684
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι «οφείλουμε όλοι να συνδράμουμε και να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο τον δύσκολο αγώνα των θυμάτων» | ΙΝΤΙΜΕ /ΓΤ ΠτΔ / ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2021, 18:26
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι «οφείλουμε όλοι να συνδράμουμε και να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο τον δύσκολο αγώνα των θυμάτων»
|ΙΝΤΙΜΕ /ΓΤ ΠτΔ / ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2021, 18:26

«Για την Κυβέρνηση το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας είναι προτεραιότητα. Είναι ένα θέμα που αποφασίσαμε να φέρουμε στο φως. Να ενθαρρύνουμε τα θύματα, να δημιουργήσουμε δομές υποδοχής και υποστήριξής τους, να μιλήσουμε ανοιχτά και να δράσουμε» τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήγγειλε τη δημιουργία γραφείων σε συγκεκριμένα αστυνομικά τμήματα, όπου εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό θα χειρίζεται τις καταγγελίες και τα θύματα. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε ότι «τα πιλοτικά γραφεία θα δημιουργηθούν αρχικά σε ένα αστυνομικό τμήμα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας Αττικής ανάλογα με τον πληθυσμό της περιοχής που βρίσκεται το τμήμα, τον αριθμό των καταγγελιών, τις δυνατότητες των Τμημάτων, κλπ…».

Στόχος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι με τις δράσεις που αναπτύσσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες «να ανοίξουν τα στόματα, τα θύματα να καταγγείλουν τη βία». Ενώ κατέληξε λέγοντας πως «η υποστήριξη των θυμάτων αποτελεί καθήκον μας. Δεν θα αφήσουμε τη ντροπή, τον προβληματισμό, αλλά και τον φόβο για περαιτέρω θυματοποίηση να εμποδίσουν τη φωνή των θυμάτων. Θα γίνουμε η φωνή τους, θα ξέρουν πως θα βρουν προστασία, υποστήριξη και αποτελεσματική διαχείριση της καταγγελίας τους».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Α.Ε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία ζήτησε να επιδείξουμε όλοι μηδενική ανοχή απέναντι σε εγκλήματα, όπως το πρόσφατο περιστατικό με τη νεαρή κοπέλα στην Ηλιούπολη και να στηρίξουμε τα θύματα. Παράλληλα, σημείωσε ότι οφείλουμε όλοι να συνδράμουμε και να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο τον δύσκολο αγώνα των θυμάτων τονίζοντας: «Έχετε φωνή. Είμαστε δίπλα σας και σας στηρίζουμε».

«Η ενδοοικογενειακή βία θα βρίσκει πάντα πρόσφορο έδαφος εκεί όπου υπάρχει ανοχή και φόβος. Γι’ αυτό και η εκρίζωσή της δεν βρίσκεται ούτε σε ευχολόγια ούτε σε δηλώσεις συμπάθειας προς τα θύματα. Η απάντηση βρίσκεται σε συγκεκριμένα, ρεαλιστικά μέτρα και δράσεις, τα οποία από τη μία θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τη διστακτικότητα όσων δέχονται βία να το καταγγείλουν και από την άλλη θα δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας ότι η πολιτεία είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να τους παρέχει στήριξη» δήλωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα.

Και συμπλήρωσε: «Σήμερα η χώρα μας διαθέτει ένα ισχυρό θεσμικό και νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και ένα καλά οργανωμένο δίκτυο υπηρεσιών και δράσεων που, με συντονιστή την ΓΓΔΟΠΙΦ, διατρέχει οριζόντια σχεδόν όλους τους τομείς της πολιτικής. Οι προβλέψεις της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης λοιπόν, στην πράξη, συμπληρώνονται με μία σειρά άλλων μέτρων, όπως είναι η αύξηση της μοριοδότησης των γυναικών-θυμάτων βίας από τον ΟΑΕΔ κατά 40% στο πρόγραμμα δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας για ανέργους που διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα ή η ένταξη των άνεργων θυμάτων βίας στο πρόγραμμα απασχόλησης Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων. Τα εργαλεία, λοιπόν, τα έχουμε. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη συνέχιση του κύκλου της βίας. Όπως δεν υπάρχει άλλωστε ούτε λεπτό για χάσιμο».

Παρεμβάσεις

Ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης καλωσόρισε την ίδρυση του πρώτου πιλοτικού γραφείου της ΕΛ.ΑΣ  στο Περιστέρι και τόνισε ότι ο Δήμος δίνει μεγάλη σημασία στην ισότιμη μεταχείριση των πολιτών.

Ακολούθησε συζήτηση για τις προκλήσεις για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, στην οποία συμμετείχαν:

– Η Ελενα Ράπτη, Βουλευτής Α ́ Θεσσαλονίκης, συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον Τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης

– Η Μαρία-Ανδριανή Κωστοπούλου, Β ́ Αντιπρόεδρος της Ομάδας εμπειρογνωμόνων για τη δράση κατά της βίας εναντίον των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (GREVIO)

– Ο Γεώργιος Πέτρος, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά – Εισαγγελέας ανηλίκων και ενδοοικογενειακής βίας

– Ο Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Την εκδήλωση παρουσίασαν  ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς και η ηθοποιός Βίκυ Σταυροπούλου, η οποία μάλιστα προκάλεσε αίσθηση με την πρότασή της να παρεμβαίνει ο Δήμος και μέσω ιδιωτικών επιχειρήσεων που θα ήθελαν να προσφέρουν θέσεις εργασίας, τουλάχιστον για έναν χρόνο, να ενισχύονται οι γυναίκες-θύματα, ώστε να ενδυναμωθούν και να προχωρήσουν στη ζωή τους. Πρόταση την οποία ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είδε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...