948
Η Φώφη Γεννηματά στην παρουσία της στην πρωινή εκπομπή του Open, με τους Ακη Παυλόπουλο και Ευλαμπία Ρέβη | YouTube/ Open

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ στις 5 Δεκεμβρίου – Μόνο με εμένα υπερδιπλασιάσαμε τα ποσοστά μας, λέει η Γεννηματά

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2021, 13:22
Η Φώφη Γεννηματά στην παρουσία της στην πρωινή εκπομπή του Open, με τους Ακη Παυλόπουλο και Ευλαμπία Ρέβη
|YouTube/ Open

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ στις 5 Δεκεμβρίου – Μόνο με εμένα υπερδιπλασιάσαμε τα ποσοστά μας, λέει η Γεννηματά

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2021, 13:22

Ο κύβος ερρίφθη. Οι εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής για ανάδειξη νέας ηγεσίας –η επανεκλογής της παρούσας– θα γίνουν στις 5 Δεκεμβρίου και εφόσον χρειαστεί β’ γύρος, θα επαναληφθούν τις 12 Δεκεμβρίου με τους δύο πρώτους. Αυτό αποφάσισε ομόφωνα η αρμόδια επιτροπή και απομένει η εισήγησή της να εγκριθεί και από την Κεντρική Επιτροπή ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Με αυτή την αφορμή η Φώφη Γεννηματά βγήκε το πρωί της Τρίτης στο Open και μίλησε για το παρόν και το μέλλον του ΚΙΝΑΛ, απορρίπτοντας μάλιστα τη θέση του Ανδρέα Λοβέρδου ότι το συγκεκριμένο σχήμα έχει αποτύχει.

«Tο Κίνημα Αλλαγής αγκαλιάστηκε από δεκάδες χιλιάδες πολίτες και δημιουργήθηκε από τη βάση. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι έχει πετύχει. Είναι προφανές ότι έχουμε σταθερή ανοδική πορεία όλο αυτό το διάστημα. Οταν ανέλαβα το ΠΑΣΟΚ το 2015 ανέλαβα μία παράταξη σε παρακμή, βαθιά διχασμένη, με ποσοστά που άφηναν το κόμμα εκτός Βουλής και κατάφερα να ενώσω τις προοδευτικές δυνάμεις με διαρκείς πολιτικές πρωτοβουλίες. Δεν έγινε στον αυτόματό πιλότο αυτό», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, για να συμπληρώσει:

«Σήμερα έχουμε σημαντική ανανέωση, έχουμε σημαντικές προγραμματικές επεξεργασίες, έχουμε αφήγημα για τη χώρα, είμαστε έτοιμοι απέναντι σε αυτή τη βαθιά συντηρητική κυβέρνηση να πρωταγωνιστήσουμε στις πολιτικές εξελίξεις. Το κάθε κόμμα κάνει το άλμα προς τα μπρος όταν διαμορφώνονται οι κατάλληλες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες. Και τώρα είναι η ώρα για μας. Ακούγονται πολλά για το θέμα ΠΑΣΟΚ. Πήρα την πολιτική απόφαση και το πολιτικό κόστος τότε να κάνουμε την υπέρβαση γιατί υπήρχαν πολλοί σοβαροί πολιτικοί και οικονομικοί λόγοι. Αν δεν είχαμε πάρει αυτή την απόφαση και δεν είχε δημιουργηθεί το Κίνημα Αλλαγής, ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν θα υπήρχε, θα είχε καταρρεύσει υπερχρεωμένο αλλά και υπό το βάρος των επιθέσεων και των συκοφαντιών που δεχόταν όλο το προηγούμενο διάστημα».

Στη δημοσιογραφική ερώτηση αν η αναφορά της είναι για τα υπέρογκα χρέη του ΠΑΣΟΚ, η κυρία Γεννηματά είπε:

«Ολα έχουν παίξει τον ρόλο τους. Ολα έχουν συμβάλει. Ολοι προσπάθησαν να πουν ότι για την οικονομική κρίση έφταιγε το ΠΑΣΟΚ. Πολύ αργότερα αναγνωρίστηκε ότι για τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας υπεύθυνη ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Καραμανλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και σήμερα το ψελλίζει αλλά δεν το λέει. Συκοφαντήθηκε η παράταξή μας, σήκωσε πολύ μεγαλύτερο βάρος από ό,τι της αναλογούσε. Πετύχαμε με τις κινήσεις πού έγιναν, σήμερα οι πολίτες να νοσταλγούν το ΠΑΣΟΚ, να νοσταλγούν τις καλύτερες στιγμές που έζησαν με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό το θεωρώ μία πολύ σημαντική επιτυχία. Όποιος θέλει να μιλήσει για το ΠΑΣΟΚ ας έλθει να με βρει στην Χαριλάου Τρικούπη, που είναι το δεύτερο μου σπίτι. Εγώ δεν έφυγα ποτέ, ούτε το ΠΑΣΟΚ έφυγε ποτέ από το Κίνημα Αλλαγής, είναι βασικός του πυλώνας», είπε με νόημα.

