743
Η νομοθεσία που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2022 ενίσχυσε την ικανότητα τoυ Ερντογάν να καταστείλει τη διαφωνία στο διαδίκτυο, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης | REUTERS/Murad Sezer

Εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν περιορίζει τα social media

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2023, 20:40
Η νομοθεσία που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2022 ενίσχυσε την ικανότητα τoυ Ερντογάν να καταστείλει τη διαφωνία στο διαδίκτυο, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης
|REUTERS/Murad Sezer

Εκλογές στην Τουρκία: Ο Ερντογάν περιορίζει τα social media

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2023, 20:40

Οι χρήστες του Twitter στην Τουρκία παρατηρούν κάτι ασυνήθιστο τις ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή.

Το απόγευμα της Τετάρτης δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τις επίσημες σελίδες πολλών εταιρειών που εμπορεύονται αλκοόλ. Οσοι προσπάθησαν, είδαν ένα αναδυόμενο μήνυμα: «Αυτός ο λογαριασμός δεν μπορεί να παρακολουθηθεί από την Τουρκία», σύμφωνα με τους Times.

Ο περιορισμός είναι μόνο ένας από όσους εισήγαγε η κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος αποφάσισε να περιορίσει τι μπορούν να δουν οι Τούρκοι στο διαδίκτυο. Πορνογραφία, κουρδικοί ειδησεογραφικοί ιστότοποι και σατιρικά φόρουμ είναι μεταξύ των χιλιάδων σελίδων που έχουν αποκλειστεί.

Η κυβέρνηση έχει επίσης περιστασιακά κλείσει εντελώς το διαδίκτυο, συνήθως κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ή έπειτα από τρομοκρατικές επιθέσεις. Το Surfshark, ένας οργανισμός που παρακολουθεί τη λογοκρισία στο διαδίκτυο, έχει καταγράψει 12 τέτοιες αναστολές λειτουργίας στην Τουρκία από το 2015.

Πιο πρόσφατα, το Twitter αποκλείστηκε για λίγες ώρες μετά τους δύο σεισμούς του περασμένου Φεβρουαρίου που είχαν ως συνέπεια τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων στη νότια Τουρκία και στη Συρία. Ομως τις τελευταίες εβδομάδες το ίδιο το Twitter έχει κατηγορηθεί ότι συναινεί στις απαιτήσεις της τουρκικής κυβέρνησης για λογοκρισία.

Στις 12 Μαΐου, δύο ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των τουρκικών εκλογών, ο επίσημος λογαριασμός Global Government Affairs του Twitter ανακοίνωσε, στα αγγλικά και στα τουρκικά, ότι είχε μπλοκάρει κάποιο περιεχόμενο «για να διασφαλίσει ότι το Twitter παραμένει διαθέσιμο στους ανθρώπους της Τουρκία».

Ο ιστότοπος δεν έχει εξηγήσει πώς και γιατί ελήφθη η απόφασή του, ούτε ποιοι λογαριασμοί και tweets στοχοποιήθηκαν. Σε απάντηση στην κριτική σχετικά με την κίνηση, ο Ελον Μασκ, διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας, απάντησε σε έντονο ύφος και αποκάλυψε ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε δώσει τελεσίγραφο στο Twitter: «Η επιλογή είναι (να) σβήσει το Twitter στο σύνολό του ή να περιορίσετε την πρόσβαση σε ορισμένα tweets. Ποιο από τα δύο θέλετε;».

Η λογοκρισία φαίνεται να προέρχεται από έναν νόμο που ψηφίστηκε το 2020 και απαιτεί από τις μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αναφέρουν τα γραφεία στη χώρα που είναι υπεύθυνα για καταγγελίες από τα δικαστήρια και τη ρυθμιστική αρχή ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών. Αφού αρχικά αντιστάθηκαν στους νέους κανόνες, όλες οι μεγάλες πλατφόρμες υποχώρησαν, εγείροντας αντιδράσεις από τους υπερμάχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Twitter ίδρυσε το γραφείο του στην Τουρκία τον Μάρτιο του 2021. Η τιμωρία για τη μη συμμόρφωση με αιτήματα αφαίρεσης περιεχομένου είναι ο «στραγγαλισμός» του ιστοτόπου, όπως ανέφερε ο Μασκ.

