445
Οι πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα έχουν ξεσηκωθεί, είναι εγκλωβισμένοι και ανησυχούν για το αν θα περάσουν τελικά τα σύνορα | Alexandros Stamatiou / SOOC

Αρχίζουν οι επαναπροωθήσεις/ «Περιμένουμε βία» λέει ο Γιώργος Κυρίτσης

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2016, 13:27
Οι πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα έχουν ξεσηκωθεί, είναι εγκλωβισμένοι και ανησυχούν για το αν θα περάσουν τελικά τα σύνορα
|Alexandros Stamatiou / SOOC

Αρχίζουν οι επαναπροωθήσεις/ «Περιμένουμε βία» λέει ο Γιώργος Κυρίτσης

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2016, 13:27

Εν όψει της εφαρμογής της συμφωνίας της ΕΕ με την Αγκυρα, και καθώς από τη Δευτέρα ξεκινούν οι μαζικές επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για ξέσπασμα βίας, όπως γράφει η εφημερίδα Guardian.

Οι πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα έχουν ξεσηκωθεί, είναι εγκλωβισμένοι και ανησυχούν για το αν θα περάσουν τελικά τα σύνορα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, εντείνεται ο φόβος της Αθήνας για το πόσο εφαρμόσιμη είναι τελικά η συμφωνία, τη στιγμή που έχει προκαλέσει ανησυχία και η νομιμότητά της. Τα νησιά με τα κέντρα φιλοξενίας περιγράφονται στον Observer ως «σημεία ανάφλεξης», με αναφορές τα γεγονότα στη Χίο και την «απόδραση» των προσφύγων από το κέντρο κράτησης.

«Περιμένουμε βία», αναφέρει ο Γιώργος Κυρίτσης. «Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι. Aπό τους 2.300 αξιωματούχους, που η ΕΕ υποσχέθηκε να στείλει στην Ελλάδα, έχουν φτάσει μόλις οι 200. Παρομοίως και η ανθρωπιστική βοήθεια»

Ο Γώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το Προσφυγικό, δηλώνει στον Observer πως η ελληνική πλευρά περιμένει βίαιο ξέσπασμα. «Περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι. Η όλη φιλοσοφία της συμφωνίας είναι να αποτρέψει τη διακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη από τις τουρκικές ακτές, αλλά θα είναι δύσκολο και προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε μια ήπια προσέγγιση. Είναι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο. Δεν είναι εγκληματίες», προσθέτει ο ίδιος.

Η εικόνα του χάους στην Ελλάδα εντείνεται καθώς 750 άνθρωποι αναμένεται να φύγουν από τη Λέσβο για το Δικελί και η Frontex δεν έχει στείλει το το αναγκαίο προσωπικό για την επίβλεψη της επιχείρησης.

Επίσης, από τους 2.300 αξιωματούχους, που η ΕΕ υποσχέθηκε να στείλει στην Ελλάδα, έχουν φτάσει μόλις οι 200, σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση. Παρομοίως και η ανθρωπιστική βοήθεια. «Ακόμη περιμένουμε νομικούς και μεταφραστές, που θα έπρεπε να έχουν στείλει», αναφέρει.

Εικόνα αναστάτωσης και στη Χίο. «Αυτό συμβαίνει όταν έχεις 30 αστυνομικούς για τη φύλαξη 1.600 προσφύγων, που είναι αποφασισμένοι να φύγουν», λέει στην εφημερίδα Guardian ο Μπέντζαμιν Τζούλιαν, ένας ισλανδός εθελοντής που βρίσκεται στη Χίο, σχολιάζοντας την «απόδραση» των προσφύγων από το κέντρο κράτησης. «Ολη την ώρα φώναζαν «ελευθερία» και «όχι Τουρκία». Αυτό θέλουν και είναι αποφασισμένοι να το πετύχουν», προσθέτει. «Αν με αναγκάσουν να γυρίσω στην Τουρκία, θα πέσω μαζί με την οικογένειά μου στη θάλασσα», λέει στο AFP ο Μουσταφά, ένας Σύρος που περιμένει με τη σύζυγο και τα παιδιά τους στο λιμάνι της Χίου.

Ενταση και στα Ιωάννινα, το μεσημέρι της Κυριακής 3 Απριλίου. Με βασικό σύνθημα να ανοίξουν τα σύνορα, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες από το κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας μέσα στο προάστιο Κατσικά, υπό τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας. Επικεφαλής στην πορεία ήταν μικρά παιδιά και γυναίκες. Οι ίδιοι περιφρούρησαν την πορεία τους, ενώ τους ακολούθησαν και ομάδες αντιεξουσιαστών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...