517
|

Ένα καλό νέο στις φυλακές Κορυδαλλού

Βασίλης Βενιζέλος Βασίλης Βενιζέλος 23 Απριλίου 2015, 08:36

Ένα καλό νέο στις φυλακές Κορυδαλλού

Βασίλης Βενιζέλος Βασίλης Βενιζέλος 23 Απριλίου 2015, 08:36

Μπορεί να υπάρξει χώρος ανθρωπιάς πίσω από ψηλούς σιδερόφρακτους τοίχους και δίπλα σε διαδρόμους όπου «γίνεται διαρκώς χρήση, σε κάθε σημείο και κάθε τύπου ναρκωτικών»;

Μπορεί εκεί όπου στοιβάζονται 2.500 άνθρωποι να υπάρχει ένας χώρος ανάσας και δημιουργίας, φτιαγμένος από την αρχή μέχρι το τέλος για να δίνει το δικαίωμα στη ζωή;

Μπορεί να καλλιεργούνται η ειλικρίνεια, η αλληλεγγύη, η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός, οι διαπροσωπικές σχέσεις και να προάγεται ο σωφρονισμός και η κοινωνική επανένταξη, εκεί όπου αποτυγχάνει η φυλακή;

«Όποιος ξεφεύγει από τα ναρκωτικά, ξεφεύγει από το έγκλημα! Η κοινή φυλακή δύσκολα θα δώσει μια επόμενη ημέρα ασφαλή για όλους»!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, τα είπε όλα την Τετάρτη 22 Απριλίου, κατά την διάρκεια της τελετής επανεκκίνησης για την θεραπευτική μονάδα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) «Εν Δράσει», η οποία λειτουργεί μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού. Το protagon ήταν εκεί.

Δέκα τέσσερις κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού συμμετέχουν καθημερινά, από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ., στο πρόγραμμα της μονάδας και κάνουν πράξη το σύνθημα το οποίο απηύθυνε ο Νίκος Παρασκευόπουλος: «Ο αλτρουισμός συμφέρει».

«Ο χώρος της φυλακής όχι μόνον είναι πολύ βρώμικος, αλλά έχουμε και τη χρήση ναρκωτικών διαρκώς μπροστά μας», μας εξηγούν με καθαρά πρόσωπα και κρυστάλινες, σταθερές φωνές οι ωφελούμενοι του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ και συμπληρώνουν: 

«Ο χώρος της μονάδας βρίσκεται σε τέλεια αντίθεση με την υπόλοιπη φυλακή, αλλά αυτός ο δικός μας χώρος είναι το σπίτι μας! Εδώ αλλάζουμε τους εαυτούς μας, γινόμαστε ο καθρέφτης για τον άλλον και αλλάζουμε μαζί και τις σχέσεις και το περιβάλλον μας. Πρέπει να λέμε συνεχώς ΟΧΙ στο παραβατικό περιβάλλον της φυλακής. Πρέπει να καλλιεργείς και να προωθείς καθημερινά τις πιο όμορφες αξίες στον πιο άσχημο χώρο, στο σχολείο της εγκληματικότητας. Εάν υπάρχει σωφρονισμός, αυτός γίνεται στην κοινότητα, όχι στη φυλακή».

«Είχα κουραστεί με τη χρήση, τρία χρόνια, μπήκα φυλακή, ήρθα για να δω τη μονάδα και πήρα την απόφαση να ενταχθώ στο πρόγραμμα. Εδώ είναι κοινόβιο. Μαθαίνουμε να αλλάζουμε και να ζητάμε βοήθεια. Καταλήξαμε από τη χρήση στη φυλακή, γιατί δεν ζητούσαμε βοήθεια. Είχαμε ανάγκη το πρόγραμμα το ΚΕΘΕΑ, χωρίς να το ξέρουμε! Και έχεις και τους άλλους κρατούμενους να σε λένε ρουφιάνο, να σε βρίζουν, να σε κοιτούν με καχυποψία, να προσπαθούν να σε μπλέξουν σε ιστορίες παραβατικότητας. Είναι μια ζούγκλα η φυλακή, όταν πέρασα την πύλη μού ήρθαν όλα τούμπα, ανάποδα, τα μίσησα όλα τα πριν και τώρα έχω βρει το πρόγραμμα, τη 'σκληρή αγάπη'».

«Ξύλο, χρέη για ναρκωτικά, χρήση, θάνατος. Αυτή είναι η φυλακή. Η εγκληματικότητα αυξάνει στη φυλακή. Χειρότεροι βγαίνουν. Μπαινοβγαίνω 13 χρόνια στις φυλακές και βλέπω μέσα όλο τα ίδια άτομα…».

Ο χώρος του προγράμματος είναι γεμάτος χρώματα, χαμόγελα, συντροφικότητα, προσπάθεια, σκληρή προσπάθεια, συλλογικότητα, ηρεμία. Το πρόγραμμα «Εν Δράσει» του ΚΕΘΕΑ αποτελεί ταυτόχρονα ένα μήνυμα για την κοινωνία, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης: Για να αλλάξεις τον εαυτό σου, πρέπει η αλλαγή να αφορά και τον διπλανό σου. Έτσι δουλεύει το ΚΕΘΕΑ!

Απομακρύνεσαι από τις φυλακές Κορυδαλλού και είσαι πλέον σίγουρος ότι κάτι πολύ λανθασμένο έχει διαπράξει η ανθρωπότητα σε σχέση με τον σωφρονισμό. Θέλεις να τρέξεις μακριά και να κρατήσεις στο μυαλό σου μόνο τα φωτεινά και αισιόδοξα πρόσωπα των παιδιών και του προσωπικού του «Εν Δράσει». Τίποτε άλλο. Αλήθεια! 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News