520
Τα χρώματα της ΕΕ -και τα χάπενινγκ- κυριαρχούσαν στη διαδήλωση | REUTERS/Kevin Coombs

Brexit: «Τερέζα Μέι, δεν μιλάτε εκ μέρους μας» είπαν ένα εκατομμύριο λαού στους δρόμους του Λονδίνου

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2019, 00:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/03/2019 10:39
Τα χρώματα της ΕΕ -και τα χάπενινγκ- κυριαρχούσαν στη διαδήλωση
|REUTERS/Kevin Coombs

Brexit: «Τερέζα Μέι, δεν μιλάτε εκ μέρους μας» είπαν ένα εκατομμύριο λαού στους δρόμους του Λονδίνου

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2019, 00:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/03/2019 10:39

Ενα νέο δημοψήφισμα για το Brexit: Αυτό ζήτησαν ένα εκατομμύριο άνθρωποι που βγήκαν το Σάββατο στους δρόμους του Λονδίνου, στη μεγαλύτερη ίσως διαδήλωση στην ιστορία της χώρας.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν στο κέντρο του Λονδίνου κρατώντας πανό που διακήρυσσαν πως «η καλύτερη συμφωνία είναι το μη Brexit» ενώ φώναζαν «ζητάμε Δημοψήφισμα». Σύμφωνα με τους οργανωτές, η διαδήλωση ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα κατά του Brexit.

Επειτα από τρία πολύ δύσκολα χρόνια διαπραγματεύσεων, εξακολουθεί να είναι αβέβαιο το πώς, το πότε, ακόμη και το αν θα πραγματοποιηθεί το Brexit, καθώς η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι προσπαθεί να καταστρώσει ένα σχέδιο εξόδου από τη σοβαρότερη πολιτική κρίση εδώ και τουλάχιστον μια γενιά.

Η Μέι υπαινίχθηκε την Παρασκευή, πως μπορεί να μην φέρει και πάλι στο κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα την δις καταψηφισθείσα συμφωνία της για το διαζύγιο με την ΕΕ. Οι εφημερίδες The Times και The Daily Telegraph αναφέρουν πως αυξάνεται η πίεση στην Μέι για να παραιτηθεί.

«Θα αισθανόμουν διαφορετικά, αν ήταν μια καλά διαχειριζόμενη διαδικασία και η κυβέρνηση έπαιρνε λογικές αποφάσεις. Όμως είναι πλήρες χάος», είπε στο Reuters ο 59χρονος Γκάρεθ Ρέι, ο οποίος ταξίδεψε από το Μπρίστολ για να συμμετάσχει στη διαδήλωση. «Η χώρα θα είναι διχασμένη ό,τι κι αν συμβεί και είναι χειρότερα όταν είσαι διχασμένος πάνω σ’ ένα ψέμα» συμπλήρωσε.

Ενώ η χώρα και οι πολιτικοί της είναι διχασμένοι όσον αφορά το Brexit, οι περισσότεροι συμφωνούν πως πρόκειται για τη σημαντικότερη στρατηγική απόφαση που έχει αντιμετωπίσει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με αίτημα τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, οι διαδηλωτές υπέρ της ΕΕ συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην Μαρμπλ Αρτς, στην άκρη του Χάιντ Παρκ, πριν πραγματοποιήσουν πορεία μπροστά από το πρωθυπουργικό γραφείο στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και καταλήξουν έξω από το κοινοβούλιο.

Οι οργανωτές θεωρούν πως η διαδήλωση ήταν μεγαλύτερη από εκείνη εναντίον του πολέμου στο Ιράκ, το 2003, όπως αναφέρει η Guardian.

Στελέχη όλων των μεγάλων πολιτικών κομμάτων συμμετείχαν στην πορεία, ανάμεσά τους ο αντιπρόεδρος του κόμματος των Εργατικών, Τόμ Γουότσον, ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός των Τόρις, Λόρδος Χέσελταϊν και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν.

Απαντώντας στις δηλώσεις της Τερέζα Μέι, ότι ο βρετανικός λαός δεν επιθυμεί άλλο δημοψήφισμα, ο Γουότσον είπε ότι η πρωθυπουργός δεν μπορεί να αγνοήσει την πορεία και πρέπει να δώσει την ευκαιρία μίας δεύτερης ψηφοφορίας στον λαό. «Η πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι μιλά εκ μέρους της Βρετανίας. Ρίξτε μια ματιά έξω από το παράθυρό σας, κυρία Μέι. Ανοίξτε τις κουρτίνες σας. Ανοίξτε την τηλεόρασή σας. Δείτε αυτό το σπουδαίο πλήθος σήμερα. Ιδού ο λαός. Τερέζα Μέι: Δεν μιλάτε εκ μέρους μας».

Υποστηρικτές της παραμονής στην Ευρώπη, στους δρόμους του Λονδίνου

Αίτημα για την πλήρη ακύρωση του Brexit έλαβε τέσσερα εκατομμύρια υπογραφές μέσα σε μόλις τρεις ημέρες αφότου η Μέι είπε στους πολίτες «είμαι με το μέρος σας» στο θέμα του Brexit και κάλεσε τους βουλευτές να υποστηρίξουν τη συμφωνία της.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...