Η ίδια είπε ότι κάποιοι είχαν φύγει από το ΠΑΣΟΚ.

«Είναι πολλοί αυτοί που σήμερα λένε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στο ΠΑΣΟΚ, ενώ έφυγαν από αυτό και έλεγαν ότι έκλεισε ο κύκλος του. Έκαναν άλλα κόμματα που δεν έφτασαν ποτέ σε εκλογές για να αποδείξουν τις δυνατότητές τους. Άλλοι ζητούσαν την διάλυσή του για να δημιουργηθεί κάτι νέο. Τα ακούσαμε όλα αυτά στο παρελθόν. Δεν επιλέχτηκαν και δεν υποστηρίχτηκαν από την παράταξή μας».

Οσον αφορά τις σχέσεις της με τον κ. Λοβέρδο, ο οποίος μάλιστα εξέφρασε παράπονο ότι δεν του μιλάει η πρόεδρος, η κυρία Γεννηματά είπε:

«Δεν έχω πρόβλημα με κανέναν. Είμαι άνθρωπος της ενότητας, της σύνθεσης, του διαλόγου, όλη η Ελλάδα το γνωρίζει αυτό. Ακόμα και με πολιτικούς μου αντίπαλους, πόσο μάλλον με τα εσωκομματικά μας στελέχη δεν έχω κανένα απολύτως θέμα. Όποιος θέλει να μιλήσουμε για το ΠΑΣΟΚ να έρθει να με βρει στη Χαριλάου Τρικούπη. Όλοι οι συνυποψήφιοι είχαν πάρει τέτοιες θέσεις στο παρελθόν και είναι σημαντικό ότι ανασκευάζουν. Έστω και τώρα, επειδή έχουμε μπροστά μας εκλογική διαδικασία. Θα έλεγα ότι όπως είμαστε εναντίον του λαϊκισμού, καλό είναι να αφήσουμε το λαϊκισμό έξω από τα εσωκομματικά. Οι λόγοι, οι πολιτικοί και οι οικονομικοί για τους οποίους κάναμε την υπέρβαση εξακολουθούν να υπάρχουν. Οσοι πυροβολούσαν το ΠΑΣΟΚ τότε, σήμερα πυροβολούν το Κίνημα Αλλαγής. Έχουμε, λοιπόν, μπροστά μας μία σημαντική εσωκομματική αναμέτρηση γιατί έχει να κάνει με την ύπαρξη αυτής της παράταξης και την ταυτότητά της. Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών. Γι’ αυτό θα είμαι πάλι υποψήφια, διότι θεωρώ ότι μπορώ να κρατήσω ενωμένο τον χώρο. Όπως υπερδιπλασίασα τα ποσοστά της παράταξης, μπορώ να το κάνω ξανά. Είμαι η μόνη στην πράξη που μεγάλωσα τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ στα δύσκολα χρόνια».

Στην ερώτηση πάντως τι θα κάνει αν δεν επανεκλεγεί, η κυρία Γεννηματά απάντησε με μια υπεκφυγή.

«Δεν ξεκινώ να δώσω μία μάχη με απαισιοδοξία. Είμαι αισιόδοξη. Πιστεύω στη νίκη. Η βάση της παράταξής μας αναγνωρίζει την προσφορά μου στον χώρο. Αναγνωρίζει τη δυνατότητά μου να ανεβάζω τα ποσοστά, κανείς άλλος δεν το έχει αποδείξει στην πράξη και εγώ μπορώ να πω “την επόμενη φορά θα πάρουμε 20%”. Το θέμα είναι ότι στην πράξη έχουμε υπερδιπλασιάσει τα ποσοστά με μένα πρόεδρο. Αυτό που έχει σημασία για να ανέβει ένα κόμμα είναι οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες. Απέναντι στη Νέα Δημοκρατία που είναι μία βαθιά συντηρητική κυβέρνηση και αποδεικνύει κάθε μέρα ότι φτιάχνει μία Ελλάδα, που έχει εγκαταλείψει τη μεσαία τάξη, που κοροϊδεύει τη νέα γενιά και τους συνταξιούχους, που έχει εγκαταλείψει τις γυναίκες, το ΕΣΥ και στην πραγματικότητα κάνει μπίζνες για λίγους από το Μαξίμου, τώρα διαμορφώνονται οι συνθήκες που θα ζητήσουν έκφραση. Αυτή την τάση είμαστε εδώ, έτοιμοι με επεξεργασίες και προτάσεις, για να την εκφράσουμε. Τώρα είναι η δική μας η ώρα. Θα έλεγα ότι στο αίμα μου κυλάει το ΠΑΣΟΚ. Είναι συνυφασμένο με τη ζωή μου. Αυτού του είδους τις ερωτήσεις να τις απευθύνετε στους συνυποψήφιους και όχι σε μένα».

Πέρα από την ίδια και τον κ. Λοβέρδο, υποψήφιοι για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ είναι ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Χάρης Καστανίδης.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...