813
Η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου | INTIMEnews

Εισαγγελέας Οικονόμου: Μένω πιστή στην πρότασή μου περί απαλλαγής για την εγκληματική οργάνωση

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2020, 12:11
Η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου
|INTIMEnews

Εισαγγελέας Οικονόμου: Μένω πιστή στην πρότασή μου περί απαλλαγής για την εγκληματική οργάνωση

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2020, 12:11

Μένω πιστή στην πρότασή μου (τον Δεκέμβριο του 2019) περί απαλλαγής όλων των στελεχών της Χρυσής Αυγής από την κατηγορία για εγκληματική οργάνωση, ο εισαγγελέας όμως οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση του δικαστηρίου στην εισήγησή του για τα ελαφρυντικά.

Αυτό δήλωσε την Παρασκευή η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, απαντώντας στις βολές των συνηγόρων υπεράσπισης  για την απόφασή της να μην προτείνει κανένα ελαφρυντικό, πλην της ελαφρυντικής περίστασης του άρθρου 187 παρ. 6 για όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, παρά το γεγονός ότι αρχικά η πρότασή της ήταν απαλλακτική για τους όλους κατηγορουμένους.

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για τη διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Αφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πιστή στην πρόταση μου, στην οποία προέβην κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας, ανεξάρτητα της προτάσής του, οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρότασή μου να κάνω αυτή την εισήγηση», ανέφερε συγκεκριμένα η κυρία Οικονόμου.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας της έδρας άλλαξε την πρότασή της μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, προτείνοντας την ελαφρυντική περίσταση του άρθρου 187 παρ 6, σε όλους τους κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και δεν κατηγορούνται για άλλο κακούργημα.

Σε δηλώσεις έξω από το Εφετείο, και ενώ συνεχιζόταν η διαδικασία, ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη, Κώστας Παπαδάκης, αναφέρθηκε στο θέμα των ελαφρυντικών που διεκδικούν οι συνήγοροι υπεράσπισης.

«Η ελαφρυντική περίσταση της μη τέλεσης αξιόποινων πράξεων που αναφέρεται στο άρθρο 187 παράγραφος 6 του παλιού Ποινικού Κώδικα, που επικαλούνται οι υπερασπιστές, εφαρμόζεται όταν η μη τέλεση εγκληματικών πράξεων αφορά την εγκληματική οργάνωση και όχι όταν μια εγκληματική οργάνωση στην οποία έχει καταδικαστεί κάποιος για ένταξη, έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις αλλά δεν έχει τελέσει ο ίδιος. Αυτό προκύπτει ευθέως τόσο από την εισηγητική έκθεση του νόμου όσο και από ένα βιβλίο, το σύγγραμμα “Ασφάλεια και Ελευθερία” του Ιωάννη Μανωλεδάκη, το οποίο έκαναν σημαία στις αγορεύσεις τους πριν οι συνήγοροι υπεράσπισης, αλλά τώρα το ξέχασαν, διότι αυτά τα οποία γράφει, είναι αντίθετα με αυτά τα οποία υποστηρίζουν», παρατήρησε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής.

«Τουλάχιστον η εισαγγελέας όφειλε να το έχει διαβάσει», ήταν η αιχμή του κ. Παπαδάκη προς την κυρία Οικονόμου. «Ο σκοπός για τον οποίο καθιερώθηκε αυτό το ελαφρυντικό είναι ότι κάποιο μέλος εγκληματικής οργάνωσης που πράγματι είναι αδρανής και δεν έχει τελέσει αυτά που σχεδιάζει, να μπορεί να αντιμετωπίζεται επιεικέστερα. Όχι όμως», όπως υπογράμμισε, « κάποιος που βρίσκεται σε μια οργάνωση που έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις, που αυτός το ξέρει και επειδή ο ίδιος δεν έχει συμμετάσχει στην τέλεσή τους να παίρνει ελαφρυντικό. Συνεπώς, η απονομή της δικαιοσύνης απαιτεί την απόρριψη για όλους τους κατηγορούμενους του ελαφρυντικού αυτού και οφείλουν όσοι δεν έχουν ανοίξει την εισηγητική έκθεση του νόμου και το βιβλίο του Γιάννη Μανωλεδάκη, το οποίο όπως είπαμε οι ίδιοι οι συνήγοροι υπεράσπισης το ανέφεραν δυο και τρεις φορές στις αγορεύσεις τους, να κάτσουν να το διαβάσουν».

Σε ανάρτησή του εξάλλου στο Facebook, o δικηγόρος Τάκης Ζώτος, μέλος της ομάδας της Πολιτικής Αγωγής των αιγύπτιων αλιεργατών, εξηγεί για το θέμα των ελαφρυντικών:

«Η συζήτηση για τα ελαφρυντικά στη δίκη της ΧΑ έχει προκαλέσει σύγχυση και χρειάζεται ξεκαθάρισμα. Η εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη των ελαφρυντικών του “πρότερου σύννομου βίου” της μακράς διάρκειας της δίκης και της μεταμέλειας (ότι μετά το ’13 δεν έκαναν κανένα έγκλημα). Εξήγησε ότι μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση (παρά τη δική της απαλλακτική πρόταση) και επειδή με την απόφασή του το δικαστήριο τους καταδίκασε για εγκλήματα που στρέφονται κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και της έννομης τάξης.

»Για τον λόγο αυτό, δεσμεύεται και δεν μπορεί να κάνει δεκτά τα ελαφρυντικά αυτά. Στη συνέχεια όμως η εισαγγελέας θυμήθηκε τον παλιό της εαυτό και πρότεινε να γίνει δεκτό το ελαφρυντικό του άρθρου 187&6 του Ποινικού Κώδικα. Το οποίο λέει ότι αν μια εγκληματική οργάνωση έχει συγκροτηθεί και έχει εγκληματική ετοιμότητα αλλά δεν έχει προλάβει ακόμα (η οργάνωση) να διαπράξει κανένα κακούργημα, τότε και μόνον αναγνωρίζεται σε όλα τα μέλη της οργάνωσης το ελαφρυντικό ότι ως εγκληματική οργάνωση δεν διέπραξε κανένα κακούργημα.

»Για όποια/ον έχει αμφιβολίες ότι αυτό είναι το νόημα της διάταξης, μπορεί να διαβάσει την αιτιολογική έκθεση του νόμου 2928/2001, όπου ρητά διευκρινίζει ότι η “εγκληματική οργάνωση” δεν πρέπει να έχει διαπράξει ΚΑΝΕΝΑ κακούργημα για να αναγνωριστεί σε όλα τα απλά μέλη της το ελαφρυντικό της μη διάπραξης κακουργήματος.

»Η εισαγγελέας προφανώς δεν διάβασε την αιτιολογική έκθεση, γιατί αν την είχε διαβάσει, θα έβλεπε την αυθεντική ερμηνεία του νόμου.

Το ελαφρυντικό του άρθρου 187&6 αφορά μόνον εγκληματικές οργανώσεις που δεν έχουν διαπράξει ακόμα κανένα κακούργημα.

Ομως το δικαστήριο έχει ήδη κρίνει ότι η εγκληματική οργάνωση Χ.Α. ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΔΥΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΦΥΣΣΑ ΚΑΙ ΑΜΠΟΥΖΙΝΤ ΕΜΠΑΡΑΚ αλλά και ΛΟΥΚΜΑΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΝΟΙΑ ΚΑΙ ΑΡΑ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΤΟ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΟ ΤΟΥ άρθρου 187&6 του Ποινικού Κώδικα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...