Η Gabrielė Račaitytė-Krasauskė, εκπρόσωπος του Surfshark, προειδοποίησε ότι υπάρχει ένα αυξανόμενο μοτίβο αναστολής λειτουργίας σε πολιτικά φορτισμένες στιγμές. Την Κυριακή οι Τούρκοι θα πάνε ξανά στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, την πρώτη φορά που ο Ερντογάν σύρεται σε δεύτερο γύρο.

«Αυτό ενεργοποιεί συναγερμό για την πιθανότητα περαιτέρω περιορισμών στο διαδίκτυο καθώς πλησιάζουν οι επερχόμενες εκλογές. Ενας πιθανός περιορισμός του διαδικτύου κατά τη διάρκεια των εκλογών θα μπορούσε να εμποδίσει τη διάδοση κρίσιμων πληροφοριών που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, υπονομεύοντας την ίδια την ουσία των δημοκρατικών εκλογών» λέει η Račaitytė-Krasauskė.

Η Τουρκία έχει μακρά ιστορία περιορισμού της ελευθερίας του λόγου και υπάρχουν μακρόβιοι νόμοι κατά της προσβολής του αρχηγού του κράτους, του τουρκικού έθνους ή της κυβέρνησης, νόμοι που ο Ερντογάν χρησιμοποίησε με ενθουσιασμό για να διώξει τους επικριτές του: 7.712 άτομα διώχθηκαν λόγω αυτών των νόμων το 2022. Τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης φιμώθηκαν κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων εξουσίας του, καθώς πολλά από αυτά έκλεισαν ή παραδόθηκαν δια της βίας σε πιστούς στο καθεστώς επιχειρηματίες.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια από τις τελευταίες διεξόδους για κριτική, αλλά η νομοθεσία που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2022 ενίσχυσε την ικανότητα της κυβέρνησης να καταστείλει τη διαφωνία στο διαδίκτυο, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης. Τον Φεβρουάριο, ο νόμος χρησιμοποιήθηκε για τον αποκλεισμό του Eksi Sozluk, ενός ιστοτόπου όπου οι χρήστες προσφέρουν ανώνυμα σχόλια για όλες τις πτυχές της τουρκικής ζωής.

Οι τεχνολογικά εγγράμματοι Τούρκοι έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν VPN (εικονικά ιδιωτικά δίκτυα) για να εκτρέπουν τα μπλοκ, αλλά η κίνηση σε λογοκριμένους ιστοτόπους πέφτει κατακόρυφα. Ο Ταϊλάν Γιλντιρίζ, πρώην στέλεχος τεχνολογίας της Silicon Valley και μέλος του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Iyi, είπε ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τη λογοκρισία για να ελέγξει τα αφηγήματα σε θέματα που μπορεί να βλάψουν την εικόνα του πριν από τις εκλογές, όπως η οικονομία και η μετανάστευση, αλλά προσέθεσε ότι η λογοκρισία απευθύνεται επίσης σε σημαντικό μέρος της βάσης του Ερντογάν.

«Ορισμένοι οπαδοί του Ερντογάν έχουν ένα σοβαρό ζήτημα με τις δημοκρατικές αξίες και την κουλτούρα της συναίνεσης. Το κλείσιμο αυτών των τοποθεσιών ενισχύει την εικόνα της σκληρής γραμμής και υπονοεί ότι υπερασπίζεται τις συντηρητικές αξίες στο υψηλότερο επίπεδο» είπε ο Γιλντίζ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...