016, 07:00
Ενα νεαρό κορίτσι ταΐζει ένα αγόρι στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ
|REUTERS/Marko Djurica

Μία στέγη για τους πρόσφυγες

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2016, 07:00

Εξακόσιες θέσεις προσωρινής στέγασης και φιλοξενίας προσφύγων σε σπίτια στην Αττική και άλλες εκατό στη Θεσσαλονίκη δημιούργησε το δίκτυο «αλληλεγγύη-SolidarityNow». Με την υποστήριξη της Yπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες το δίκτυο αναπτύσσει το πρόγραμμα Στέγασης και Φιλοξενίας για τους αιτούντες άσυλο δίνοντας παράλληλα έμφαση στις ευπαθείς ομάδες.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, το «αλληλεγγύη-SolidarityNow» ενθαρρύνει τη συμμετοχή ελλήνων πολιτών και μεταναστών που διαβιούν στην Ελλάδα, σε μια έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα της προσφυγικής κρίσης που έχουν φτάσει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Το δελτίο Τύπου που έχει αποστείλει το δίκτυο αναφέρει: «Σκοπός της πρωτοβουλίας, είναι να συνεισφέρουμε στη λύση του προβλήματος της στέγασης και διαβίωσης των συνανθρώπων μας που αιτούνται άσυλο με σκοπό τη μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της ΕΕ».

Οσοι έλληνες ή μετανάστες θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα προσφέροντας το σπίτι τους σε αιτούντες άσυλο θα λαμβάνουν και συμβολική οικονομική ενίσχυση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η στέγαση μίας τετραμελής οικογένειας για έναν μήνα θα έχει συμβολική οικονομική ενίσχυση της τάξης των τριακοσίων ευρώ. Με αυτά τα χρήματα θα καλύπτονται οι βασικές καθημερινές δαπάνες που θα προκύψουν από την συγκατοίκηση. Εδώ σημειώνεται ότι οι επισιτιστικές ανάγκες των φιλοξενουμένων δεν θα καλύπτονται από το νοικοκυριό αφού θα υπάρχουν κουπόνια τροφίμων που θα δίνονται στους πρόσφυγες κάθε μήνα.

Το δίκτυο «αλληλεγγύη-SolidarityNow» θέλει να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στους ανθρώπους που θα δεχτούν να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο

Σε αυτό το πλαίσιο και λαμβάνοντας υπ’ όψιν το μέγεθος της προσφυγικής κρίσης, το δίκτυο «αλληλεγγύη-SolidarityNow», απευθύνει έκκληση σε  όλους τους πολίτες και τους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα ενώ παράλληλα ζητά από όλους «να επιδείξουν για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη τους προσφέροντας τη φιλοξενία τους σε ανθρώπους που τη χρειάζονται περισσότερο».

Το δίκτυο «αλληλεγγύη-SolidarityNow» θέλει να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στους ανθρώπους που θα δεχτούν να φιλοξενήσουν αιτούντες άσυλο. Oι φιλοξενούμενοι και οι φιλοξενούντες θα έχουν δωρέαν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες (ιατρικές, νομικές κλπ) που παρέχονται στα Κέντρα Αλληλεγγύης που λειτουργούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος που έχει την υποστήριξη της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν δημιουργηθεί συνολικά 20.000 θέσεις υποδοχής στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι του δικτύου «αλληλεγγύη-SolidarityNow» επισημαίνουν: «Επιδιώκουμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας να δουν αυτούς τους ανθρώπους με τα μάτια ενός συγγενή, ενός φίλου που ανοίγει το σπίτι του, τους υποδέχεται και τους φιλοξενεί. Και μοιράζεται: το χώρο του, τη φιλία του, το τραπέζι του, τον πολιτισμό του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...