438
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου | ΙΝΤΙΜΕnews

Οικονόμου: Εθνική επιτυχία – συμφωνία στρατηγικής αναβάθμισης της Ελλάδας

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2021, 12:09
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου
|ΙΝΤΙΜΕnews

Οικονόμου: Εθνική επιτυχία – συμφωνία στρατηγικής αναβάθμισης της Ελλάδας

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2021, 12:09

Τεράστια εθνική επιτυχία χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας (και συνδρομής) Ελλάδος – Γαλλίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, εκτιμώντας ότι με τη συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν η Ελλάδα αναβαθμίζεται στρατηγικά.

«Κατ’ αρχήν πρόκειται για μια τεράστια εθνική επιτυχία, που οφείλεται σε μια καλή προετοιμασία και στη γρήγορη αντίδραση και τα πολύ γρήγορα αντανακλαστικά της ελληνικής κυβέρνησης, στην αντίληψη του έλληνα πρωθυπουργού για τη μεγάλη γεωπολιτική εικόνα, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις τελευταίες εξελίξεις», σημείωσε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο κ. Οικονόμου.

«Και αυτό -συνέχισε- είναι σημαντικό να το υπογραμμίζουμε. Όλα αυτά έχουν πίσω τους μία προετοιμασία, έχουν μια πάρα πολύ καλή δουλειά στο τι ζητάς, τι θέλεις, τι διαπραγματεύεσαι, τι υπάρχει στην αγορά, τι απαντά στις ανάγκες της χώρας, αλλά, χωρίς αμφιβολία, η αντίληψη του Πρωθυπουργού για τις αλλαγές που έγιναν στη διεθνή σκηνή με την τελευταία εξέλιξη που αφορά την Αμερική, την Αυστραλία και τη Βρετανία, έπαιξε τον ρόλο της στην επιτάχυνση αυτής της συμφωνίας και στην ολοκλήρωσή της στη μορφή που απέκτησε», εξήγησε. Επεσήμανε ότι μιλάμε για μια συμφωνία «που συνιστά για τη χώρα μια τεράστια στρατηγική αναβάθμιση».

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης σημείωσε επίσης την πρόβλεψη της συμφωνίας περί αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, σε περίπτωση επίθεσης από ξένη χώρα πέρα και πάνω από τις υπόλοιπες συμφωνίες ή υποχρεώσεις που έχουν σε οιονδήποτε διεθνή οργανισμό συμμετέχουν.

«Είναι μία συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση από μια τρίτη χώρα. Είναι μία συμφωνία που περιέχει ευρύτερα θέματα συνεργασίας στρατηγικά, αμυντικά, με κυρίαρχο αυτό που είπαμε πριν, και αυτό είναι το ένα κομμάτι της σημαντικής στρατηγικής αναβάθμισης της χώρας», τόνισε ο κ. Οικονόμου για να προσθέσει:

«Η συμφωνία αυτή επιτρέπει στη χώρα μας να έχει τη συνδρομή της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης της Ευρώπης σε περίπτωση που χρειαστεί, αν δεχθεί επίθεση από οποιαδήποτε άλλη ξένη χώρα. Είναι μία συμφωνία, η οποία πέραν και πάνω των υποχρεώσεων και των συμφωνιών που έχουν υπογράψει οι χώρες εκεί που συμμετέχουν (ΝΑΤΟ, ΕΕ οπουδήποτε), πλέον καθιερώνει αυτού του είδους τη σχέση μεταξύ τους. Κι αυτό είναι το ένα από τα τρία βασικά συστατικά που καθιστά αυτή τη συμφωνία, συμφωνία στρατηγικής αναβάθμισης της χώρας μας».

Στις 5 Οκτωβρίου η ενημέρωση της Βουλής

Την ερχόμενη Τρίτη 5 Οκτωβρίου, ο Πρωθυπουργός θα προσέλθει στη Βουλή προκειμένου να ενημερώσει τα κόμματα για τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Γαλλία.

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ζητάει να ενημερώσει το Σώμα σύμφωνα με το άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής, την Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 10.00, σχετικά με την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη Γαλλία για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...