759
O Nίκος Δένδιας είχε συνεργασία με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας και άλλους εννέα ΥΠΕΞ της ΕΕ, με μοναδικό αντικείμενο την τρέχουσα τουριστική περίοδο | ΙΝΤΙΜΕnews

Δένδιας στους Γερμανούς: Ελάτε Ελλάδα για διακοπές και αυτό το καλοκαίρι

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2020, 12:32
O Nίκος Δένδιας είχε συνεργασία με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας και άλλους εννέα ΥΠΕΞ της ΕΕ, με μοναδικό αντικείμενο την τρέχουσα τουριστική περίοδο
|ΙΝΤΙΜΕnews

Δένδιας στους Γερμανούς: Ελάτε Ελλάδα για διακοπές και αυτό το καλοκαίρι

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2020, 12:32

Την ώρα που ο γερμανός ομόλογός του, Χάικο Μάας, δηλώνει αισιόδοξος ότι θα βρεθούν τρόποι για να περάσει κανείς (όπου «κανείς», βάλτε οι γερμανοί τουρίστες) τις φετινές διακοπές του σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως η Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απηύθυνε πρόσκληση στους Γερμανούς να έρθουν και αυτό το καλοκαίρι –το καλοκαίρι του κορονοϊού– στη χώρα μας για τις θερινές διακοπές τους.

Σε συνέντευξή του στο «Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας» (Redaktionsnetzwerk Deutschland – RND) και τη δημοσιογράφο Μαρίνα Κορμπάκη, ο Νίκος Δένδιας διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής και έτοιμη να υποδεχθεί τους γερμανούς τουρίστες.

«Η Ελλάδα», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, «κατόρθωσε να διαχειριστεί με αξιοσημείωτη επιτυχία την κρίση της πανδημίας μέσα από μια συλλογική προσπάθεια, στηριζόμενη στην άμεση λήψη μέτρων και με πυξίδα τις εισηγήσεις της επιστημονικής κοινότητας. Τώρα που οι προσπάθειές μας αποδίδουν καρπούς και πάντοτε με γνώμονα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε, βήμα-βήμα, στο άνοιγμα όχι μόνο της οικονομίας μας, αλλά και του ελληνικού τουρισμού».

«Οι ελληνικές αρχές, με ιδιαίτερη προσοχή, επεξεργάζονται τα σχετικά ταξιδιωτικά και υγειονομικά πρωτόκολλα και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση με ασφάλεια να φιλοξενήσουμε και πάλι επισκέπτες στη χώρα μας», ανέφερε ο κ. Δένδιας για να επισημάνει:

«Στην προσπάθειά μας αυτή, συνεργαζόμαστε στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη βάση των κατευθυντήριων οδηγιών που εξέδωσε και θεωρούμε ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Συνεργαζόμαστε επίσης με τους εταίρους μας στην ΕΕ και στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία του γερμανού ομολόγου μου, Χάικο Μάας, να συζητήσουμε τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Κροατία, την Πορτογαλία, τη Μάλτα, τη Σλοβενία, την Κύπρο και τη Βουλγαρία για τον ευρύτερο δυνατό συντονισμό των πολιτικών μας για τον τουρισμό και τη σταδιακή άρση των συνοριακών ελέγχων, με στόχο της αποκατάσταση των ελεύθερων, ασφαλών μετακινήσεων εντός της ΕΕ».

«Επιπλέον», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας, «με πρωτοβουλία δική μου και του ομολόγου μου της Βόρειας Μακεδονίας, θα συζητήσουμε στις 19 Μαΐου όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της περιοχής (της ΕΕ και Δυτ. Βαλκανίων) επίσης για την προσεκτική επιστροφή στην κανονικότητα και τη συνεργασία μας για το κοινό μας όφελος.

«Η Ελλάδα σταδιακά βγαίνει από την κρίση της πανδημίας, επιστρέφει στην κανονικότητα. Οι μετακινήσεις εντός της χώρας απελευθερώνονται, τα ξενοδοχεία μας ετοιμάζονται να ανοίξουν, οι παραλίες μας είναι ξανά προσβάσιμες, ενώ οι αρχαιολογικοί χώροι δίνονται και πάλι στο κοινό. Με υπευθυνότητα αίρουμε έναν έναν τους περιορισμούς με πρώτιστη προτεραιότητα την ασφάλεια και την προστασία όλων μας. Αντίστοιχα, επιδιώκουμε όπως, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους μας, αποκαταστήσουμε σταδιακά την κανονικότητα όσον αφορά τα ταξίδια.

«Η Ελλάδα πέτυχε να αποτελεί ασφαλή χώρα εν μέσω πανδημίας για τους πολίτες της. Ασφαλής θέλουμε να παραμείνει και για τους τουρίστες, τους επισκέπτες της, που ελπίζουμε ότι και φέτος θα έχουν τη δυνατότητα να χαρούν τις ομορφιές του ελληνικού καλοκαιριού», κατέληξε στο μήνυμα-πρόσκληση προς τους γερμανούς πολίτες ο υπουργός Εξωτερικών.

Προς νέα -καλύτερη- ταξιδιωτική οδηγία του Βερολίνου

Στη συζήτηση του γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας με τους ευρωπαίους ομολόγους του το μεσημέρι της Δευτέρας,  εξετάστηκαν οι όροι και προϋποθέσεις για την άρση των υφιστάμενων περιορισμών (εδώ).

Στόχος της τηλεδιάσκεψης ήταν να υπάρξει συντονισμός όσον αφορά το άνοιγμα των συνόρων και την επανεκκίνηση του τουρισμού.

Συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών δέκα δημοφιλών τουριστικών προορισμών των Γερμανών εντός Ευρώπης και συγκεκριμένα της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Κροατίας, της Βουλγαρίας, της Αυστρίας και της Σλοβενίας.

Βάση των συνομιλιών αποτελούν οι κατευθυντήριες γραμμές που παρουσίασε προ ημερών στις Βρυξέλλες η Κομισιόν.

Σε συνέντευξή του στο «Πρωινό Μαγκαζίνο» της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά τις 15 Ιουνίου και εφόσον το επιτρέπει η επιδημιολογική κατάσταση, θα είναι και πάλι εφικτά τα ταξίδια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Στόχος του γερμανού υπουργού είναι να αντικατασταθεί από μια «ταξιδιωτική οδηγία» η ισχύουσα μέχρι τις 15 Ιουνίου «ταξιδιωτική προειδοποίηση» που είχε εκδώσει τον Μάρτιο η γερμανική κυβέρνηση λόγω της πανδημίας. Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να αποσαφηνιστούν τα σχετικά κριτήρια, όπως είπε.

Η νέα οδηγία θα συμβουλεύει τους γερμανούς πολίτες πού μπορούν να κάνουν διακοπές υπεύθυνα, ενώ θα αναφέρει λεπτομερώς και ποιες οδηγίες και περιορισμοί ισχύουν στους εκάστοτε τουριστικούς προορισμούς.

Αισιόδοξος για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν εμφανίστηκε στο μεταξύ και ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για τον Τουρισμό Τόμας Μπάραϊς.

«Υπάρχουν καλές πιθανότητες να μπορέσουμε να κάνουμε τις διακοπές μας όχι μόνον εντός Γερμανίας αλλά και στην Ευρώπη», επισήμανε την Κυριακή μιλώντας στις εφημερίδες «Stuttgarter Zeitung» και «Stuttgarter Nachrichten». Αν και προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να συμβεί βεβιασμένα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι «μετά τις 15 Ιουνίου η ταξιδιωτική προειδοποίηση θα αποτελεί παρελθόν».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...