330
Εμβολιασμός κατά της Covid-19 στην Αγία Πετρούπολη | REUTERS/Anton Vaganov

Δύο στους τρεις Ρώσους δεν θέλουν να κάνουν το Sputnik V

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2021, 21:22
Εμβολιασμός κατά της Covid-19 στην Αγία Πετρούπολη
|REUTERS/Anton Vaganov

Δύο στους τρεις Ρώσους δεν θέλουν να κάνουν το Sputnik V

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2021, 21:22

Η πλειονότητα των Ρώσων –για την ακρίβεια το 62%– δεν θέλει να κάνει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και περίπου το ίδιο ποσοστό –το 64%– πιστεύει ότι ο νέος κορονοϊός δημιουργήθηκε τεχνητά ως μια νέα μορφή βιολογικού όπλου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ανεξάρτητου ερευνητικού κέντρου Levada Center.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο, οι νέοι ρώσοι πολίτες είναι αυτοί που κυρίως δεν θέλουν να εμβολιαστούν σε σχέση με άλλες ηλικιακές ομάδες.

Στις ηλικίες 18-24 ετών, το 19% δήλωσε ότι είναι έτοιμο να εμβολιαστεί, ενώ το 75% δήλωσε ότι δεν θέλει. Στην ηλικιακή ομάδα 25-39 ετών, το 23% δήλωσε «ναι» στο εμβόλιο και το 73% «όχι». Στην ηλικιακή ομάδα των 55 ετών και άνω, το 40% δήλωσε ότι θέλει να εμβολιαστεί και το 49% «όχι».

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες αιτιολογούν τη στάση τους αυτή προβάλλοντας ως κύριο επιχείρημα τις παρενέργειες του εμβολίου, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν τον πυρετό και την κόπωση.

Η δημοσκόπηση έδειξε παράλληλα ότι το 56% των Ρώσων δεν φοβούνται αν θα μολυνθούν από τον ιό της Covid-19. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο από ό,τι τον Φεβρουάριο του 2020, όταν ουσιαστική η επιδημία δεν είχε πλήξει σοβαρά τη Ρωσία.

Η δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.601 ατόμων και σε 50 περιοχές της χώρας, έδειξε επίσης ότι το 64% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο κορονοϊός δημιουργήθηκε τεχνητά, ως μια νέα μορφή βιολογικού όπλου.

Η προέλευση του κορονοϊού έχει πολιτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά η πλειονότητα των βιολόγων και ιολόγων πιστεύει ότι ο ιός αυτό είναι προϊόν φυσικής εξέλιξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η άποψη ότι ο κορονοϊός δημιουργήθηκε ως νέα μορφή βιολογικού όπλου, κυριαρχεί στους Ρώσους ηλικίας 40-45 ετών, με το 71% μεταξύ αυτών να υποστηρίζει αυτή την άποψη. Μόνο το 23% πιστεύει στη φυσική προέλευση του ιού.

Η Ρωσία, στην οποία μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 4,3 εκατ. κρούσματα του νέου κορονοϊού από την έναρξη της πανδημίας, έχει εγκρίνει τρία εμβόλια κατά της Covid-19.

Η χώρα, με πληθυσμό 145 εκατ. κατοίκους, άρχισε τον μαζικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News